Afkicken in het buitenland

Wie wil afkicken kan tegenwoordig ook in het buitenland terecht. De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling.

Afkickkliniek in het buitenland

Voor een verslaafde kan het erg goed helpen om helemaal in een andere omgeving te verblijven tijdens een behandeling. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een afkickkliniek in het buitenland.

Diverse klinieken in Nederland hebben vestigingen in het buitenland of werken nauw samen met andere klinieken. Hierdoor kunnen verslaafden via een Nederlandse kliniek ook terecht in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Thailand of Groot Brittanië.

Zorg in het buitenland
De voertaal in deze klinieken is meestal Engels, maar in sommige klinieken werken gewoon Nederlandse specialisten. Het verschilt per kliniek of je een eigen kamer hebt of een kamer deelt met 2, 3 of 4 personen. Je krijgt dagelijks intensieve begeleiding om van je verslavingsproblemen af te komen. Je kunt hierbij denken aan therapie in een groep, maar ook aan individuele therapie.

Dagindeling
Dagelijks zijn er 2, 3 of 4 lessen in verschillende categorieën die 's morgens, 's middags en 's avonds gegeven worden. Eten wordt meestal gezamenlijk gedaan.

De gehele dag word je min of meer bezig gehouden. Daarom wordt er op sommige momenten ook gezorgd voor ontspanning, wat gelijktijdig ook onderdeel kan zijn van de behandeling. Er is aandacht voor sport en/of creatieve onderdelen. Vaak worden er ook gezamenlijk excursies gevolgd naar bezienswaardigheden in de omgeving.

 • Hoe zit het met de kosten?

  Een behandeling in het buitenland wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar, mits er een connectie is met een Nederlandse instelling. De reis naar de kliniek moet je soms wel zelf betalen. Het vliegticket bijvoorbeeld. Overigens bieden niet alle klinieken de optie aan om af te kicken in het buitenland.

  Je kunt bij een kliniek tijdens het intake-gesprek gelijk informeren naar de mogelijkheden om af te kicken in het buitenland. De lengte van de opname is afhankelijk van de verslaving, maar zal meestal enkele maanden duren. Lees meer over de kosten van een behandeling.

Uitgelicht: Vincere - Kliniek Zuid Afrika

kliniek Zuid-Afrika - afkicken in het buitenland

Hoe kan ik in het buitenland afkicken?

Op onze website vind je adressen van diverse klinieken in Nederland. Om hier terecht te kunnen neem je contact op met je huisarts of informeer je direct bij de kliniek.

Vervolgens zal je zeer snel uitgenodigd worden voor een intake-gesprek. Hier zal jouw situatie worden besproken en kun je direct terecht voor al je vragen. Informeer hierbij over de mogelijkheid om in het buitenland een behandeling te volgen.

Wachtlijsten zijn nauwelijks aanwezig. Hierdoor kan jij al vrij snel terecht in een buitenlandse kliniek om af te komen van je verslaving.

VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek in het buitenland.

8 reacties
 • Peter

  14 August 2015 18:46
  01

  Ik ben klaar met die klote wiet, en klaar voor een nieuwe start..
  Heb onwijs veel zin om naar afrika te gaan trouwes!

 • Anoniem-m

  22 June 2016 00:09
  02

  Ik ben al 3 jaar het vechten tegen een zware coke verslaving. Het sloopt je en je raakt alles kwijt. Ik heb al veel dingen geprobeerd met vallen en op staan. Ik heb me nu aangemeld voor afrika! Ik zal een paar maanden me vrouwtje en dieren achter me moeten laten. Het wordt een moeilijke tijd. Maar ik ga ervoor.
  Voor de mensen die denken dat ze het niet kunnen. Als je het besef hebt gekregen dat je er genoeg van hebt en je zelf aan gemeld hebt dan weet je dat je niet afhankelijk wilt zijn van dit spul. Er is altijd hoop.
  Succes voor iedereen wat deze stap overweegt te zetten of gaat zetten! Ik ga er voor. DOEN!

 • Ingrid van Beek

  6 April 2017 17:03
  03

  Ik ben 10 jaar clean geweest van de heroine. Na 10 jaar een terugval die 4 jaar geduurd heeft, daarna weer 7 jaar clean. Sinds 14 maanden weer terug gevallen en probeer iedere keer om te stoppen maar val iedere keer weer terug.
  Nu ben ik weer 4 dagen clean, slik wel pijnstillers en heb toch weer hoop dat het mij lukt. Ik ben nu 53 en ben het echt zat wordt er zwaar depressief van en ben nu toch aan het nadenken om mij te verdiepen in het afkickcentrum in Afrika. De taal zal voor mij moeilijk zijn dat houd mij tegen. Ik ben al geen talen wonder maar na medere tia’s is de Engelse taal er niet beter op geworden.

 • Arlin

  22 April 2017 20:50
  04

  Ik ben 36 jaar oud en al zo’n 20 jaar verslaafd aan alcohol en cannabis. Altijd gedacht dat ik gewoon een gezellige drinker was die in de avond graag een jointje rookte. Tot ik me afgelopen december door angstklachten ziek heb gemeld op mijn werk. Na 12 weken wachten op een intakegesprek bij het reguliere ggz, was hun conclusie dat ik me eerst voor mijn alcohol en drugs gebruik moest laten behandelen.

  Mezelf diezelfde dag nog aangemeld bij een reguliere verslavingszorg instelling waar ik te horen kreeg dat ik pas 8 weken later kon komen voor een intake… Omdat ik niet weer zo lang wilde wachten heb ik mijn huisarts om hulp gevraagd, welke mij doorverwees naar Changes in Breda. Gebeld en kon 2 dagen later al terecht voor een eerste gesprek. Een week na mijn gesprek bij Changes kreeg ik als advies om me 2 maanden op te laten nemen in hun kliniek in Kaapstad, Zuid-Afrika.

  Ik heb hiermee ingestemd en nu vertrek ik begin juni naar hun Kliniek in Kaapstad. Ik vind het doodeng, maar ben er klaar voor!

  • Michelle

   6 October 2017 09:43
   05

   Super!
   Hoe heb je de opname ervaren?

 • Diana

  6 January 2018 11:51
  06

  Vanaf hoe oud mag je er naar deze klinieken toe? Mijn zoon is 17 en wij willen hem uit Nederland hebben om af te kicken. Hij werkt zelf mee. Helaas al 3 jaar aan de harddrugs.

  • Redactie (Emile)

   8 January 2018 10:55
   07

   Het hangt meer van de situatie en de persoon af dan de leeftijd. Je hoeft niet 18+ jaar (volwassen) te zijn om een behandeling in het buitenland te volgen.

 • hans

  7 January 2018 00:58
  08

  Ik ben ook toe aan een opname Alcohol en Gokken. Ik heb €150.000 vergokt in 6 maanden. Heb geen leven meer. En ik blijf maar teveel drinken. Helpt mij dat in Zuid Afrika?

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie