2CB

2CB: Effecten, werking en dosering

De effecten van 2CBJarenlang was 2CB een goed verborgen geheim onder psychedelische connaisseurs, maar de laatste jaren is het tripmiddel aan een opmars bezig en wordt het steeds vaker gebruikt in het uitgaansleven.

In minimale en gemiddelde doseringen zijn de effecten mild en goed te controleren, maar het risico op een (veel) te hoge dosis is groot.

Hoe beperk je de risico’s? En is het eigenlijk mogelijk om verslaafd te raken aan 2CB? De antwoorden op die vragen vind je in dit artikel.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 16:00

Wat is 2c-b?


2CB is een synthetische drug die verkrijgbaar is in pil- en poedervorm. Tot 1997 was het middel legaal verkrijgbaar in smartshops in Nederland, sindsdien staat het op lijst 1 van de Opiumwet en is het een illegale harddrug. 2CB is chemisch afgeleid van mescaline.

Mescaline komt van nature voor in verschillende cactussoorten en wordt gezien als één van de klassieke psychedelica, net als LSD, DMT en paddo’s.

Positieve vs. bad trip
In lage en gemiddelde doseringen is 2CB een toegankelijk tripmiddel. De trip is over het algemeen makkelijker te sturen dan bij het gebruik van LSD en paddo’s.

Het gevaar van 2CB schuilt vooral in het verschil tussen een normale en een te hoge dosering; dit verschil is erg klein en het risico dat je een veel te hoge dosis binnen krijgt is daardoor aanwezig.

Psychedelica zijn drugs die veranderingen in je waarneming veroorzaken.

De wereld om je heen komt op een andere manier bij je binnen en je innerlijke bewustzijn verandert doordat je gedachten en emoties vervormt worden.

Een euforische en positieve trip kan hierdoor makkelijk omslaan in een bad trip. Angstige gevoelens, niet begrijpen waar je bent en denken dat de trip nooit meer eindigt, zijn gevoelens die hierbij kunnen voorkomen.

Voor 2CB geldt dat, net als bij andere psychedelica, je ervaring sterk afhankelijk is van de omgeving waarin je het middel gebruikt, de personen met wie je de trip deelt en hoe je je mentaal voelt. Deze factoren worden ook wel de ‘set en setting’ genoemd.

2cb werking

In lage doseringen lijkt de werking van 2CB een beetje op de effecten van XTC: je voelt je energiek en euforisch en ervaart een sterke connectie met je omgeving. Bij gemiddelde doseringen krijgen hallucinaties de overhand.

Je zintuigelijke waarneming verandert: kleuren zijn intenser, je omgeving vervormt en het kan voelen alsof je de wereld om je heen voor het eerst ziet. Dit wordt over het algemeen als iets fijns ervaren.

Bij hoge doseringen (boven de 25 milligram), bestaat de kans op het zogenaamde verlies van je ego: je raakt hierbij de identificatie met jezelf kwijt en kan het gevoel hebben dat je samensmelt met alles wat bestaat. Dit is een extreem heftige ervaring. Sommige ervaren gebruikers zijn juist op zoek naar dit effect.

Positieve, gewenste effecten van 2C-B:

 • Een euforische en opgewekte stemming, lacherig.
 • Intense beleving van kleuren en geluid.
 • Vervormingen van je directe omgeving, verandering in je zintuigelijke waarneming.
 • Verhoogde energie en een sterker bewustzijn van je lichaam. Soms lustopwekkende gevoelens.
 • Een gevoel van sterke verbondenheid met de wereld, natuur en mensen om je heen.
 • Het voelen van emoties die je niet eerder hebt ervaren, nieuwe inzichten.
 • Een verandering in hoe je de tijd en ruimte beleeft: een paar minuten kunnen bijvoorbeeld aanvoelen als uren. Het is mogelijk dat dit effect te heftig en overweldigend is.

Negatieve, ongewenste effecten van 2C-B:

 • Wanneer de effecten opkomen kun je je ongemakkelijk en gespannen voelen.
 • Nare fysieke gevoelens: druk op je maag en/of darmen en misselijkheid.
 • Sterke verandering in lichaamstemperatuur. Zorg dat je de beschikking hebt over laagjes kleding, zodat je het nooit te koud of te warm krijgt.
 • Overweldigende emoties en gevoelens. Wanneer dit gebeurt, onthoud dan dat de effecten altijd tijdelijk zijn en weer verdwijnen.
 • Angst en paniek, vastzitten in je gedachten. Dit wordt een bad trip genoemd. Een goede set en setting zijn essentieel om te voorkomen dat je in een bad trip belandt.

2C-B ervaringen

In het BNN-programma Drugslab proberen de presentatoren 2C-B uit om te zien welk effect het heeft op hun lichaam en hoe ze op elkaar reageren terwijl ze onder invloed zijn.

2CB prijs

De prijs van een 2CB pil in Nederland is ongeveer 3,50 tot 5 euro.

Gebruik en dosering

2CB wordt bijna altijd geconsumeerd in pilvorm. Een normale, gemiddelde pil bevat rond de 10 milligram werkzame stof. Let er wel altijd op dat de hoeveelheid werkzame stof per pil flink kan verschillen.

Testen van 2C-B


Doordat het verschil tussen een normale en een veel te hoge dosering erg klein is, is het daarom verstandig om je pil altijd te laten testen. Zo weet je precies hoeveel 2CB je binnen krijgt en of er nog andere werkzame stoffen in de pil zitten.

Kijk op Drugs-test.nl voor meer informatie over het testen van je drugs. Soms wordt het middel in poedervorm ingenomen, door het poeder in een vloeipapiertje in te slikken. Het poeder kan ook gesnoven worden, al is dit een erg nare en pijnlijke ervaring voor je neus.

2cb dosis


Een pil bevat meestal rond de 10 mg 2C-B. Een lage dosis ligt tussen de 5-15 mg, een hoge dosis, waarbij je gaat trippen, is 15-35 mg. Bij een dosis boven de 15 mg kunnen vooral de visuele effecten erg sterk zijn.

Voor de meeste mensen ligt de normale dosis 2C-B tussen de 15 en 20 milligram. Een dosering van 25 milligram of hoger wordt gezien als een heftige trip die een stuk moeilijker te sturen is en voor overweldigende hallucinaties kan zorgen.

Voor onervaren gebruikers wordt aangeraden om nooit te beginnen met een dosis hoger dan 15 milligram, omdat de werking voor iedereen anders uitpakt en sommige mensen gevoeliger zijn voor psychedelische middelen dan anderen. In een lage dosering, tot 10 milligram, heeft 2C-B een licht stimulerend en lustopwekkend effect.

Hoe lang trip je?
Na het innemen van het middel duurt het zo’n 40 minuten tot een uur tot je de effecten begint te voelen. De piek van de trip ligt op ongeveer 2 á 3 uur na inname. De effecten nemen vervolgens langzaam af. Een hele trip duurt zeker 6 uur tot 8 uur.

Risico's

2C-B is, net als alle psychedelica, niet verslavend. Het menselijk lichaam bouwt direct na inname tolerantie op. Dit betekent dat je lichaam gelijk gewend raakt aan de stof en je daardoor geen effecten zult merken wanneer je binnen een paar dagen of weken nog een keer 2C-B gebruikt.

Door deze tolerantie is het niet mogelijk om regelmatig achter elkaar te trippen. Daarnaast is de stof, bij een normale dosis, niet giftig en niet schadelijk voor je hersenen. Het is onbekend of 2C-B bij hogere dosissen wel schadelijk is.

Naast het grootste risico, het gevaar op een te hoge dosering, zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden:


 • Ben je gevoelig voor psychische klachten zoals psychoses of angststoornissen, of zit dit in je familie? Wees dan zeer voorzichtig met psychedelische tripmiddelen zoals 2C-B: deze kunnen een psychose of paniekaanval triggeren. Je kunt in dit geval beter geen 2CB gebruiken.
 • Combineer een tripmiddel als 2CB nooit met andere geestverruimende middelen of alcohol. Dit vergroot de kans op een bad trip. Combineer ook niet met sterke medicijnen zoals pijnstillers en anti-depressiva.
 • Neem nooit deel aan het verkeer tijdens of na het gebruik van 2CB. Stap niet op de fiets of in de auto.
 • Gebruik geen 2C-B wanneer je last hebt van epilepsie of hartproblemen.
 • Neem nooit drugs wanneer je zwanger bent. Dit is erg schadelijk voor je kindje.
 • Zorg voor een goed voorbereide set en setting, zodat je je prettig voelt met de mensen om je heen en in de omgeving waar je gaat trippen.

2CB kater

Als je een normaal slaappatroon aanhoudt dan geeft 2CB vrijwel geen kater. Soms voel je je wat moe en leeg de volgende dag. Maar van een emotionele en lichamelijke kater zoals bij mdma is geen sprake.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie