4FMP

4FMP, 4FA en 4FMA: de werking en effecten

Nieuwe drugs: 4FA, 4FMP en 4FMA

Partydrugs zoals XTC, MDMA en speed kennen we al jaren. Het zijn middelen die op feestjes en festivals regelmatig gebruikt worden, ondanks het feit dat deze drugs illegaal zijn.

LEES OOK: Wat is MDMA?

De laatste 10 jaar is een toename te zien in het aanbod en gebruik van nieuwe soorten drugs: de zogenaamde designer drugs. 4FMP (4 fluoramfetamine), 4FA en 4FMA behoren tot deze nieuwe groep psychoactieve middelen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Wat zijn 4FA, 4FMP en 4FMA?


De bijwerkingen van 4FMP

Designerdrugs, ook wel research chemicals genoemd, zijn geestverruimende middelen die sterk lijken op bekende, illegale drugssoorten. De chemische structuur van een bestaande drugs wordt iets veranderd: door een molecuul toe te voegen of weg te halen ontstaat een nieuwe stof die niet onder de Opiumwet valt en daardoor legaal aangeboden kan worden.

De laatste 10 jaar worden designerdrugs steeds populairder. Dealers hebben stoffen als 4FA, 4FMP en 4FMA steeds vaker in hun assortiment en drugs testpunten zien deze stoffen in toenemende mate langskomen.

4FA en 4FMP zijn twee namen voor dezelfde stof, wat als pil of als poeder in een capsule geslikt wordt. 4-Fluor, 4-Flava en 4F zijn wéér andere namen voor dit middel. De werking van 4FA en 4FMP lijkt sterk op de werking van XTC: gebruikers voelen zich energiek, scherp en sociaal. De stimulerende werking zorgt voor een opgewekt gevoel, zin om te dansen en meer behoefte aan sociaal contact.

Net als bij XTC en MDMA, kunnen gebruikers last krijgen van vervelende bijwerken. Drugs heeft een andere uitwerking op ieder mens: 4FA en 4FMP kunnen bij de één zorgen voor een geweldige dag, anderen krijgen last van angst, spanning of paniek. 4FA en 4FMP zorgen, nadat de stof uitgewerkt is, voor slapeloosheid en somberheid, wat een aantal dagen kan aanhouden.

4FA en 4FMP zijn in 2017 in de Opiumwet opgenomen en dus illegaal. Sindsdien worden 4FA en 4FMP ook daadwerkelijk minder aangeboden en gebruikt, maar is een andere, nog nieuwere stof bezig aan een opmars: 4FMA. Chemisch gezien is 4FMA weer net iets anders dan 4FA en 4FMP.

De stof wordt verkocht als een veiliger alternatief voor 4FA en 4FMP, maar de waarheid is dat voor zowel 4FMA als 4FA en 4FMP, behoorlijk onduidelijk is wat de effecten en gevolgen voor je gezondheid zijn op de langere termijn.

Werking 4FMP, 4FA en 4FMA

De werking van 4FMP, 4FA en 4FMA begint meestal na een half uur tot een uur na inname. Deze effecten houden 4 tot 6 uur aan. De na-effecten kunnen langer duren, soms tot wel 12 uur. De effecten van van deze drugs lijken op die van speed en XTC.

4FMP / 4FMA dosering

De gerapporteerde doseringen door gebruikers zijn 75-150 mg bij oraal gebruik (slikken) en 50-75 mg bij snuiven. 'voldoende' effect ervaren bij orale doseringen van minder dan 75 of 50 mg. Doseringen boven de 150 mg worden op de fora ontraden, zeker voor niet ervaren gebruikers.

Gevaren van 4FA, 4FMP en 4FMA

Omdat designerdrugs chemisch gezien totaal nieuwe stoffen zijn, is er nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van deze middelen op het menselijk lichaam. Het grote gevaar van designerdrugs is dat we op de lange termijn simpelweg niet weten wat het met ons doet.

Door het geknutsel met moleculen zijn designerdrugs dan misschien tijdelijk legaal, maar dit betekent niet dat ze veilig zijn. Gebruik je deze stoffen, dan ben je in feite je eigen proefkonijn.

Een aantal bekende risico’s die door gebruikers van 4FA, 4FMP en 4FMA worden ervaren zijn:

 • Significante verhoging van de hartslag en bloeddruk, wat kan resulteren in beroertes en hersenbloedingen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze gevaarlijke bijwerkingen al kunnen ontstaan bij relatief lage doseringen die typisch zijn voor recreatief gebruik.
 • Oververhitting en uitdroging, met als gevolg;
 • Watervergiftiging door teveel water in korte tijd te drinken.
 • Heftige hoofdpijn.
 • Psychische klachten zoals somberheid en angst.
 • Overdosis: 4FMA is 2x zo sterk als 4FA en 4FMP. Weet je niet welke stof je precies hebt, dan is een veel te hoge dosis een reëel risico.

Zijn 4FA, 4FMP en 4FMA verslavend?

De 4F-stoffen zijn relatief nieuw en er is nog vrijwel geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van deze middelen op de langere termijn, Hierdoor is er weinig bekend over het verslavingsrisico.

Het lijkt er echter op dat de verslavingsrisico’s vergelijkbaar zijn met XTC en MDMA. Dat wil zeggen dat de kans op lichamelijke afhankelijkheid klein is, maar dat het risico op een geestelijke verslaving wel degelijk aanwezig is.

4FA, 4FMP en 4FMA worden vooral gebruikt in het uitgaansleven. Wanneer je als gebruiker merkt dat je alleen nog plezier hebt in het uitgaan met gebruik van deze drugs, dan bestaat het risico dat je een geestelijke verslaving aan het ontwikkelen bent. Ervaar jij dit of maak jij je zorgen over jouw gebruik? Trek aan de bel en zoek hulp voordat het probleem groter wordt.

Je kunt altijd (anoniem) terecht bij je huisarts, die je kan helpen om een eventuele verslaving tegen te gaan. Blijf niet rond lopen met je zorgen of je probleem: hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans op een makkelijk herstel.

Zijn 4FMP, 4FA en 4FMA legaal?

4FMP, 4FA en 4FMA werden snel populair, omdat het volgens gebruikers een lichter effect geeft dan xtc. De drugs staan sinds mei 2017 op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat het verboden is om 4FMP, 4FA of 4FMA te bezitten, te verkopen, te bewerken of te vervoeren. Drugs op Lijst I hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid.

Home

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Neem contact op met je huisarts.

 • Geraadpleegde bronnen

  - Wikipedia: 4FMP
  - Drugsinfo: 4FA
  - K. P. C. Kuypers, Ph.D.; E. B. De Sousa Fernandes Perna, Ph.D.; E. L Theunissen, Ph.D.; S. W. Toennes, Ph.D.; N. L. Mason, M.Sc.; N. R. P. W. Hutten, M.Sc. & J. G. Ramaekers, Ph.D. (2018). A First-in-Man Study with 4-Fluoroamphetamine Demonstrates it Produces a Mild Psychedelic State. Journal of Psychoactive Drugs, Vol. 51, No. 3.
  - K. P. C. Kuypers, Ph.D.; E. B. De Sousa Fernandes Perna, Ph.D.; E. L Theunissen, Ph.D.; S. W. Toennes, Ph.D.; N. L. Mason, M.Sc.; N. R. P. W. Hutten, M.Sc. & J. G. Ramaekers, Ph.D. (2018). A Safety Profile and Neurocognitive Function Following Acute 4-Fluoroamphetamine (4-FA) Administration in Humans. Frontiers in Pharmacology.
Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie