AA Meeting

AA Meeting: Anonieme Alcoholisten

‘Hallo, ik ben Freek en ik ben verslaafd aan alcohol’

Hallo Freek!’ 
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van deze manier van kennismaken. Iedere deelnemer aan de Anonieme Alcoholisten stelt zich op deze manier voor aan de groep. Maar hoe werkt de AA precies? En wat kun je verwachten als je een AA meeting bezoekt? Je leest het hier.


Wat is de AA?

De AA is de afkorting van een gemeenschap van ex-alcoholverslaafden en mensen die actief bezig zijn om van een alcoholverslaving af te komen. De AA staat voor Anonieme Alcoholisten (Alcoholics Anonymous). Anonimiteit is een belangrijk speerpunt van het netwerk: de privacy van de deelnemers wordt beschermd en iedereen heeft dezelfde ‘status’ en is gelijk aan elkaar binnen de gemeenschap.

De Anonieme Alcoholisten organiseert door het hele land meerdere AA meetings per week. Er zijn landelijk zo’n 240 AA groepen: iedere grote stad heeft er wel één. Alleen al in de regio Amsterdam zijn er 17 locaties waar open bijeenkomsten worden georganiseerd. Op de website van de AA vind je een overzicht van alle locaties, inclusief de dagen en tijdstippen van hun bijeenkomsten.


Wat doet de AA?

Langdurig herstel van alcoholverslavingen is het kerndoel van de AA. Het gedachtegoed van de AA is gebouwd op het idee dat lotgenoten elkaar kunnen helpen, motiveren en ondersteunen bij het stoppen met drinken en op de lange termijn nuchter te blijven.

De speerpunten van de AA zijn:

 • Elkaar ondersteunen
 • Verbinding aangaan
 • Ervaringen delen
 • Een luisterend oor en steun bieden
 • Een sociaal vangnet bieden
 • Hoop op een beter leven bieden
 • Vertrouwen in eigen kunnen herbouwen

Het motto van de AA is ‘stoppen doe je zelf, maar nooit alleen’.


Voor wie is de AA bedoeld?

De enige voorwaarde om deel te nemen aan bijeenkomsten van de AA is het hebben van de intentie om te willen stoppen met het problematisch gebruiken van alcohol. Je werk, geloof, overtuigingen, inkomen of seksuele voorkeur zijn totaal irrelevant: je wordt bij de AA simpelweg gezien als mens. Iedereen die de controle is kwijtgeraakt over alcohol en de wens heeft om te stoppen, is welkom.

LEES OOK: Wanneer ben je een alcoholist?

Mensen met een alcoholverslaving voelen zich regelmatig eenzaam en raken na verloop van tijd vaak in een isolement. De AA biedt de mogelijkheid om dit isolement te doorbreken, door de verbinding aan te gaan met lotgenoten en een band op te bouwen.


Hoe werkt de AA?

Volgens de AA is de verslaving aan alcohol een ziekte. Degene die aan de ziekte lijdt is machteloos over het alcoholisme en heeft externe hulp nodig om te kunnen veranderen. De AA gemeenschap zorgt er met elkaar voor dat ieder lid die externe hulp binnen de gemeenschap kan vinden.

12-Stappenplan (Minnesota-model)

De ruggengraat van de behandelmethode binnen de AA is het 12-stappenplan (ook wel bekend als het Minnesota-model). De stappen zijn in 1938 opgesteld door de oprichters van de AA (de Amerikanen Bill Wilson en Dr. Bob Smith).

De 12 stappen geven stapsgewijs houvast in het hele proces van probleem tot herstel. De eerste stap is erkennen dat er een probleem is waar je de controle over verloren bent. Na het doorlopen van de stappen is het de bedoeling dat je je opgedane kennis, kracht en ervaringen deelt met lotgenoten en hen helpt om ook te herstellen van alcoholisme.

De 12 stappen van het Minnesota model zijn:

 1. Je erkent dat je niet met alcohol om kunt gaan en machteloos staat tegenover de verslaving.
 2. Je geeft toe dat je hulp nodig hebt en gelooft dat er een hogere macht is die je beter kan maken.
 3. Je aanvaardt de hulp die je geboden wordt.
 4. Je maakt de balans op van je leven tot dan toe.
 5. Je spreekt jezelf uit naar een vertrouwenspersoon en bekent je misstappen.
 6. Je kijkt naar je aandeel in wat is misgegaan en je onderzoekt dat.
 7. Je uit je bereidheid om te werken aan je gedrag en je doet dat ook.
 8. Je uit je bereidheid om de schade te herstellen die je hebt veroorzaakt.
 9. Je bekent kleur en je maakt het – waar mogelijk en zo goed mogelijk – goed met deze mensen.
 10. Je doet aan zelfonderzoek en je houdt op die manier een vinger aan de pols.
 11. Je creëert stilte in je leven door middel van gebed, meditatie of anderszins.
 12. Je geeft hetgeen je hebt geleerd weer door aan een lotgenoot.

De meeste AA bijeenkomsten behandelen een stap per bijeenkomst. Iedere deelnemer mag zijn of haar ervaringen en tips met betrekking tot die specifieke stap delen.


Groepsbijeenkomsten: AA meeting

Deelnemen aan de AA kan op twee manieren: bij groepsbijeenkomsten op locaties door het hele land of bij online bijeenkomsten, die je vanuit je eigen huis kunt volgen. Tijdens deze bijeenkomsten worden successen gedeeld, ervaringen besproken en kun je vragen stellen over alles wat met stoppen met drinken te maken heeft.

Sponsors

AA deelnemers die al langere tijd nuchter zijn en het 12-stappenplan volledig hebben doorlopen, zijn in de laatste stap ‘sponsor’ geworden. Zij helpen als ervaringsdeskundigen anderen, die nog in het proces van stoppen zitten, om gemotiveerd en hoopvol te blijven. Een sponsor begrijpt waar een alcoholverslaafde tegenaan loopt, welke frustraties het proces kunnen opleveren en kan door zijn of haar eigen ervaringen helpen om door te zetten op moeilijke momenten.

‘Hogere macht’

In stap twee van het 12-stappenplan wordt binnen de AA soms gesproken over een ‘hogere macht’. Het toegeven dat je hulp nodig hebt komt voort uit het idee dat je machteloos staat tegenover de verslaving, en dus een externe ‘hogere macht’ nodig hebt om in te vertrouwen.

Soms wordt deze hogere macht als iets religieus gezien, maar binnen de AA is dat zeker niet het uitgangspunt. De AA is geen religieuze organisatie. Sommige mensen zien deze hogere macht, aan wie je toegeeft dat je hulp nodig hebt en in wie je je vertrouwen legt, als God, maar anderen zien de hogere macht als de verbinding binnen de AA gemeenschap.

Iedereen mag zijn of haar eigen definitie geven aan de hogere macht in stap twee.


Hoe ziet een AA meeting eruit?

Een AA meeting begint met het voorstellen van nieuwe aanwezigen en nieuwe leden. Vervolgens worden de regels uitgelegd en het programma kort doorgenomen. De kern van een bijeenkomst bestaat uit het voorlezen van teksten van de AA, vaak stukken over de 12 stappen. Vervolgens mag iedereen die dat wil iets delen wat betrekking heeft op deze tekst. Wil je alleen luisteren, dan is dat geen enkel probleem.

Er worden verhalen van hoop en succes gedeeld, maar ook ervaringen van onzekerheden, angsten en terugvallen.

Plaats en tijd van bijeenkomsten

Vrijwel alle AA meetings zijn vrij om te bezoeken voor alle geïnteresseerden. Soms is een bijeenkomst alleen bedoelt voor vaste AA deelnemers. Op de website van de AA vind je een overzicht van alle locaties, inclusief de dagen en tijdstippen van hun bijeenkomsten.


Veelgestelde vragen over AA meeting

Waar vinden AA meetings plaats in Amsterdam?

AA meetings vinden plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Het beste is om de officiële AA-website te raadplegen voor actuele locaties en tijden.

Hoe lang duurt een typische AA meeting?

Een typische AA meeting duurt meestal ongeveer een uur.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00