Afkickverschijnselen wiet

Afkickverschijnselen wiet: Effecten, symptomen en veilig stoppen

Je kunt verschillende afkickverschijnselen ervaren wanneer je plotseling wilt stoppen met het gebruik van wiet, zoals slaapproblemen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Wanneer je lichamelijk en/of psychisch afhankelijk bent van wiet, zorgen deze afkickverschijnselen ervoor dat het lastig is om volledig te stoppen. Soms is abrupt stoppen ook erg gevaarlijk en kan het een psychose veroorzaken of zorgen voor een langdurige depressie. Op deze pagina wordt uitgelegd wat voor verschijnselen veel voorkomen tijdens de periode van ontwenning en hoe je het beste veilig kunt afkicken van een verslaving aan wiet.


Wat is een verslaving aan wiet?

Een verslaving aan wiet is een lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid aan het gebruik van wiet of andere cannabisproducten. Iemand kan dan niet zomaar stoppen, ondanks de negatieve gevolgen die het gebruik ervan heeft voor het dagelijkse leven, de omgeving en je mentale welzijn.

Een wietverslaving ontstaat onder meer door de werking van zogeheten cannabinoïdereceptoren in de hersenen, volgens een studie uit 2011 in Neuroscience. Na verloop van tijd passen deze receptoren het beloningssysteem in de hersenen aan en bouwen ze een tolerantie op. Hierdoor voel je je alleen fijn nadat je een joint rookt en moet je steeds meer wiet innemen om dezelfde effecten te ervaren.


Wanneer beginnen de afkickverschijnselen van wiet?

De afkickverschijnselen van wiet beginnen tussen de 24 en 72 uur nadat iemand stopt met het innemen van de drug. De afkickverschijnselen houden meestal zo’n 4 tot 14 dagen lang aan, volgens A. Budney et al. in Journal of Abnormal Psychology. De duur van deze verschijnselen kan wel per persoon verschillen. Zo bleek uit enkele studies dat het bij sommigen wel 4 weken kan duren voordat alle ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen.


Wat zijn de afkickverschijnselen van wiet?

De meeste afkickverschijnselen van wiet houden gemiddeld zo’n twee weken aan en gaan vanzelf weg. Iemand met een heftige verslaving kan echter last krijgen van meer ernstige symptomen, vooral wanneer je aanleg hebt voor psychische klachten zoals een psychotische stoornis of schizofrenie. Ook houden ontwenningsverschijnselen bij een stevige blower meestal langer aan.

Als je stopt met blowen, kun je de volgende afkickverschijnselen ervaren:

  • Slapeloosheid en vermoeidheid: Je bent vaak langer wakker en kan moeilijker in slaap vallen. Tegelijkertijd heb je ook lichamelijk en geestelijk minder energie.
  • Angst: Je voelt je vaak zomaar angstig of nerveus, zonder directe aanleiding.
  • Dromen of nachtmerries: Je zult meer dromen dan gewoonlijk, en deze dromen of nachtmerries ook beter herinneren.
  • Gewichtstoename of gewichtsverlies: Tijdens het afkicken vertraagt je stofwisseling. Wanneer je tegelijkertijd ook meer eetlust ervaart, kan dit leiden tot gewichtstoename.
  • Agressie: Je bent meer prikkelbaar en hebt mogelijk last van plotselinge woedeaanvallen.

Wat helpt tegen afkickverschijnselen van wiet?

Er zijn verschillende activiteiten en handelingen die helpen tegen afkickverschijnselen van wiet, zoals het zoeken naar afleiding en het aanpassen van je dieet.

De volgende tips kunnen helpen tegen afkickverschijnselen van wiet:

  1. Wees actief en zoek afleiding in nieuwe hobby’s.
  2. Beweeg meer.
  3. Blijf gehydrateerd.
  4. Vermijd cafeïne.
  5. Eet gezonde, lichte maaltijden die de spijsvertering niet overbelasten.
  6. Eet kauwgom.
  7. Vind een ontspannende slaaproutine, zoals een warm bad voor het slapen gaan of een aantal ontspanningsoefeningen.

Hoe kan ik stoppen met blowen?

Je kunt stoppen met blowen door allereerst een lijstje te maken met de nadelen die je ervaart door het gebruik van cannabis. Succesvol stoppen met blowen vereist namelijk motivatie vanuit jezelf. Ga vervolgens ook na waarom je blowt: denk na over de momenten waarop je meestal blowt en wat de aanleiding daarvoor is. Stel een plan op over hoe je deze momenten kunt vermijden of anders in kunt vullen, bijvoorbeeld door het vinden van alternatieve hobby’s of het omgaan met andere vrienden.

Bereid je ten slotte voor op de uitdagingen van het afkicken zelf. Lees je in over mogelijke ontwenningsverschijnselen van wiet en vraag familie of vrienden om ondersteuning als je ermee stopt. Alleen stoppen lukt meestal niet. Dat komt voornamelijk door de vervelende ontwenningsverschijnselen. Als je ernstige ontwenningsverschijnselen ontwikkelt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.


Behandeling afkicken van wiet

Er zijn verschillende behandelingsmethoden beschikbaar om je te helpen met het afkicken van een verslaving aan wiet. Er is echter geen specifieke medicatie beschikbaar tegen de mogelijke afkickverschijnselen, in tegenstelling tot bij de ontwenning van bijvoorbeeld alcohol.

Ambulante behandeling

Bij een ambulante behandeling kun je grotendeels of volledig thuis blijven wonen. Soms vindt de periode van ontwenning in een kliniek of het ziekenhuis plaats, waar je enkele dagen wordt opgenomen om onder medisch toezicht lichamelijk af te kicken. Hierna bezoek je regelmatig een psycholoog of verslavingskliniek voor therapie. Je volgt meestal individuele therapie en kunt daarnaast ook groepssessies bijwonen.

Klinische opname

Bij een ernstige verslaving wordt meestal aangeraden om een behandeling in een afkickkliniek te volgen. Deze optie is ook mogelijk wanneer een eerdere ambulante behandeling niet succesvol was, of wanneer je niet veilig thuis kunt afkicken. In een speciale kliniek kun je 24/7 werken aan herstel onder professionele begeleiding. Je kunt hier veilig afkicken, verschillende therapieën volgen en je volledig concentreren op herstel, zonder mogelijke afleidingen.


Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen wiet

Hoe lang moe na stoppen met blowen?

Je bent meestal enkele dagen moe na het stoppen met blowen. De piek zit vaak rond dag drie of vier. Sommige mensen hebben echter nog wekenlang last van vermoeidheidsklachten.

Hoe lang duurt het voor je bent afgekickt van wiet?

Het duurt gemiddeld zo’n twee weken voordat je afgekickt bent van wiet of hasj. Hierna volgt meestal een behandeling waarbij je gezonde copingmechanismen aanleert om een terugval te voorkomen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met blowen?

Als je stopt met blowen, moeten je hersenen zich aanpassen aan de afwezigheid van cannabis. Dit zorgt voor verschillende afkickverschijnselen, voornamelijk psychische klachten zoals geestelijke vermoeidheid, angst en slaapproblemen. Ook kun je last hebben van lichamelijke klachten zoals schommelingen in gewicht en extreem veel zweten.

bel Bel ons voor advies