Relatietherapie

Relatietherapie: hoe werkt het en welke soorten zijn er?

Hebben jij en je partner al een tijd lang problemen? Misschien heeft één van de twee overspel gepleegd, kunnen jullie moeilijk met elkaar communiceren, of hebben jullie constant ruzie. Of worden gezamenlijke taken binnen het huis niet eerlijk verdeeld. Relatieproblemen kunnen veel pijn en verdriet veroorzaken.

Als jij je afvraagt of het nog zin heeft om door te gaan, of graag een oplossing zoekt voor jullie problemen, dan kan relatietherapie een uitweg bieden. Het zou zonde zijn als de relatie stukloopt terwijl de problemen verholpen hadden kunnen worden. Als jij de eerste stap wil zetten naar een gezonde relatie met je partner, kan relatietherapie dus de oplossing zijn.


Wat is relatietherapie?

Een goede liefdesrelatie is zeker niet vanzelfsprekend. In iedere relatie zijn er ups en downs, geen één relatie verloopt vlekkeloos. Soms is er een duidelijke oorzaak voor problemen, in andere gevallen lijkt het vuur tussen beide uit te doven zonder duidelijke reden.

Wanneer is relatietherapie nodig? Als je ziet dat jullie problemen escaleren en ze al een lange tijd duren, is het de moeite waard om relatietherapie te overwegen. Bij relatietherapie zal een relatietherapeut jullie helpen om de oorzaak achter jullie problemen te achterhalen en daar vervolgens mee aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt aan de basis van een gezonde relatie, waaronder liefde, vertrouwen, onderlinge verbinding en veiligheid.

Hoe helpt relatietherapie? Relatietherapie is een kwestie van maatwerk. Een goede therapeut zal naar jullie persoonlijke situatie kijken en de therapie hierop aanpassen. De therapeut zal jullie vervolgens tips geven en oefeningen, waardoor jullie goed met elkaar kunnen praten. Vooral als jullie samen hebben besloten om iets aan jullie problemen te doen, maar het gevoel hebben dat dit zonder hulp niet lukt, kan relatietherapie helpen.


Hoe werkt relatietherapie?

In relatietherapie werken jullie samen met de therapeut aan het versterken van jullie relatie. In therapie zul je gestimuleerd worden om goede gesprekken te houden met je partner en is de relatietherapeut er om jullie te begeleiden. De meeste relatietherapeuten gebruiken EFT en IBCT therapie, omdat uit onderzoek blijkt dat deze vormen effectief zijn.

Veel stellen hebben baat bij relatietherapie. En als jullie na het volgen van therapie toch besluiten om de relatie te beëindigen, dan weten jullie in ieder geval dat jullie alles eraan hebben gedaan. Ook kan relatietherapie je helpen om meer over jezelf te leren en kun je de adviezen en tips meenemen in een volgende relatie. Relatietherapie is dus altijd de moeite waard.


Wat doet een relatietherapeut?

Er zijn stellen die relatietherapie vermijden, omdat ze denken dat ze het toch zelf moeten doen. Dat is inderdaad zo, maar een professional kan daar heel goed bij helpen. Een relatietherapeut zal vragen stellen op een dieper niveau en zal de behoeften van beide partners achterhalen. Hij of zij zal nooit partij trekken en daarnaast het standpunt van allebei in acht nemen. Of je iemand een goede relatietherapeut kan noemen, hangt af van zijn of haar persoonlijke kwaliteiten en het vakgebied van de therapeut.


Welke soorten relatietherapieën zijn er?

Fijn, jullie hebben samen besloten om in therapie te gaan. Want er is nog maar weinig overgebleven van die liefdevolle relatie van vroeger. Misschien is er niet meer zo veel intimiteit tussen beide en hebben jullie vaak ruzie. Jullie zullen elkaar als het ware weer opnieuw moeten leren kennen. Er zijn diverse soorten relatietherapieën om uit te kiezen, en hieronder leggen we uit welke het vaakst worden gebruikt.

EFT

EFT relatietherapie – ofwel Emotionally Focused Therapy – is de populairste soort relatietherapie in Nederland. De therapie is ontwikkeld door Dr. Sue Johnson uit Canada. Dr. Johnson heeft lang onderzoek gedaan naar stellen. Ze was op zoek naar manieren om de connectie tussen partners te verbeteren of te versterken. Bij deze vorm van relatietherapie gaat men in op de gevoelens die er spelen. Er wordt gekken naar ieders angsten en zorgen. EFT is een efficiënte methode om relaties te versterken en de problemen binnen relaties aan te pakken.

De grondbeginselen van EFT zijn als volgt:

  • Mensen horen niet alleen te zijn
  • Samen met een partner sta je sterker
  • Iedereen voelt zich prettig in een veilige en gezonde relatie
  • Om succes te hebben, moeten beide partners gemotiveerd zijn om zich open te stellen en hun best te doen voor de relatie


EFT zal jullie helpen om elkaar beter te begrijpen en elkaar weer bij elkaar te brengen. Je leert niet alleen over je eigen emoties, behoeftes en angsten, maar ook die van je partner. Centraal staat het doorbreken en veranderen van negatieve communicatiepatronen. Verder leren jullie om elkaar te steunen en begrip voor elkaar te hebben.

EFT is een effectieve vorm van relatietherapie, is wetenschappelijk bewezen en heeft velen koppels succesvolle resultaten gebracht. Ook is de kans op terugval erg klein. Daarnaast zien koppels al vrij snel resultaat. Met de juiste begeleiding zullen communicatieproblemen worden opgelost.

IBCT

Heb jij het gevoel dat jouw partner niet meer naar je luistert? Steeds wanneer je een gesprek wil voeren, eindigt het in een ruzie en nog meer frustraties. IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy – is net zoals EFT effectief gebleken. Bij deze therapie staan vier gebieden centraal: de persoonlijke verschillen tussen beide partners, de mate van emotionele gevoeligheid, stress factoren en communicatiepatronen. Dit zijn vier gebieden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van problemen binnen relaties.

Gezinstherapie

In gezinstherapie gaan jullie als gezin in therapie om de problemen op te lossen. Misschien heeft een moeilijke zoon of dochter een negatieve invloed op jullie relatie, of zorgen andersom jullie ruzies voor ongezelligheid in huis. Met gezinstherapie zal er gewerkt worden aan het versterken van de relaties binnen het gezin. Naast het aanpakken van de problemen, wordt er ook aandacht besteedt aan de krachten van jullie gezin.


Acceptatie en tolerantie

We dienen echter te beseffen dat sommige problemen niet opgelost kunnen worden door verandering. In dit soort gevallen is er acceptatie en tolerantie nodig. Daarbij dien je dus met het gedrag van je partner te leren leven. En hij/zij met die van jou.

Als jij en je partner klaar zijn voor een nieuwe start, kan relatietherapie de volgende stap zijn.


Veelgestelde vragen

Wat kost relatietherapie?

De tarieven van relatietherapie kunnen erg verschillen, afhankelijk van het type relatietherapie dat je kiest. Vaak is het ook zo dat als je sessies buiten kantooruren plant, dat therapeuten een extra bedrag rekenen bovenop het reguliere tarief.

Wordt relatietherapie vergoed?

Over het algemeen wordt er geen relatietherapie vergoeding geboden door zorgverzekeringen. Er zijn aanvullende zorgverzekeringen die in sommige gevallen een klein gedeelte van de relatietherapie vergoeden. Je kunt het beste even bij je eigen verzekeraar informeren over eventuele vergoedingen.

Hoe effectief is relatietherapie?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat relatietherapie positieve resultaten laat zien.

bel Bel ons voor advies