Beste antidepressiva zonder bijwerkingen

Wat zijn de beste antidepressiva zonder bijwerkingen?

Als jij je onrustig voelt of last hebt van stemmingswisselingen, somberheid of nervositeit, dan ben je misschien op zoek naar de juiste medicatie.

Antidepressiva zonder bijwerkingen kunnen dan een uitweg bieden. Omdat deze antidepressiva geen gewenning veroorzaken, zijn ze ook eventueel geschikt voor langdurig gebruik. Wat is antidepressiva precies en welke soorten kunnen we onderscheiden? Wat zijn de beste antidepressiva zonder bijwerkingen? Je lees het allemaal in dit artikel.


Wat is antidepressiva?

Antidepressiva zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij de behandeling van o.a. depressie. Er zijn verschillende soorten depressie medicijnen en daarom is het niet altijd even makkelijk om de beste voor jou er tussenuit te pikken. Bovendien werkt het ene antidepressivum voor de ene persoon beter dan voor de ander. Daarnaast kan het aantal uitvallers door bijwerkingen per middel anders zijn.

Mensen die last hebben van een depressie, hebben een tekort aan serotonine; een stofje dat voorkomt in onze hersenen. Serotonine heeft invloed op je stemming en emoties. Antidepressiva zorgen ervoor dat er meer serotonine in je lichaam komt en dat je emoties worden uitgeschakeld. Het resultaat is dat je je beter gaat voelen.

Bij een lichte of matige depressie gaat de voorkeur overigens niet naar het gebruik van pillen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Welke antidepressiva zijn er?

Op het moment zijn er wel meer dan twintig verschillende soorten antidepressiva. We kunnen ze onderverdelen in diverse groepen, waarbij iedere groep zijn eigen werking heeft en er ook sprake is van verschillende bijwerkingen. Door al die verschillende soorten pillen is het niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen welk antidepressivum het beste voor je is.

Hieronder vind je de verschillende soorten antidepressiva:

  • SSRI (selectieve serotonine-heropnameremmers), bijvoorbeeld Fluoxetine, Escitalopram en Sertraline.
  • SNRI (selectieve norepinefrine-heropnameremmers), waaronder Venlafaxine, Reboxetine en Duloxetine.
  • TCA (tricyclische antidepressiva), zoals Desipramine, Doxepine en Amitryptiline.
  • MAO-remmers (mono-amino-oxidaseremmers), bijvoorbeeld Nardil en Parnate.

Wat zijn de beste antidepressiva zonder bijwerkingen?

Van de bovenstaande lijst hebben SSRI’s in principe de minste bijwerkingen. Dat maakt dit type antidepressiva vaak de eerste keuze van artsen. Op de tweede plek komen de SNRI’s. MAO-remmers worden over het algemeen alleen voorgeschreven in het geval dat alle andere middelen niet effectief blijken.

Uit het de grootste meta-analyse naar de werkzaamheid van antidepressiva ooit – waarin meer dan 116.000 patiënten met een ernstige depressie werden onderzocht – is gebleken dat op basis van effectiviteit en bijwerkingen, de volgende antidepressiva het beste zijn:

  • Escitalopram (SSRI)
  • Agomelatine (een melatonineagonist, die nog maar weinig wordt voorgeschreven)
  • Vortioxetine (5-HT-recepterantagonist)

Qua effectiviteit zijn volgens dit onderzoek behalve bovenstaande drie middelen, ook Amitriptyline, Mirtazapine, Paroxetine en Venlafaxine het meest effectief.

Uit hetzelfde onderzoek werden Fluoxetine, Fluvoxamine, Reboxetine, en Trazodon het minst geschikt bevonden.

Verder wijst dit onderzoek uit dat antidepressiva effectiever zijn dan een placebo.


Alleen bij ernstige depressie

Houd er echter rekening mee dat dit onderzoek alleen over patiënten gaat die de DSM-IV diagnose ‘major depression’ hebben gekregen. Dit zijn mensen die gedurende twee weken iedere dag een depressieve stemming hebben en/of aan interesseverlies leiden en verminderde energie hebben.

Daarnaast moet er sprake zijn van minstens vijf andere criteria, waaronder suïcidaliteit, slaapproblemen, toename of afname van gewicht, agitatie, remming, schuldgevoelens of concentratieproblemen. Als dat niet het geval is, is er sprake van een dysthyme stoornis of een matige depressie. Of de bovengenoemde middelen dus ook effectief zijn bij minder ernstige depressies, is dus nog maar de vraag.


Hulp bij antidepressiva verslaving

Net zoals een alcohol– of drugsverslaving, kan iemand ook een antidepressiva verslaving ontwikkelen. Al ziet dat er wel anders uit, omdat je niet steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. De werking blijft namelijk gelijk over tijd. Dat is ook de reden waarom een verslaving aan antidepressiva niet meteen zichtbaar is.

Maar er zijn een aantal signalen waaraan we het kunnen herkennen, zoals het blijven gebruiken van het antidepressivum uit angst voor terugval of afkickverschijnselen. Ook wanneer iemand veel moeite doet om aan een antidepressivum te komen, kan het duiden op een verslaving, of wanneer de persoon in een vicieuze cirkel terecht komt. De persoon neemt dan het middel, voelt zich vervolgens schuldig en kampt met een laag zelfbeeld, waardoor hij/zij weer antidepressiva neemt om zich beter te voelen, etc.

Om van je verslaving te herstellen, wordt er aangeraden om in therapie te gaan, bijvoorbeeld psychotherapie. De oorzaak van je verslaving zal ook worden achterhaald. Belangrijk is om nooit zomaar ineens te stoppen met je medicatie om de afkickverschijnselen te beperken.


Veelgestelde vragen

Wat is de meest effectieve antidepressiva?

Wat de meest effective antidepressiva is, is lastig te zeggen want dat kan voor ieder mens verschillen. Er zijn een hoop verschillende antidepressiva, waardoor het soms een tijdje kan duren voordat je begrijpt welk medicijn het beste bij je past. Daarnaast veroorzaakt de meeste medicatie bijwerkingen, en het liefst kies je natuurlijk de beste antidepressiva zonder bijwerkingen.

Wat is de veiligste antidepressiva?

De veiligste antidepressiva zijn over het algemeen de SSRI’s omdat die vaak goed worden verdragen. Een huisarts geeft SSRI’s over het algemeen de voorkeur. Echter lijken TCA’s weer effectiever te zijn bij mensen die last hebben van een ernstige depressie en die opgenomen zijn in een klinische voorziening. Bij depressies met psychotische kenmerken worden ook vaak TCA’s voorgeschreven.

Wat is de beste antidepressiva tegen angst?

De beste antidepressiva tegen angst zijn Duloxetine, Pregabaline, Venlafaxine en Escitalopram. Deze antidepressiva zijn de best onderzochte, de meest effectieve en de best verdraagbare middelen voor het behandelen van een gegeneraliseerde angststoornis.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00