Nieuws

Snel een kliniek in de buurt vinden

01

mrt 2019

Boekrecensie: ‘Het Oordeel Voorbij’

Geschreven door / in Nieuws / Nog geen reacties

“De tijd was er klaar voor en ik moest ze het nu vertellen.”

Boekrecensie: "Het oordeel voorbij" van Silvia Rikmanspoel

Boekrecensie: Silvia Rikmanspoel

In dit zeer persoonlijke boek maakt de 47-jarige Silvia Rikmanspoel uit Twente de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ze had een moeilijke jeugd. Als kind groeide ze op met een depressieve moeder. Silvia ontwikkelde de eetstoornis en kampte met boulimia nervosa van haar veertiende tot haar veertigste jaar.

Ze noemt de ziekte haar metgezel, die jarenlang met meereisde op haar levenspad. Na de 900km lange pelgrimstocht wist ze haar “stille vriend” voorgoed achter haar te laten. Tijdens haar voettocht blikt ze terug op haar verleden en kijkt ze – met positieve blik - vooruit.

17 mei. Wandeldag 17

“Ik heb me voorgenomen het vandaag het rustig aan te doen en niet verder dan Shahagún te gaan. Het centrum schijnt mooi te zijn. Al vrij snel nader ik het plaatsje en ik twijfel. Altijd weer die twijfel. Wat wil ik nu: blijf ik of ga ik verder?”

Om met haar thuissituatie om te kunnen gaan, vond ze als tiener troost in eten en dit resulteerde in de verwoestende eetstoornis boulimia nervosa. Een ziekte die ze in stilte heeft meegedragen. Na jarenlang zwijgen en verstoppen is ze 10 jaar geleden gaan praten over haar verleden als KOPP Kind.

Door het uiten van haar gevoel en het herbeleven van ervaringen, kon ze haar verleden een plek geven en kwam uiteindelijk het besef dat ze het overeten niet meer nodig had.

Opeens was er een wil en een weg. Een weg naar herstel. Stap voor stap heeft ze op eigen kracht en in stilte haar eetpatroon aangepast. In ‘Het Oordeel Voorbij’ beschrijft ze openhartig over haar onzekerheid, eenzaamheid en angsten. Maar ook over het overwinnen en afscheid nemen van de boulimia nervosa tijdens de tocht naar Santiago van zo’n 900 km.

“Dit is voor mij het moment geweest dat ik de moed bij elkaar heb geraapt om Sanne en Kas voor het eerst over mijn eetstoornis te vertellen. Niet eerder had zich dit moment zo duidelijk aangekondigd. De tijd was er klaar voor en ik moest ze het nu vertellen.”

Met het delen van haar verhaal wil ze aandacht vragen voor het KOPP Kind en voor eetstoornissen. ‘Het Oordeel Voorbij’ bevat thema’s en levenslessen die voor ieder herkenbaar zijn. Het is ”een zoektocht naar mijzelf die raakt aan het zoeken van velen”, zoals ze zelf schrijft.


Wil jij dit boek graag lezen? We verloten een exemplaar van ‘Het oordeel voorbij’ onder onze bezoekers. Maak kans op het boek door een e-mail te sturen naar: info@afkickkliniekwijzer.nl. Zet in het onderwerp: Verloting.

Selecteer via welke sociale media je deze pagina wil delen:

Deel Afkickkliniekwijzer.nl met anderen
LEES OOK DEZE ARTIKELEN
Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie