Bromazolam

Bromazolam: Overzicht van de effecten, risico's en veiligheid

Bromazolam is een designer benzodiazepine. Wetenschappers gebruiken ook wel de afkorting XLI-268 voor de drug. Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction ontdekte in 2016 voor het eerst het gebruik van de benzodiazepine als recreatieve designer drug. Omdat gebruik van bromazolam potentieel gevaarlijk is en de risico’s van gebruik op de korte en lange termijn nog grotendeels onduidelijk zijn, waarschuwen gezondheidsautoriteiten in veel landen (waaronder Nederland) voor de drug.

Op deze pagina wordt uitgelegd wat bromazolam precies is, welke effecten het heeft op een gebruiker en hoe veilig gebruik ervan is.


Wat is bromazolam?

Bromazolam is een designer drug die in de categorie benzodiazepines valt, specifiek triazolobenzodiazepines. Gebruikers ervaren door de drug minder angst en spanning, voelen hun spieren verslappen en slapen sneller en vaster. Bromazolam lijkt in de chemische structuur volgens een studie uit 2019 in Neurotoxicology vooral op de benzodiazepine alprazolam (beter bekend onder de merknaam Xanax). Bromazolam zou echter een significant sterker effect hebben.

Volgens K. Manchester et al. in Drug testing and analysis werd bromazolam in 1976 gecreëerd maar nooit op de markt gebracht. In 2016 werd de benzodiazepine voor het eerst aangetroffen als recreatieve drug, in Nederland dook deze volgens het Meldpunt Nieuwe Drugs in 2018 pas op.

Bromazolam behoort daarom tot de Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Deze nieuwe designer drugs vallen in Nederland voorlopig nog onder de Warenwet in plaats van de Opiumwet, waardoor de productie en verkoop ervan wettelijk is toegestaan zolang de verkoper “niet geschikt voor menselijke consumptie” op het label zet. In sommige andere landen is bromazolam al wel illegaal, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt Bromazolam?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de precieze werking van bromazolam, waardoor informatie zich veelal beperkt tot bromazolam ervaringen van gebruikers. Iemand die bromazolam gebruikt, zal minder angst ervaren, slaperig worden en merken dat de spieren zwaar beginnen aan te voelen, volgens ervaringen van gebruikers gedeeld met het Nederlandse Trimbos-instituut. Door gebruik kalmeert het lichaam en vlakken emoties af.


Hoe wordt Bromazolam gebruikt?

Bromazolam werd in eerste instantie als medicijn ontwikkeld voor het behandelen van de symptomen van angststoornissen, slapeloosheid en andere slaapproblemen, en als spierverslappings- en ontspanningsmiddel. Omdat bromazolam echter nooit door een farmaceut op de markt is gebracht als officieel medicijn, kan een medisch professional het niet voorschrijven. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2022 zijn er wel gebruikers die bromazolam innemen om zichzelf te behandelen voor angststoornissen en slaapproblemen.

Gebruik van bromazolam is echter voornamelijk vanwege recreatief gebruik. Mensen nemen ze volgens hetzelfde rapport in om een hypnotische en kalmerende ervaring te krijgen. Ook worden benzodiazepines vaak ingenomen na een nacht van ander drugsgebruik, om zo snel te kunnen slapen.

Zo bevestigt een rapport uit 2022 van een belangrijk Amerikaans instituut voor het onderzoek naar drugsgebruik, het CFSRE, dat bromazolam vaak bij gebruikers wordt aangetroffen in combinatie met andere drugs. Door de onbekende effecten van bromazolam in combinatie met andere drugs zijn hier grote gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Wat is de juiste dosering van bromazolam?

Inname van bromazolam gebeurt voornamelijk via pillen, waarbij een aanbevolen dosering volgens gebruikers tussen de 0,5 mg en 3 mg per dag kan liggen.


Wat zijn de effecten van Bromazolam?

Bromazolam vermindert bij gebruikers gevoelens van angst en stress. Dankzij de kalmerende, spierverslappende werking op het lichaam ervaart iemand een ontspannend en soms zelfs euforisch gevoel.

Bromazolam zou net zoals andere benzodiazepines ook voor een verbeterde en langere slaap lijken te zorgen, hoewel volgens J. Donoghue et al. in International Journal of Psychiatry in Clinical Practice het medische veld verdeeld is over de vraag of slaapproblemen daadwerkelijk dankzij benzodiazepines kunnen verbeteren.


Wat zijn de bijwerkingen van Bromazolam?

Gebruik van bromazalom kan verschillende bijwerkingen hebben. Omdat er nog maar weinig concreet onderzoek is gedaan naar de risico’s en effecten van de drug, is veel echter nog onduidelijk over de precieze bromazolam werking.

Gebruikers rapporteren onder meer een verminderde alertheid, geheugenverlies en chronische slaperigheid na gebruik, net zoals bij andere benzodiazepines. Volgens een studie uit 2012 door J. Gallacher et al. leidt langdurig gebruik van benzodiazepines zoals bromazolam ook tot een grotere kans op dementie.

Dit zijn mogelijke bijwerkingen van bromazolam:

  • Geheugenproblemen en (langdurig) geheugenverlies
  • Chronische slaperigheid
  • Beperkte motoriek, ook na gebruik
  • Ontwenningsverschijnselen na langdurig gebruik

Hulp bij verslaving en behandeling

Bromazolam zijn net zoals andere benzodiazepines potentieel verslavend. Relatief kort gebruik ervan kan al leiden tot een lichamelijke afhankelijkheid. Signalen van een verslaving en lichamelijke afhankelijkheid zijn bijvoorbeeld wanneer iemand niet meer gewenste effect bereikt na gebruik van dezelfde dosering bromazolam, of ontwenningsverschijnselen ervaart door gebruik te verminderen of stoppen.

Volgens een groep Britse psychiaters in Journal of Psychopharmacology moeten medische professionals daarom altijd zorgvuldig zijn in het voorschrijven van benzodiazepines.

Detoxificatie en ontwenning

Detoxificatie, waarbij iemand een bepaalde tijd geen bromazolam inneemt om het volledig uit het lichaam te krijgen, dient zorgvuldig te gebeuren. Iemand die na regelmatig gebruik plotseling stopt met inname van bromazolam of overschakelt naar een significant lagere dosering, kan namelijk last krijgen van verschillende, heftige ontwenningsverschijnselen.

Volgens een recent case rapport uit 2022 door S. McDermott et al. zijn deze ontwenningsverschijnselen heftig genoeg dat detoxificatie alleen onder medische begeleiding zou mogen plaatsvinden.

Therapieën en ondersteuning voor herstel

Behandeling van een afhankelijkheid aan bromazolam begint meestal met detoxificatie. Vanwege de mogelijke ernstige ontwenningsverschijnselen gebeurt dit bij voorkeur in een klinische setting, zoals een afkickkliniek. Hierna kunnen de oorzaken van het gebruik van de drug worden behandeld. Welke therapieën hiervoor worden ingezet is afhankelijk van de psychische en emotionele problemen die iemand heeft.

Wanneer iemand bijvoorbeeld kampt met angststoornissen, wordt vaak voor cognitieve gedragstherapie gekozen. Bel 020 – 523 0030 voor een telefonisch consult over een geschikt behandeltraject dat bij jouw situatie past.


Veelgestelde vragen

Wat is de werkingsduur van Bromazolam?

Volgens ervaringen van gebruikers heeft een regulier epil bromazolam een werking van zo’n 6 tot 8 uur, waarbij de piek meestal binnen een uur wordt ervaren. De werking kan echter fluctueren doordat de kwaliteit van pillen niet zijn gegarandeerd, en is onder meer afhankelijk van iemands lichaamsgewicht en de dosering zelf.

Is Bromazolam verboden in Nederland?

Bromazolam valt in Nederland voorlopig nog onder de Warenwet, net zoals veel andere Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), en is daarom strikt genomen legaal. De Nederlandse overheid wil echter zo spoedig mogelijk deze designer drugs opnemen in een nieuwe lijst in de Opiumwet, waarna productie, bezit en handel ervan hierna verboden zou worden.

Is Bromazolam verslavend?

Bromazolam is net zoals andere benzodiazepines zeer verslavend. Na een relatief korte periode van gebruik kan iemand al een lichamelijke afhankelijkheid aan bromazolam ontwikkelen.

bel Bel ons voor advies