Dagelijks alcohol drinken

Dagelijks alcohol drinken: Hoe slecht is het?

Dagelijks alcohol drinken kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals leverproblemen, hart- en vaatziekten en verslaving. Het is belangrijk om te weten dat de aanbevolen hoeveelheid alcohol die men kan drinken per dag varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals geslacht, gewicht en leeftijd.

Volgens de World Health Organization (WHO) is de aanbevolen hoeveelheid alcohol nul voor zwangere vrouwen en mensen die geen alcohol mogen drinken vanwege medische redenen. Voor volwassenen wordt aanbevolen om niet meer dan 1-2 standaardglazen per dag te drinken.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over dagelijks alcohol drinken.


Dagelijks alcohol drinken

Ruim 75% van de Nederlanders met een leeftijd boven de 12 jaar consumeert wel eens drank. Eén op de negen mensen is een excessieve drinker. Dit betekent voor drinkers van het mannelijke geslacht dat ze op z’n minst één keer per week minimaal zes glazen drank consumeren en minimaal 14 glazen alcohol in een week.

Voor vrouwen gaat het om zeven glazen per week en vier glazen alcohol per dag. Onder deze groepen vallen ook mensen die iedere dag een fles wijn drinken. Echter zijn er over het algemeen minder mensen die iedere dag een fles wijn achteroverslaan dan mensen die in de weekenden veel alcohol drinken.

Lees hier meer over een alcoholverslaving


Gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Dagelijks alcohol drinken is slecht voor de gezondheid. De gevolgen van dagelijks alcohol drinken kunnen zijn:

  • Het verhoogt het risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid
  • Het heeft vaak negatieve gevolgen voor je relaties
  • Dagelijks drinken heeft een negatieve impact op je dagelijkse activiteiten, waaronder studie en werk
  • Dagelijks drinken kan leiden tot financiële problemen
  • Slecht slapen
  • Hartkloppingen door alcohol

Stoppen met dagelijks alcohol drinken

Stoppen met dagelijks alcohol drinken is niet altijd makkelijk. Vooral als je een verslaving hebt ontwikkeld, zal stoppen lastig worden. Je kunt eerst zelf proberen om je drankgebruik te minderen, maar doe dit wel in overleg met je huisarts. Als je nog niet verslaafd bent, kun je het gerust eerst zelf proberen. Houd wel in de gaten of je last krijgt van ontwenningsverschijnselen, waaronder trillen, zweten of andere psychische of lichamelijke klachten. Zodra je dergelijke verschijnselen ervaart, dien je contact op te nemen met je huisarts. Hier kun je meer lezen over de ontwenningsverschijnselen van alcohol

Indien je alcoholmisbruik ernstig is, wordt er aangeraden om zo snel mogelijk professionele begeleiding te zoeken. Soms is een klinische opname nodig, in andere gevallen kan je ambulant worden geholpen. Ook is er soms een detox nodig om de verslaving te behandelen. Wat voor jou de beste methode is, wordt samen overlegd. Alcoholmisbruik heeft grote gevolgen voor je gezondheid en leven in het algemeen, maar ook voor de mensen om je heen.

Lees hier meer over stoppen met drinken


Veelgestelde vragen

Wat drinkt een alcoholist per dag?

Een alcoholist drinkt minstens zeven glazen per week en vier per dag (vrouwen) of 14 glazen in de week en minimaal zes per dag (mannen).

Wat gebeurt er als je elke dag wijn drinkt?

In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker. Op de lange termijn kan alcohol ook leiden tot hart- en vaatziekten, hersenschade, een beroerte, geheugenverlies en verminderde vruchtbaarheid. De eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen. Er wordt geadviseerd om helemaal geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag.

Wat zijn de signalen dat iemand teveel alcohol drinkt?

Er zijn diverse signalen dat iemand teveel alcohol drinkt. Denk aan veranderingen in gedrag en humeur, het verbergen van drank, ontkennen dat hij/zij verslaafd is en liegen. Ook hebben mensen met een alcoholverslaving vaak minder contact met hun naasten.

bel Bel ons voor advies