O-DSMT

O DSMT: wat is het en welke effecten en risico’s kent het?

O-Desmethyltramadol (ook bekend als O-DSMT en desmetramadol) is een opioïde stof van de klasse fenylpropylamine. Omdat het middel nog maar kort op de markt is, wordt het een designer drug of NPS (Nieuwe Psychoactieve Stof) genoemd. Het middel heeft een verdovende en pijnstillende werking en is vergelijkbaar met morfine of heroïne. In dit artikel lees je meer over wat O DSMT is, de werking van het middel, de effecten en de risico’s.


Wat is O DSMT?

O DSMT is een opiaat en een actieve metaboliet van het medicijn tramadol. Metabolieten zijn stofjes die bij sommige medicijnen of drugs ontstaan bij de inname ervan. Deze metabolieten leiden soms to effecten, maar niet altijd. Bij tramadol is O DSMT dus één van die metabolieten, en O DSMT zorgt in dit geval wél voor effecten. Echter zal O DSMT niet bij iedere gebruiker ontstaan, want niet ieder lichaam werkt hetzelfde.

O DSMT is een middel dat vooral wordt gebruikt bij pijnstilling. Daarnaast nemen mensen het vanwege het verdovende effect en omdat het een kalm gevoel geeft. O DSMT lijkt op codeïne, maar is geen morfine-opiaat.

Je kunt DSMT voornamelijk krijgen in poeder vorm (O DSMT poeder).


O DSMT werking

Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van O DSMT. O DSMT kwam in het jaar 2010 op de markt voor onderzoeksdoeleinden. O-DSMT heeft een zeer korte geschiedenis van menselijke consumptie en er is niet veel bekend over de toxiciteit en het misbruikpotentieel.

Uit het weinige onderzoek dat is verricht, is gebleken dat het qua risico’s overeenkomt met tramadol. Echter is de werking van deze twee stoffen niet vergelijkbaar. Het is de metaboliet O DSMT die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het pijnstillende effect van tramadol. Als we de werking van alléén tramadol vergelijken met die van O DSMT, zijn die twee echter anders. In vergelijking met tramadol, is O DSMT minder stimulerend en voelt het meer als een klassiek opiaat.

De werkingsduur van O DSMT ligt tussen de vier en acht uur. Er wordt sterk aangeraden om voorzichtig te zijn met de dosering, omdat de ‘come-ups’ soms wat langer op zich kunnen laten wachten. Bovendien wordt er aangeraden om bij gebruik van deze stof schadebeperkende praktijken toe te passen.


Wat zijn de effecten van O DSMT?

De effecten van O DSMT lijken op die van bijvoorbeeld heroïne of oxycodon. O DSMT heeft een pijnstillende en kalmerende werking en daarnaast werkt het middel verdovend. Bij gebruik zul je minder pijn voelen en voel je je waarschijnlijk ook rustiger en vrolijker dan in gewone omstandigheden. Andere subjectieve effecten zijn angstonderdrukking, euforie, pijnverlichting en spierontspanning.

Negatieve effecten van O DSMT zijn de volgende:

  • Slaperigheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Jeuk
  • Moeilijk naar het toilet kunnen
  • Craving, waarbij er een sterke drang is om weer te gebruiken

Risico’s van O DSMT

Zoals eerder omschreven, is er nog weinig onderzoek gedaan naar O DSMT. Het heeft een zeer korte geschiedenis van menselijk gebruik, en over de toxiciteit en het misbruikpotentieel is nog maar weinig bekend. Toch zijn er een aantal risico’s gevonden en deze risico’s zijn te vergelijken met die van tramadol:

  • Irritatie van de luchtwegen
  • Irritatie van de ogen

Veiligheidsaanbevelingen

In het geval je ogen in contact zijn gekomen met het middel, dien je voorzichtig de ogen af te spoelen met water. Ook moet je eventueel contactlenzen verwijderen. Is het middel op de huid terechtgekomen, spoel het dan af met water en neutrale zeep. Bij inademing van O DSMT kun je het beste frisse lucht halen en daarnaast een houding aannemen die de ademhaling bevordert.

Bij gebruik van deze stof wordt matiging ervan sterk aanbevolen. Als je veel of vaak O DSMT neemt, zullen de risico’s toenemen. Wees je ervan bewust dat O DSMT een sterk verslavende werking heeft. Bovendien kan het combineren van O DSMT met andere middelen gevaarlijke gevolgen hebben – voornamelijk in combinatie met verdovende drugs, waaronder GHB, benzodiazepines, ketamine of alcohol. Dit kan leiden tot een gevaarlijk trage ademhaling of hartslag waarbij de gebruiker in coma kan raken. En dit kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Verder wordt er aangeraden om O DSMT altijd op kamertemperatuur te bewaren, in een droge omgeving en buiten het bereik van kinderen. Bovendien dien je het middel niet bloot te stellen aan extreme hittebronnen en ‘research chemicals’ over het algemeen nooit te lozen in het milieu.


Veelgestelde vragen

Is O DSMT verboden?

O-DSMT is niet verboden. Dat komt omdat O DSMT onder de warenwet valt.

Wat is de juiste dosering van O DSMT?

Er wordt altijd aangeraden om met een lage dosis te beginnen, omdat het middel bij iedereen anders kan uitwerken. De effecten van drugs zijn afhankelijk van iemands lichaamsgewicht, tolerantie, metabolisme en persoonlijke gevoeligheid. Over het algemeen wordt aangehouden dat 5 mg de ’threshold’ dosis is, 10-25 mg is een lichte dosis, 25-50 is ‘algemeen’, 50-80 wordt beschouwd als hoog en boven de 80 is een erg hoge dosering.

Is O DSMT verslavend?

Ja, O DSMT is verslavend en behoort tot de sterke pijnstillers, net zoals tramadol, heroïne en oxycodon. Bij sommige gebruikers kunnen deze middelen erg verslavend werken. Zou je O DSMT dus vaker gebruiken, dan is de kans groot dat je steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie). Bij abrupt stoppen met gebruik, kunnen er bovendien ontwenningsverschijnselen ontstaan.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00