Dinsdag dip

Wat is een dinsdag dip of XTC-dip?

De dinsdag dip: je hebt er vast wel eens van gehoord. Of misschien niet? De dinsdag dip verwijst naar de kater waar veel XTC (MDMA) gebruikers één of twee dagen na gebruik last van krijgen. De kater komt vaak op dinsdag, vandaar ook de benaming. De ene persoon heeft meer last van een XTC dip dan de ander.

Lees ook: Is xtc verslavend?

Wat is een dinsdag dip?

XTC is een pepdrug die vaak op feestjes en festivals wordt gebruikt. Veel mensen voelen zich 2 dagen na gebruik moe, depressief en chagrijnig; de zogenaamde dinsdag dip. Soms begint de dip al meteen nadat de pil is uitgewerkt (de 'comedown'). Deze stemming kan een aantal dagen aanhouden. In het geval van veelvuldig gebruik, kunnen de symptomen zelfs maandenlang aanhouden. Maar er zijn ook gebruikers die nooit last hebben van deze dip.

Wat is de oorzaak van de dinsdag dip?

Bij het nemen van XTC verbruikt het lichaam veel energie. De hersenen geven daarnaast geluksstofjes af, waaronder serotonine. Het gevolg hiervan is dat de gebruiker zich vrolijk voelt en veel energie heeft. XTC heeft dus extra extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo levendig en goed voelde. Na gebruik moeten echter de voorraden van de afgegeven stofjes weer worden aangevuld, wat tijd kost en de gebruiker een vervelend gevoel kan geven.

Leer hier meer over afkicken van drugs

Bijwerkingen van XTC de dag(en) erna

Bijwerkingen van XTC kunnen meteen worden gevoeld nadat de drug is uitgewerkt. Effecten die XTC gebruik kunnen veroorzaken, zijn:

 • Geïrriteerd zijn
 • Concentratieproblemen
 • Huilbuien
 • Tijdelijk niet goed kunnen zien
 • Nergens zin in hebben
 • Geheugenproblemen

Bij sommige mensen kunnen de depressieve klachten weken duren. Je serotonine voorraad moet weer worden op peil gebracht om je beter te kunnen voelen.

Dinsdag dip tips: Hoe verklein je de XTC kater?

Over XTC weten we nog niet alles. Het gebruik van XTC is dus risicovol. Een XTC dip voorkomen zal moeilijk zijn, maar om de kans op een XTC kater te verminderen, kun je het volgende proberen:
 1. Voorbereiding is belangrijk: weet naar wat voor feestje je gaat en met wie je gaat.
 2. Laat je XTC pillen testen.
 3. Wees goed uitgerust en zorg ervoor dat je in een goede stemming verkeert.
 4. Houd rekening met de dosering: neem niet meer dan 1-1,5 mg per kg/lichaamsgewicht.
 5. Drink water, maar niet te veel (een glas per uur is genoeg) en pauzeer af en toe.
 6. Combineer XTC niet met andere drugs of alcohol. De combinatie XTC met speed of coke put je serotonine systeem extra uit.
 7. Neem XTC ook nooit met medicijnen die op het serotonine systeem werken.
 8. Stel je in op de dinsdag dip; het is een nadeel dat er nu eenmaal bij hoort.
 9. Neem de volgende dag rust en eet gezond.
 10. Neem de volgende dag vitamine C en antioxidanten. Dit zit in verschillende soorten groenten (kool, broccoli, selderij) maar ook in fruit als frambozen, pruimen en appels. Antioxidanten zorgen voor het beschermen van je weefsels en organen tegen gifstoffen.
 11. Neem XTC ook niet te vaak. Liever niet meer dan een paar keer per jaar.

Veelgestelde vragen over de dinsdag dip

 • Wat te doen tegen dinsdag dip?

  Een dinsdag dip voorkomen zal moeilijk zijn, wel kun je dingen ondernemen om er zo min mogelijk last van te hebben. Neem de dag na je XTC gebruik vrij, rust goed uit en eet gezond. Zo vul je je reserves weer aan en kun je er binnen no-time weer tegenaan.
 • Hoe lang duurt een dinsdag dip?

  Een dip na XTC kan soms tot wel vijf dagen aanhouden. Sommige mensen houden wekenlang last van depressieve klachten. De meeste mensen kunnen echter na een à twee dagen weer normaal functioneren.
 • Hoe voel je je een dag na XTC?

  De kans is groot dat je een dag na XTC gebruik je brak en geïrriteerd voelt, veel moet huilen, en dat je nergens echt zin in hebt. Daarnaast komt het voor dat mensen slecht slapen de dagen na gebruik, of last hebben van hartkloppingen. Klachten kunnen intenser zijn of langer aanhouden wanneer iemand (te) veel XTC heeft genomen, weinig heeft gegeten en geslapen en de drug heeft genomen in combinatie met andere middelen.