Drugs testen

Drugs testen: weet wat je gebruikt, beperk de risico’s

Praktisch alle geestverruimende, verdovende en stimulerende middelen zijn in Nederland verboden. Toch is het niet al te moeilijk om, via minder legale wegen, aan drugs te komen. Omdat er door het verbod op deze middelen geen toezicht en controle is op de productie van drugs, kunnen pillen, poeders en vloeistoffen vervuild zijn met gevaarlijke chemische stoffen.

Ook al vertrouw je degene die jou voorziet van drugs, ben je ervaren met het middel, of heb je vergelijkbare drugs eerder laten testen; je weet nooit zeker of de drug die je nu in je bezit hebt en wilt gebruiken vervuild of veilig is. Drugsgebruik is nooit zonder risico’s, maar je kunt een deel van de gevaren wel behoorlijk verminderen door je drugs altijd te laten testen. Op deze pagina lees je hoe het testen van drugs werkt en waar je terecht kunt.

AfkickkliniekWijzer.nl raad het gebruik van drugs af. Drugsgebruik leidt bij sommige mensen tot een problematische afhankelijkheid van het middel, wat zich kan doorontwikkelen tot een serieuze verslaving. Verslavingen zijn ernstige en chronische psychiatrische stoornissen: een verslaafde staat machteloos tegenover de verslaving en heeft professionele en medische hulp nodig om te herstellen.

Ook al is je drug getest, dit betekent nooit dat het middel volledig veilig is om te gebruiken. Ieder mens reageert anders op verschillende middelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is altijd mogelijk dat je een medische aandoening hebt waar je geen idee van hebt, die na het gebruiken van drugs aan het licht komt en gevaarlijke situaties kan opleveren.

Besluit je om toch een drugservaring te ondergaan, wees dan verantwoord in je gebruik. Informeer jezelf over het middel wat je wilt gebruiken. Besef wat de risico’s zijn, zorg dat je drug altijd getest en vrij van schadelijke stoffen is. Gebruik nooit meerdere middelen door elkaar. Breng jezelf en anderen niet in gevaar, door bijvoorbeeld deel te nemen aan het verkeer wanneer je onder invloed bent. Heb je last van fysieke of psychische klachten of gebruik je medicijnen? Gebruik dan nooit drugs zonder eerst een arts te raadplegen: de kans op serieuze gevolgen is enorm en in sommige gevallen onomkeerbaar.


Het DIMS: Drugs informatie en monitoring systeem

In Nederland worden de drugstesten gecoördineerd door DIMS, het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Het DIMS is onderdeel van het Trimbos Instituut: het nationale onafhankelijke kennisinstituut voor mentale gezondheid, alcohol, drugs en verslaving. Het DIMS is een landelijk netwerk van 33 verschillende drugstestlocaties, instellingen voor verslavingszorg en afkickcentra.

In de ene regio vind je het drugstestpunt daarom bij je lokale GGD en in andere regio’s bij een instelling voor verslavingszorg, zoals bijvoorbeeld Brijder, Novadic-Kentron, Jellinek of VNN. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle testlocaties in Nederland.


Drugs laten testen: hoe werkt dat?

De meeste drugstestlocaties zijn één keer per week geopend. In het overzicht onderaan deze pagina vind je wanneer het punt in jouw regio geopend is en of het nodig is om vooraf een afspraak te maken. Je kunt je pil, poeder, capsule of vloeistof anoniem inleveren om te laten testen. Bij de meeste punten zijn er geen kosten verbonden aan het aanvragen van een test, maar bij het drugstestpunt van Jellinek in Amsterdam wordt € 2,50 gerekend (wat contact betaald dient te worden).

Hoe werkt drugs laten testen

Bij het inleveren van pillen wordt eerst gekeken naar de kenmerken van de pil, zoals kleur, dikte en logo. In sommige gevallen is de pil al bekend en recent eerder getest. Staat een pil op de herkenningslijst? Dan krijg je direct te horen welke stoffen er in welke hoeveelheden in je pil zitten. Staat de pil niet op de herkenningslijst, of lever je een poeder, capsule of vloeistof aan om te testen? Dan wordt het middel opgestuurd naar het laboratorium voor een chemische test.

Na ongeveer een week zijn de resultaten bekend. Je krijgt informatie over de samenstelling van de drug, maar ook over de risico’s van het gebruik. Naast het testen van drugs, is voorlichting één van de belangrijkste taken van het DIMS.

In deze video van Drugslab zie je hoe een drugstest wordt uitgevoerd:


Welke drugs kunnen worden getest?

Bij een drugstestlocatie kun je de volgende middelen laten testen:

Laat je een pil testen? Er is één hele pil nodig voor een betrouwbare analyse in het laboratorium. Je krijg deze pil niet terug. Voor het testen van poeders en capsules is minimaal 150 milligram nodig en voor vloeistoffen minimaal 0,5 milliliter. Na de test worden ook deze samples vernietigd.

Van de meeste middelen krijg je te horen welke stoffen er in de drug zitten én in welke hoeveelheden deze aangetroffen zijn. Sommige drugs worden alleen gekwalificeerd, wat inhoudt dat wel getest wordt welke stoffen er in de drug zitten, maar niet in welke hoeveelheid of sterkte. Dit is vaak het geval bij LSD en GHB. De meeste testlocaties vragen je om na een week zelf te bellen voor de uitslag. Bij het testen van LSD en GHB, of bij grote drukte, kan de wachttijd langer zijn. Zorg dat je binnen 8 weken na het inleveren van de drug belt, na deze periode kun je de resultaten niet meer opvragen. De volgende middelen kun je niet laten testen:


Het red alert waarschuwingssysteem

Het gebeurt niet vaak, maar het kan voorkomen dat via een drugstest duidelijk wordt dat er drugs in omloop zijn met stoffen die een direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Het kan hierbij gaan om vervuilde middelen met gevaarlijke en/of giftige chemische stoffen, of pillen met een extreem hoge dosering. In 2014 waren er bijvoorbeeld levensgevaarlijke XTC pillen in omloop, waar een zeer hoge hoeveelheid van de schadelijke en gevaarlijke stof PMMA in aangetroffen werd.

Het Trimbos Instituut heeft daarom het Red Alert waarschuwingssysteem opgezet. Zodra één van de 33 testlocaties in Nederland een zorgwekkend testresultaat ontvangt, wordt het systeem geactiveerd. Een regionale of landelijke waarschuwing wordt via de media en een smartphone app verspreid. Je kunt de Red Alert app downloaden via deze website. In de app vind je recente waarschuwingen en extra informatie over veelgebruikte middelen.


Gevaren van zelf testen

Via internet en in smartshops zijn zelftesters verkrijgbaar. Met deze zelftesters kun je zelf een drugstest uitvoeren. Er wordt sterk afgeraden om gebruik te maken van deze zelftesten! Een zelftest biedt veel te weinig informatie om conclusies uit te trekken. Zelftesters laten door middel van een kleur zien welke stoffen er in een pil of poeder zitten. Omdat er vaak verschillende werkzame stoffen in pillen en poeders zitten, geven deze testen verwarrende of misleidende resultaten en zo de schijn van veiligheid en zekerheid.

Laat je drugs altijd testen bij een drugstestpunt in jouw regio. Deze testen worden uitgevoerd door professionele instanties, die over uitgebreide middelen beschikken om wél te achterhalen welke stoffen er precies in jouw sample zitten. Je kunt anoniem en (bijna altijd) kosteloos terecht bij een punt bij jou in de buurt.


Waar kan ik drugs laten testen?

Op onderstaande kaart vind je een overzicht van alle 33 drugstestlocaties in Nederland. Klik op de locatie in jouw regio om de openingstijden te vinden.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00