2MMC

2MMC: Effecten, risico's en wetgeving

2MMC is een designer drug met een stimulerende werking. Designer drugs, ook wel NPS (New Psychoactive Substances) genoemd, zijn nieuwe soorten drugs die qua werking erg lijken op ’traditionele’ illegale drugs, maar vaak op de markt zijn gebracht om de huidige drugswetgeving te omzeilen. Omdat er nog weinig bekend is over 2MMC en de risico’s ervan, kan de drug (erg) gevaarlijk zijn. 2-MMC valt, net als 3 CMC3MMC en 4-MMC, onder de groep synthetische cathinonen.

Lees hier meer over een drugsverslaving


2MMC als vervanger van 3MMC

Er zijn winkels die 2MMC aanbieden als vervanger van 3-MMC (wat meestal wordt verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder). Het alternatief wordt geboden omdat 3MMC sinds oktober 2021 een verboden drug is. 2-MMC is een gesubstitueerde cathinon-derivaat die soortgelijk is aan 3MMC. Omdat het ene chemische stofje er uit wordt gehaald of wordt vervangen door een ander stofje, kan het nu weer legaal gebruikt worden voor onderzoek doeleinden. Of de effecten en risico’s van 2MMC vergelijkbaar zijn met die van 3MMC, is echter nog onbekend.

De informatie die op het moment bekend is over 2MMC komt van gebruikers die de drug zelf hebben uitgetest. Deze gegevens zijn vaak onbetrouwbaar en onvolledig. Er is verder nog geen onderzoek gedaan naar de drug.


2MMC werking

De werking van 2MMC kan ongeveer 3 tot 6 uur duren en je kunt de drug krijgen in kristal of kristal poeder vorm.


2MMC effecten

De effecten van 2MMC kunnen variëren per persoon en zouden mogelijk kunnen lijken op die van andere synthetische cathinonen. 2-MMC geeft niet de overweldigende euforie van zijn voorgangers, maar is nog steeds een zeer stimulerend middel.

Gebruikers van 2MMC die hun ervaringen delen, noemen over het algemeen de volgende effecten:

  • Stimulerend / meer energie
  • Alertheid
  • Zweten
  • Hogere hartslag
  • Zelfverzekerd gevoel
  • Meer empathie
  • Gevoel van samenhorigheid, verbondenheid en openheid
  • Snuiven doet pijn


Ook geven deze mensen aan dat 2MMC een milder effect heeft dan bijvoorbeeld 3-MMC. De effecten van 2-MMC worden vergeleken met die van speed (amfetamine).

Ook al zouden de effecten lijken op die van andere bekende drugs, dan betekent dat niet automatisch dat de risico’s overeenkomen. Neem bijvoorbeeld 4-FA: de werking van dit middel is vergelijkbaar met dan van MDMA en speed. Maar de risico’s zijn anders en veel heftiger; gebruikers gaven aan zware hoofdpijn te ervaren, extreem hoge bloeddruk en soms zelfs hersenbloedingen.

Een orale dosis 2-MMC van 20-50 mg wordt gezien als een lichte dosering, 50-100 mg als gebruikelijk en 100-135 als sterk.


Risico’s van 2MMC

Wat 2-MMC zo gevaarlijk maakt, is dat er tot op heden nog zo weinig over bekend is. Zo weet men bijvoorbeeld niet wat een gevaarlijke dosis is, en of het middel gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere middelen. Hoe snel of gemakkelijk je een 2-MMC verslaving kunt ontwikkelen, is ook nog onbekend.

Het gebruik van 2-MMC kan dus mogelijk gevaarlijk zijn. En omdat artsen het middel niet kennen, kan ook een medische behandeling lastig zijn mocht het gebruik misgaan.


2MMC wetgeving

Op het moment is 2-MMC nog niet verboden. Wel is de overheid bezig met een wet die diverse designer drugs, waaronder 2-MMC, illegaal maakt.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen 2mmc en 3mmc

2MMC is nauw verwant aan bekendere geneesmiddelen zoals 3-methylmethcathinone (3MMC, metafedron, poes) en 4-methylmethcathinone (4-MMC, mefedron, miauw miauw). 3MMC is ook illegaal in de meeste landen die mefedron hebben verboden, omdat 3-MMC een structureel isomeer van 4-MMC is. 3MMC is echter nog steeds op de recreatieve drugsmarkt te vinden als alternatief voor mefedron.

2MMC geeft en milder effect dan 3MMC. Gebruikers geven aan dat ze energie krijgen, maar ervaren geen euforie.

Wat is het verschil tussen 2-MMC en 4-MMC?

De farmacologische studies ontbreken momenteel, maar er werd gevonden dat 2MMC net als 4-MMC norepinefrine, serotonine en dopamine transporters remt. 3MMC remt serotonine en norepinefrine krachtiger dan de dopamine, wat suggereert dat 3MMC sterkere amfetamine-achtige stimulerende eigenschappen heeft in vergelijking met mefedron.