3 CMC

3 CMC: Wat is het, werking en risico's

3 CMC is een designer drug dat in de afgelopen jaren door een steeds groter aantal mensen wordt gebruikt. Hoewel de gerapporteerde effecten relatief mild zijn, is er nog veel onbekend over 3-CMC. De kwaliteit van de drugs is ook niet gegarandeerd doordat productie en verkoop ervan niet gereguleerd zijn in de meeste Europese landen. In dit artikel leggen we uit wat er tot nu toe bekend is over 3-CMC, de effecten en werking van deze drug, en mogelijke risico’s van het gebruik ervan.


Wat is 3 CMC?

3 CMC is een designer drug met een stimulerende werking. Het is ook bekend onder de namen “Clophedrone” en “3-chloormethcathinon”. Volgens het Trimbos instituut wordt 3 CMC recent vooral gebruikt als alternatief voor de voorheen populaire designer drug 3 MMC, dat in oktober 2021 in Nederland werd verboden. 3-CMC komt namelijk niet alleen in naam overeen met 3-MMC, maar deelt ook chemische eigenschappen met deze nu illegale drug.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 09:00 - 17:00

Hoe werkt 3-CMC?

Er is nog weinig bekend over de werking van 3 CMC. In een recent onderzoek uit 2020 door Jakub Wojcieszak et al. in Neurotoxicity Research werd vastgesteld dat 3 CMC, net zoals andere synthetische cathinonen, een stimulerende werking heeft. Omdat de chemische samenstelling van 3 CMC echter niet bekend is, net zoals bij veel andere zogeheten “research chemicals”, is er nog veel onduidelijk over de precieze werking van 3 CMC op mensen.


Wat zijn de effecten van 3 CMC?

De precieze effecten van 3 CMC zijn nog veelal onduidelijk. In een Europese risicoanalyse over 3 CMC die in 2021 werd aangeboden aan de Europese Commissie, werd vastgesteld dat concreet onderzoek ontbreekt naar de fysieke, mentale en gedragseffecten door gebruik van 3 CMC.

Op basis van vergelijkbare drugs die dezelfde psychostimulerende farmacologische eigenschappen delen, evenals ervaringen gerapporteerd door gebruikers zelf, wordt een kort en mild stimulerend effect als voornaamste effect beschreven. Andere vaak genoemde mogelijke effecten zijn lichte hallucinaties en een toename van zelfvertrouwen.


Wat zijn de risico’s van 3 CMC?

Er zijn verschillende risico’s bij het gebruik van 3 CMC. De voornaamste hiervan is het gebrek aan concrete informatie over de effecten en mogelijke bijwerkingen ervan. In de periode 2019-2021 zijn er in de Europese Unie 10 doden gemeld aan het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) waarvan bevestigd is dat deze personen 3 CMC hadden gebruikt. Omdat het product in veel landen niet aan wetgeving is onderworpen, is er ook geen veilige markt waarop het gekocht kan worden.

Dit zijn de risico’s van het gebruik van 3 CMC:

  • Gebrek aan informatie over hoe het middel werkt en in combinatie met welke andere middelen (zoals nieuwe designerdrugs, alcohol of medicijnen) gebruik problematisch zou kunnen zijn
  • Kwaliteit van 3 CMC is niet gegarandeerd op de markt doordat productie en verkoop niet gecontroleerd worden
  • Als relatief onbekende drugs zal medisch personeel waarschijnlijk niet weten hoe ze acute complicaties adequaat moeten behandelen

Verslaving en 3 CMC

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de verslavende werking van 3 CMC. De korte en snelle werking van 3 CMC past wel in de categorie drugs die door hun snelle inname verslaving in de hand werken, zoals is vastgesteld in een veel geciteerd onderzoek uit 2005 door A.N. Samaha et al. in Trends in pharmalogical sciences. Dergelijke drugs leiden namelijk tot verschillende vormen van neurale plasticiteit van gedrag, wat bijdraagt aan het dwangmatig najagen van de volgende “hit”.

Vermoed jij dat jezelf of iemand in je omgeving mogelijk verslaafd is aan 3 CMC? Bij een serieuze drugsverslaving wordt professionele hulp sterk aangeraden. Dat kan een eenvoudig toegankelijke medische hulpverlener zijn, zoals een huisarts. Bij een drugsverslaving heeft de gebruiker echter vaak gespecialiseerde zorg nodig om daadwerkelijk succesvol af te kicken, zoals bijvoorbeeld in een afkickkliniek wordt geboden. Bel 020- 532 0030 voor een consult over wat de beste optie voor behandeling is.


Veelgestelde vragen over 3CMC

Is 3 CMC verboden?

3 CMC is momenteel nog niet verboden in Nederland, maar zou in 2023 wel opgenomen kunnen worden in een nieuwe wet waarin verschillende nieuwe drugs illegaal zouden worden gemaakt.

Hoe snel werkt 3 CMC?

3 CMC werkt volgens zelfrapportages van gebruikers relatief kort. Doordat het effect van de drug snel verdwenen is, ontstaat er al snel een drang om vaker te gebruiken.

Hoe wordt 3 CMC gebruikt?

Je kunt 3 CMC slikken via een capsule, maar de stof kan ook in een vloeitje worden gedaan.

bel Bel ons voor advies