3CMC

3CMC: Wat is het, werking en risico's

3CMC is een designer drug dat in de afgelopen jaren door een steeds groter aantal mensen wordt gebruikt. Hoewel de gerapporteerde effecten relatief mild zijn, is er nog veel onbekend over 3CMC. De kwaliteit van de drugs is ook niet gegarandeerd doordat productie en verkoop ervan niet gereguleerd zijn in de meeste Europese landen. In dit artikel leggen we uit wat er tot nu toe bekend is over 3CMC, de effecten en werking van deze drug, en mogelijke risico’s van het gebruik ervan.


Wat is 3CMC?

3CMC is een designer drug met een stimulerende werking. Het is ook bekend onder de namen “Clophedrone” en “3-chloormethcathinon”. Volgens het Trimbos instituut wordt 3CMC recent vooral gebruikt als alternatief voor de voorheen populaire designer drug 3-MMC, dat in oktober 2021 in Nederland werd verboden. 3CMC komt namelijk niet alleen in naam overeen met 3-MMC, maar deelt ook chemische eigenschappen met deze nu illegale drug.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is de werking van 3CMC?

De werking van 3-CMC is nog grotendeels onbekend. Volgens onderzoek uit 2020 in Neurotoxicity Research werd vastgesteld dat 3CMC vooral een stimulerende werking heeft, net zoals andere synthetische cathinonen. Omdat de chemische samenstelling van 3CMC echter niet bekend is, net zoals bij veel andere zogeheten “research chemicals”, is er nog veel onduidelijk over de precieze werking van 3CMC op mensen.


Wat zijn de effecten van 3CMC?

De effecten van 3CMC zijn nog veelal onduidelijk, maar de drug heeft vooral een mild stimulerend effect. Volgens onderzoek gedaan naar 3CMC, dat in 2021 werd aangeboden aan de Europese Commissie, ontbreken nog concrete studies die de fysieke, mentale en gedragseffecten door gebruik van 3CMC bestuderen. Bekende effecten van 3CMC zijn daarom vooral afkomstig van gebruikers die ervaringen delen en de geestelijke en lichamelijke effecten van vergelijkbare drugs.

Mogelijke effecten van 3CMC zijn:

  • Euforische gevoelens
  • Tijdelijke toename van fysieke energie
  • Lichte hallucinaties
  • Boost in zelfvertrouwen en sociale openheid
  • Verhoogde alertheid

Wat zijn de risico’s van 3CMC?

Er zijn verschillende risico’s bij het gebruik van 3CMC. De voornaamste hiervan is het gebrek aan concrete informatie over de effecten en mogelijke bijwerkingen ervan. In de periode 2019-2021 zijn er in de Europese Unie een klein aantal mensen overleden (10) waarvan bevestigd is dat deze personen 3CMC hadden gebruikt, volgens het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD). Omdat het product in veel landen niet aan wetgeving is onderworpen, is er ook geen veilige markt waarop het gekocht kan worden.

Dit zijn de risico’s van het gebruik van 3CMC:

  • Gebrek aan informatie over hoe het middel werkt en in combinatie met welke andere middelen (zoals nieuwe designerdrugs, alcohol of medicijnen) gebruik problematisch zou kunnen zijn
  • Kwaliteit van 3CMC is niet gegarandeerd op de markt doordat productie en verkoop niet gecontroleerd worden
  • Als relatief onbekende drugs zal medisch personeel waarschijnlijk niet weten hoe ze acute complicaties adequaat moeten behandelen
  • Mogelijk vervelende bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, misselijkheid, zweten, slapeloosheid en hartkloppingen

Is 3CMC verslavend?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de verslavende werking van 3CMC. 3CMC is mogelijk verslavend op basis van de korte en snelle werking van de drug. Deze past in de categorie drugs die door hun snelle inname verslaving in de hand werken, volgens een veel geciteerd onderzoek uit 2005 door A.N. Samaha et al. in Trends in Pharmalogical Sciences. Dergelijke drugs zorgen er namelijk vaak voor dat de hersenen zich aanpassen aan de effecten van de drugs (ook wel neuroplasticiteit genoemd). Dit draagt bij aan het dwangmatig najagen van de volgende “hit”.

Stoppen met 3CMC

Stoppen met 3CMC kan lastig zijn voor veel gebruikers. Hoewel de drug een milder effect heeft dan verschillende andere middelen, is het lastig om uit jezelf te stoppen wanneer je er geestelijk afhankelijk aan bent geraakt. Bij een serieuze drugsverslaving wordt daarom professionele hulp sterk aangeraden. Door gespecialiseerde zorg heeft iemand meer kans om succesvol af te kicken, onder meer omdat je dan medisch begeleiding ontvangt tijdens de detox en therapie kan volgen voor onderliggende oorzaken van de verslaving.

Vermoed jij dat jezelf of iemand in je omgeving mogelijk verslaafd is aan 3CMC? Bel 020- 532 0030 voor een persoonlijk consult over de beste optie voor behandeling in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over 3CMC

Is 3 CMC verboden?

3 CMC is momenteel nog niet verboden in Nederland, maar zou in 2023 wel opgenomen kunnen worden in een nieuwe wet waarin verschillende nieuwe drugs illegaal zouden worden gemaakt.

Hoe snel werkt 3 CMC?

3 CMC werkt volgens zelfrapportages van gebruikers relatief kort. Doordat het effect van de drug snel verdwenen is, ontstaat er al snel een drang om vaker te gebruiken.

Hoe wordt 3 CMC gebruikt?

Je kunt 3 CMC slikken via een capsule, maar de stof kan ook in een vloeitje worden gedaan.

Wat is de juiste 3-CMC dosering?

Voor beginnende gebruikers wordt een 3-CMC dosering van ongeveer 75-100 mg aangeraden. Meestal hanteert men de vuistregel van ongeveer 1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Hoe lang werkt 3CMC?

3CMC werkt 2 tot 6 uur lang, onder meer afhankelijk van de dosering en manier van inname (zoals orale inname of snuiven). Veel gebruikers zeggen dat ze de piekeffecten ervaren binnen 1 tot 2 uur na inname.

bel Bel ons voor advies