Afkickverschijnselen coke: Wat zijn ze?
Als je wil afkicken van coke of een ander verslavend middel, dien je allereerst een ontwenningskuur te ondergaan. De afkickverschijnselen van coke kunnen erg heftig zijn. Voorbeelden van afkickverschijnselen zijn je moedeloos en futloos voelen, maar ook het ervaren van ernstige stemmingswisselingen.
Sommige mensen komen zelfs in een depressie terecht of gaan hallucineren. Wil jij stoppen met coke? Dan kun je daar in dit artikel alles over lezen. Met de juiste hulp en informatie kan ook jij van je verslaving afkomen.
Het gebruik van coke
Je kunt cocaïne op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het roken, snuiven of ‘basen’. In de meeste gevallen zullen mensen coke snuiven. Bij het snuiven van coke werkt de drugs binnen slechts een paar minuten. De werking is kort van duur maar zeer intens en duurt zo’n 30 minuten. Als je op den duur vaker en meer gebruikt, zal het gewenste effect steeds minder optreden. Je bent tolerant geworden voor de drug, wat er voor zal zorgen dat je steeds meer en vaker wil consumeren.
Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?
De afkickverschijnselen van coke zijn:
- Hevige stemmingswisselingen
- Hallucinaties
- Depressieve gevoelens en lusteloosheid
- Slapeloosheid
- Energieloos en ontzettend vermoeid
- Meer eetlust
- Een nieuwe verslaving ontwikkelen
- Geheugenproblemen
- Concentratieproblemen
- Je opgefokt voelen
- Rusteloosheid
- Je angstig voelen
Bij een coke verslaving moet je zowel lichamelijk als geestelijk afkicken. De afkickverschijnselen van coke hangen af van hoeveel er van het middel wordt gebruikt. Wanneer iemand niet vaak en ook weinig gebruikt, zullen de verschijnselen waarschijnlijk minder intens zijn, vergeleken met iemand die regelmatig en ook veel van het middel gebruikt.
De afkickverschijnselen zijn in de eerste vijf dagen vaak het ergst. De geestelijke afkickverschijnselen zijn over het algemeen moeilijker te doorstaan dan de lichamelijke afkickverschijnselen. Hoe langer je cocaine gebruikt hebt, hoe moeilijker het zal worden om ermee te stoppen. Dat komt omdat je steeds meer van de drug nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
Stadia afkickverschijnselen cocaïne
Wanneer iemand stopt met cocaïnegebruik zijn er verschillende stadia waar de persoon doorheen gaan.
In de eerste week zal de gebruiker last hebben van enorm wisselende stemmingen. Vervolgens zal de persoon zich voor een week of tien heel zelfverzekerd voelen en bovendien denken zijn/haar leven weer onder controle te hebben. De gebruiker denkt geen last meer te hebben van de afkickverschijnselen, en gelooft ook geen behoefte meer aan cocaine te hebben.
Echter breekt er nu een periode aan waarin de persoon zich depressief kan gaan voelen. En die periode kan wel een half jaar aanhouden. Als de depressie ondraaglijk wordt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Die kan je dan doorverwijzen voor professionele hulp.
Afkicken van coke
Een cocaïne verslaving is een slopende ziekte. Wil jij met coke stoppen? Afkicken van cocaïne is niet makkelijk en vergt de juiste professionele begeleiding. Praat erover en zoek hulp.
Ook in het geval jij een relatie met een coke gebruiker hebt, is het van belang om hem of haar te helpen de juiste behandeling te vinden. Vooral als iemand regelmatig coke gebruikt, wordt stoppen op eigen houtje erg lastig. De afkickverschijnselen van coke die kunnen optreden als je ermee stopt, kunnen heel intens zijn en soms zelfs gevaarlijk. Daarom kick je het liefst af onder professionele begeleiding. De kans dat je een terugval krijgt, is bovendien erg groot en de geestelijke afkickverschijnselen van cocaïne zullen voor lange tijd aanwezig blijven.
Professionele begeleiding
Als je wil gaan afkicken van een drugsverslaving, is het altijd verstandig om professioneel hulp te zoeken. Ook emotionele steun is hierbij belangrijk, en die krijg je als je professionele begeleiding in de arm neemt.
Is in jouw geval de verslaving zo erg geworden dat je het liefst direct wordt opgenomen? Dan is dat in urgente gevallen mogelijk. Houd er echter rekening mee dat een dergelijke spoedopname niet vaak voorkomt.
Veelgestelde vragen
Hoe snel raak je verslaafd aan coke?
Hoe snel iemand verslaafd raakt aan coke, verschilt van persoon tot persoon. Er zijn factoren die iemand gevoeliger maken voor een verslaving dan een ander. Ook de wijze waarop iemand cocaïne gebruikt, beïnvloedt het verloop van de verslaving. Als jij voornamelijk crack cocaïne gebruikt, kun je na een aantal keren al verslaafd worden.
Hoe lang duurt afkicken van coke?
Herstel van een coke verslaving kost tijd. Bij sommige mensen lukt afkicken direct, bij anderen duurt het allemaal wat langer.
Wat gebeurt er als je stopt met coke?
Als je al lange tijd coke gebruikt en vervolgens stopt, kun je last krijgen van geestelijke ontwenningsverschijnselen. Die geestelijke afhankelijkheid kan behoorlijk heftig zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om af te kicken van een cocaïneverslaving. Bij iedere verslaving is er de hoop op herstel.