Hartkloppingen alcohol

Hartkloppingen alcohol: Hoe komt het en wat kun je doen?

Hartkloppingen door een avond alcohol drinken? Dat kan inderdaad voorkomen. Alcohol is giftig en heeft een nadelig effect op de spiercellen in je hart. Hartkloppingen zijn geen pretje.

In rust klopt het hart van een volwassen persoon zo’n 60-100 keer per minuut. Ben je lichamelijk actief of span je je in, dan kan je hartslag oplopen tot wel 150 tot 180 bpm.

Als je last hebt van hartkloppingen, voel je je hart op een rap tempo bonzen in je borst of in je keel. Omdat alcohol hartkloppingen kan veroorzaken, is dit is voor mensen een reden om geen alcohol te consumeren, of anders matig alcohol te drinken.

Lees hier meer over een alcoholverslaving


Hartkloppingen: kater is geen noodzakelijke voorwaarde

Sommige mensen geloven dat hartkloppingen na een avondje drinken te vermijden zijn. Ze denken dat als ze een bepaalde hoeveelheid drinken die geen kater veroorzaakt, ze wellicht geen hartkloppingen zullen krijgen.

Maar zo werkt het niet. Hartkloppingen kunnen sneller ontstaan dan veel mensen denken. Want als je zelfs maar één glaasje alcohol drinkt, gaat je hart sneller kloppen. Om alcohol te kunnen verwerken, maakt je lever de stof acetaldehyde aan, dat een kater veroorzaakt en ook je hart sneller laat kloppen.

Alcohol heeft bovendien een vochtafdrijvende werking, wat vervolgens je organen belast, je mineraalgehalte verlaagt en hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Verder heeft alcohol een stimulerend effect op belangrijke organen zoals je hart en longen, wat opnieuw de kans op hartritmestoornissen vergroot.

In hoeverre drinkers last van hartkloppingen krijgen na een avondje alcohol, kan verschillen per individu. Hartkloppingen kunnen daarnaast gepaard gaan met misselijkheid, benauwdheid of druk op de borst.

Feit is dat alcohol slecht is voor ons hart.

Lees ook: wanneer ben je een alcoholist?


Boezemfibrilleren

Er is sprake van boezemfibrilleren wanneer hartkloppingen hevig zijn. Deze hartkloppingen doen zich daarnaast vaak voor in de vorm van een aanval.

In zulke gevallen is de hartslag onregelmatig en abnormaal hoog, namelijk tussen de 150 en 120 slagen per minuut. Hierdoor kunnen bloedstolsels ontstaan, wat het slachtoffer in een gevaarlijke situatie kan brengen. Zouden die stolsels namelijk doorschieten, dan kan de persoon algauw een herseninfarct krijgen. Daarnaast kunnen de stolsels in de darmen en nieren ook leiden tot problemen.


Wie hebben er het meeste kans op hartkloppingen na een avond alcohol drinken?

Er zijn een aantal risicogroepen die meer kans hebben op hartkloppingen na een avondje drinken. Hieronder lees je welke dat zijn:

  • Mensen die last hebben van hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier)
  • Mensen die last hebben van een ontsteking (bijvoorbeeld een longontsteking)
  • Mensen die kampen met een hoge bloeddruk
  • Mensen met diabetes
  • Mensen met een hartspierziekte, hartklepziekte of mensen met een aangeboren hartprobleem
  • Mensen die ooit last hebben gehad van een hartinfarct of hartfalen

Wat te doen tegen hartkloppingen

Hieronder een aantal tips om een onregelmatige hartslag zoveel mogelijk te beperken:

  • Doe allereerst rustig aan, om te voorkomen dat je hartslag nog hoger wordt.
  • Doe ademhalingsoefeningen of ga mediteren als je hartkloppingen voelt opkomen.
  • Als je tijdens het drinken hartkloppingen krijgt, stop dan met drinken.
  • Probeer je stresslevels zo laag mogelijk te houden.
  • Zorg voor een gezond en vezelrijk dieet.

Andere gevaren van alcohol drinken

Als je echt hartkloppingen wil vermijden na een avond alcohol drinken, kun je het beste gewoon stoppen met drinken of anders minderen. Dat is de meest effectieve manier, want je pakt zo de onderliggende boosdoener aan.

Hartkloppingen zijn slechts één van de negatieve gevolgen van alcohol. Want alcohol kan daarnaast zorgen voor een hogere bloeddruk, nierfalen, geheugenverlies, een verminderd denkvermogen, bewusteloosheid, orgaanschade en ook kun je een alcoholvergiftiging krijgen. En dan zijn er nog de geestelijke en sociale gevolgen van overmatig alcohol consumeren, waaronder agressiviteit en gevaarlijk rijgedrag.

Wil jij stoppen met drinken, vanwege hartkloppingen of om andere redenen? Vind je het moeilijk om alleen te stoppen met alcohol? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met het kiezen van een behandelmethode en het vinden van de beste afkickkliniek.

Lees hier meer over: ontwenningsverschijnselen alcohol


Veelgestelde vragen

Heeft alcohol invloed op de hartslag?

Ja, alcohol heeft invloed op de hartslag. Alcohol heeft invloed op de elektrische geleiding die nodig is om je hart te laten pompen. Je hartspier zal minder efficient samentrekken, waardoor je last krijgt van hartkloppingen.

Waar duiden hartkloppingen op?

Hartkloppingen kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder inspanning, stress, emotie, cafeïne gebruik, bloedarmoede, alcohol, drugs en hyperthyreoïdie.

Kun je hartkloppingen krijgen van wijn?

Ja, ook van wijn kun je last van hartkloppingen krijgen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00