Hoelang blijft xtc in je bloed

Hoelang blijft XTC in je bloed aantoonbaar? (MDMA)

XTC is een drug die voorkomt in pil-, poeder- en kristalvorm. Men gaat ervan uit dat de werkzame stof in deze drug 3,4-methyleendioxymethamfetamine is, ofwel MDMA. Drugs zijn op diverse manieren aantoonbaar in ons lichaam: via ons bloed, urine, speeksel en zelfs ons haar. Hoe lang blijft XTC in je bloed aantoonbaar?

MDMA is tot 72 uur aantoonbaar in je speeksel, bloed of urine. De drug is zelfs tot drie maanden aan te tonen in je haar.

Lees ook: Is xtc verslavend?

Speekseltest

Als je MDMA oraal inneemt en de drug eenmalig slikt, dan is MDMA na 16-40 uur via een speekseltest nog aantoonbaar. Zou je twee keer op dezelfde dag een dosis innemen, dan is het 19-58 uur na inname nog aantoonbaar.

Urine- en bloedonderzoek

Dertig minuten na gebruik kan MDMA aan worden getoond in je bloed. Het middel wordt afgebroken in de lever, en de helft daarvan wordt via de urine uitgescheiden als afbraakstof. De andere helft zal onaangepast je lichaam verlaten.

Afbraakstoffen van de drug zijn voor en langere periode aantoonbaar dan de MDMA zelf.

Haartest

Omdat een klein gedeelte van MDMA in je haar meegroeit, is het langer aantoonbaar. Uit haaronderzoek is gebleken dat MDMA tot wel drie maanden lang aantoonbaar is. Een haartest kost overigens veel, waardoor deze in de praktijk maar zelden wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt de XTC sneller uit?

    Er zijn geen manieren om de XTC sneller uit te laten werken. Mensen geloven soms dat je door bepaalde trucjes een stof of drug sneller uit je lichaam kan verwijderen. Dit is echter niet waar. Je hebt namelijk geen invloed op dat proces. Ook het voor de gek houden van tests heeft geen zin. De trucjes werken niet, en er zijn daarnaast manieren om dit soort trucjes te detecteren. Ook kunnen trucjes levensgevaarlijk zijn, waaronder het drinken van overmatig veel water of giftige middelen.
  • Hoe verlaat XTC je lichaam?

    Je nieren filteren XTC en de afbraakstoffen uit het bloed. Vervolgens worden ze door de urine uitgescheiden. De helft ervan wordt als afbraakstof uit je lichaam verwijderd, terwijl de andere helft onaangepast wordt uitgescheden. De afbraakstoffen van XTC zijn tot drie dagen na gebruik aantoonbaar in de urine.
bel Bel ons voor advies