Patricia Zegwaard

Ready for Change begon met zes bedden. De Rotterdamse instelling behandelt nu 600 mensen per jaar.

“De focus dat iedereen op een bed moet liggen, hoeft helemaal niet.”

In gesprek met: Patricia Zegwaard, Ready for Change.

In gesprek met: Patricia Zegwaard, Ready for Change

AfkickkliniekWijzer wil een beter inzicht geven in de verslavingszorg in Nederland. Daarvoor spreken we met mensen uit het veld zoals behandelaars, artsen, bestuurders en verslaafden. In het eerste deel gaan we langs bij Ready For Change en ontmoeten we Patricia Zegwaard.

Patricia begon in 2008 met haar partner Richard van den Ende haar eigen verslavingsinstelling met zes bedden. Vandaag de dag is Ready For Change een zorginstelling waar jaarlijks zo’n 600 mensen – voornamelijk uit de regio Rotterdam – worden behandeld.Hoe begin je een eigen verslavingskliniek?

‘Ik was 34 en Richard 36 toen we elkaar leerden kennen. Richard was mede-eigenaar van Flügel (van het éénslok-miniflesje, red.) en kampte met een alcoholprobleem. Hij werd er thuis niet leuker op en op een gegeven moment wilde ik stoppen met de relatie. Uiteindelijk gaf Richard mij gelijk. Hij ging in behandeling bij een verslavingskliniek en is daar een week behandeld.

Ik deed een opleiding met als specialisatie verslaving, en zocht een stageplek. Ik kon bij een kliniek terecht en ik heb daar het familieprogramma opgezet. Na twee maanden stage kreeg ik een contract aangeboden en werd me gevraagd een concurrentiebeding te tekenen. Ik vroeg waarom, waarop mijn leidinggevende zei: 'anders begin je voor jezelf'. Ik dacht bij mezelf, waarom zou ik? Maar in de trein terug besloot ik: Ja, ik doe het gewoon.

Na Richard’s behandeling liep het niet meer lekker bij op zijn werk en hij was toe aan iets nieuws. Niet gehinderd door enige kennis zijn we er gewoon vol ingedoken. Dat heeft ons wel geholpen, want er komt natuurlijk erg veel bij kijken. Maar dat leer je allemaal achteraf.'

In 2015 krijgt Richard te horen dat hij ernstig ziek is. Hij overlijdt een jaar later aan de gevolgen van kanker. Begin dat jaar besluit ze de dagelijkse leiding over te nemen bij Ready for Change. Patricia: ‘Richard was echt een strijder en is tot zijn dood tien jaar later clean gebleven. Het bedrijf is voor mij het mooiste wat we samen hebben neergezet. Ik ben snel weer aan het werk gegaan, en dat voelde goed.’


Hoe verliep de beginperiode?


We zijn in 2008 begonnen met zes bedden en een paar behandelaren.
‘We zijn in 2008 begonnen met zes bedden in Krimpen aan de Ijssel. Een geweldige tijd. We hadden een soort Ieniemienie bedrijfje. Er werkten nog maar een paar behandelaren en het waren maar vijf à zes behandelingen per maand. Ik kan me alle mensen en hun families nog herinneren.

In het begin was ik met hele andere dingen bezig. Wat voor een ontbijt geven we de verslaafden, welke koffiekopjes kopen we. Dat soort dingen. Een groot verschil met negen jaar later. Ik houd me nu bezig met de cijfers en het grote plaatje.’


Wat doet Ready For Change anders?

‘Bij Ready for Change heerst een heel relaxte en informele sfeer. Het is ‘je en jij’. We zijn hier in Rotterdam. Bij ons geen Chesterfield banken, maar gewoon normaal doen.

We doen alleen ambulante behandelingen. We zijn echt van de korte trajecten. Omdat we alleen ambulante behandelingen doen kun je bij ons snel terecht. Als je belt heb je in principe binnen een week een intakegesprek. Een tot twee weken later kan de behandeling beginnen.

Een voordeel van een ambulante behandeling is dat familie van de verslaafde wordt meegenomen in de verandering. Iemand komt ’s avonds na de behandeling thuis en vertelt daar over. Dat is echt een verschil met een opname in een kliniek waarbij de familie minder meemaakt van het proces.

Qua behandelingen geloven we niet in ‘eenheidsworst’. We bieden verschillende behandelingen voor verschillende wensen. Zo hebben we avondbehandelingen, een driedaagse groep en een vijfdaagse groep. Sinds kort hebben we ook een nieuw programma waar ik erg enthousiast over ben. De TDI, de TienDaagse Intensief. Hiermee richten we ons op mensen die nog hun baan hebben en nog niet helemaal zijn ‘afgegleden’, om het zo maar te zeggen. Het kunnen ook mensen zijn die al eerder in behandeling zijn geweest, maar waar het even niet zo goed mee gaat.’


Je werkt ook voor 'Stichting Naast?’. Wat doet deze stichting?


Voor familie van verslaafden is weinig hulp. Ze kunnen nergens terecht.
'Ik ben zelf een partner van een verslaafde geweest en ik merkte dat er heel weinig hulp is voor de mensen die om de verslaafde heen staan. Laten we als voorbeeld de ouders van een verslaafde zoon nemen. Zolang de zoon zelf niet in behandeling wil kunnen de ouders nergens heen met hun probleem. Ze zien hun zoon afglijden maar kunnen nergens terecht voor hulp.

Bij Stichting Naast werken professionals en ervaringsdeskundigen. We hebben goeie programma’s opgezet voor naasten van verslaafden. Voor mensen die in deze positie zitten is het goed om eens een kijkje te nemen op helpmijndierbareisverslaafd.nl.’


Wat vindt je van het huidige verslavingsbeleid van de overheid?

‘Er is in de afgelopen jaren veel gekort op de verslavingszorg. Het aantal bedden is behoorlijk teruggebracht en de zorg gaat veel meer naar ambulante behandelingen. Ik het daar wel mee eens. We kunnen met z’n allen in Nederland het geld maar één keer uitgeven. Er was vroeger altijd een focus dat iedereen op een bed moet liggen, maar naar mijn mening hoeft dat helemaal niet.

Aan de andere kant vind ik dat zorgverzekeraars de neiging hebben om op de stoel van de arts te gaan zitten. Als een arts vindt dat iemand een bepaalde behandeling moet krijgen, moet dat advies wel gevolgd worden.’


Laatste vraag, hoe ziet de toekomst eruit voor Ready for Change?

Mijn idee voor de toekomst voor RFC is dat we op meerdere plekken in Nederland ons programma aanbieden zoals wij dat nu in Rotterdam doen. Zodat de zorg die wij aanbieden toegankelijk is voor iedereen die Ready For Change is!!

Dit artikel is eind 2017 gepubliceerd. Inmiddels is Patricia Zegwaard geen directeur meer bij Ready for Change.

1 reactie
  • Frederieke
    5 juli 2018 18:12
    01

    Heel inspirerend verhaal. Je kan er pas over praten als je het in je directe omgeving hebt ervaren.
    Goed initiatief om uit te breiden en zodoende de hulp voort te zetten.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00