Acamprosaat

Acamprosaat: Werking, toepassingen & risico's

Acamprosaat (merknaam Campral) is een effectief medicijn voor mensen die zijn gestopt met drinken en een terugval willen voorkomen. Het zorgt dat de zucht naar alcohol verdwijnt. Acamprosaat wordt vooral voorgeschreven bij chronisch alcoholisme. Ook probleemdrinkers die abstinent willen worden, kunnen vaak een recept bij de huisarts krijgen. Op deze pagina vind je uitleg over de werking van acamprosaat en mogelijke voordelen. Daarnaast bespreken we welke mogelijke bijwerkingen het medicijn heeft en wat alternatieven zijn voor acamprosaat bij de behandeling van alcoholverslaving.


Wat is acamprosaat?

Acamprosaat is een medicijn waardoor het verlangen naar alcohol afneemt. Het wordt gebruikt om mensen te helpen tijdens het afkicken van een alcoholverslaving of na afloop van een behandeling om terugval te voorkomen. Acamprosaat zorgt dat de chemische onbalans in je hersenen (veroorzaakt door langdurig alcoholgebruik) wordt hersteld. Op die manier helpt het symptomen van onrust en een zucht naar alcohol (cravings) te verminderen. In Nederland staat het middel vooral bekend onder de merknaam Campral.


Hoe werkt acamprosaat bij alcoholverslaving?

Acamprosaat werkt bij alcoholverslaving door verschillende neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden, met name glutamaat. Deze boodschappers in het zenuwstelsel spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van verslaving. Door langdurig alcoholgebruik raakt het glutamaatsysteem bijvoorbeeld overactief wanneer je niet drinkt. Dit veroorzaakt typische afkickverschijnselen en geeft een drang en verlangen om weer te drinken. Acamprosaat remt de overactiviteit van glutamaat en herstelt het evenwicht in de neurotransmitters, volgens een belangrijke studie in CNS Drugs. Zo helpt het om je hersenen te stabiliseren. De alcoholcravings nemen dan af omdat je alcohol minder nodig hebt om tot rust te komen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wanneer wordt acamprosaat voorgeschreven?

Acamprosaat wordt voorgeschreven wanneer mensen veelal gestopt zijn met drinken en moeite hebben om abstinent van alcohol te blijven. Het helpt om het verlangen naar alcohol te verminderen en is bedoeld voor langdurig gebruik als onderdeel van het herstelproces. Vanwege de werking van acamprosaat is het vooral effectief bij mensen bij wie de hersenchemie is verstoord door langdurig, chronisch alcoholisme. Het is niet effectief voor acute alcoholontwenningsklachten, zoals wanneer je cold turkey stopt met drinken. Acamprosaat helpt namelijk niet bij het verminderen van de acute ontwenningsverschijnselen, volgens een dubbelblind onderzoek in Alcohol and Alcoholism.

Acamprosaat wordt zelden alleen gebruikt. Het maakt meestal deel uit van een breder behandelplan dat bestaat uit intensieve psychosociale begeleiding, zoals counseling en cognitieve gedragstherapie. Het helpt dan om hernieuwd alcoholgebruik aansluitend op een initiële ontwenningskuur te voorkomen (een terugval). Soms wordt acamprosaat gecombineerd met andere geneesmiddelen die helpen bij alcoholverslaving, zoals naltrexon en Antabus.


Wat zijn de voordelen van acamprosaat bij verslavingsbehandeling?

De voordelen van acamprosaat bij verslavingsbehandeling zijn vooral de effectiviteit in het voorkomen van terugval. Het medicijn zorgt dat het verlangen naar alcohol afneemt en helpt mensen zo om abstinentie vol te houden. Mensen met chronisch alcoholisme die acamprosaat gebruiken, hebben een grotere kans op langdurige onthouding van alcohol in vergelijking met mensen die geen medicatie gebruiken, volgens een studie uit 2004 in Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Acamprosaat heeft daarnaast als voordeel dat de bijwerkingen mild en veelal van voorbijgaande aard zijn. Andere medicatie voor alcoholverslaving zoals disulfiram en naltrexon hebben bijvoorbeeld een sterker bijwerkingenprofiel.


Welke bijwerkingen kan acamprosaat hebben?

Acamprosaat kan bijwerkingen hebben zoals diarree, buikpijn en andere maag-darmklachten. Diarree wordt bij meer dan 10% van de gebruikers gerapporteerd als bijwerking. Het innemen van acamprosaat met licht verteerbaar voedsel kan deze reactie remmen, volgens sommige gebruikers. Andere bijwerkingen komen minder vaak voor. Mogelijke ernstige bijwerkingen door acamprosaat zijn er eigenlijk niet. Wel kunnen sommige mensen allergisch zijn voor het medicijn en daarom een anafylactische reactie krijgen. Voor de veelvoorkomende bijwerkingen als diarree en maagklachten is het aan te raden

Enkele bijwerkingen die acamprosaat kan hebben zijn:

  • Diarree
  • Maagklachten zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel en winderigheid
  • Vermoeidheid en slapeloosheid
  • Huiduitslag en jeuk
  • Droge mond
  • Impotentie en een verminderd libido (in zeldzame gevallen kun je juist een verhoogd libido hebben)
  • Allergische reacties
  • Hartritmestoornissen

Hoe wordt acamprosaat gebruikt in de praktijk?

Acamprosaat wordt in de praktijk gebruikt na de ontwenningskuur. De aanbevolen dosering varieert tussen de 4 en 6 tabletten per dag, afhankelijk van het lichaamsgewicht. Deze tabletten neem je zonder te kauwen in met water, bij voorkeur tijdens de maaltijd om maagklachten en andere bijwerkingen te beperken. De behandelduur bedraagt minimaal 1 jaar voor de meeste patiënten, volgens de medicijnendatabank van het Zorginstituut Nederland. Het is belangrijk om acamprosaat elke dag op dezelfde tijdstippen in te nemen, ook als er geen behoefte aan alcohol is. De werking houdt namelijk niet lang aan en kan zo leiden tot een terugval.


Wat zijn de ervaringen van patiënten met acamprosaat?

De ervaringen van patiënten met acamprosaat zijn gematigd positief, volgens online forums waarop huidige en voormalige gebruikers ervaringen delen. De meeste gebruikers stellen dat acamprosaat geen grote impact heeft op de kwaliteit van leven tijdens herstel, met vaak slechts lichte bijwerkingen op de lange termijn.

Veel patiënten vinden het wel een uitdaging dat de drang naar alcohol vaak pas na een maand of langer echt weggaat, in plaats van direct na de eerste inname. Sommige patiënten geven ook aan dat het medicijn voor hen onder meer lijkt te werken omdat ze ook een diepe innerlijke wens hebben om geen terugval meer te hebben.


Zijn er specifieke aandachtspunten bij het gebruik van acamprosaat?

Ja, specifieke aandachtspunten bij het gebruik van acamprosaat zijn onder meer risicogroepen die het medicijn moeten mijden of anders doseren. Zo is de aanbevolen dosering voor mensen met een verminderde nierfunctie 3 keer per dag, in plaats van de 4-6 tabletten voorgeschreven bij niet-risicopatiënten. Ouderen doen er ook goed aan om hun nierfunctie te controleren voor aanvang van een behandeling. Mensen die last hebben van epileptische aanvallen wordt verder aangeraden om het medicijn niet te gebruiken.

Relevante interacties met andere medicijnen zijn niet bekend, maar het is altijd verstandig om bij de huisarts of eigen apotheek vragen te stellen over het combineren van acamprosaat met andere middelen.


Hoe past acamprosaat in een breder behandelplan voor alcoholverslaving?

Acamprosaat past in een breder behandelplan voor alcoholverslaving als ondersteunend hulpmiddel en wordt na de ontwenningskuur gebruikt om hernieuwd alcoholgebruik te voorkomen. Het kan namelijk vaak enkele weken duren voordat je de effecten echt merkt, volgens onderzoeker William Kennedy in Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology. Wanneer je al een initiële ontwenningskuur met psychologische begeleiding hebt gevolgd, is dit geen groot probleem. Als je echter vlak voor een kuur met acamprosaat nog gaat drinken, zul je in de dagen erna merken dat de cravings naar alcohol niet zomaar weggaan.


Wat zijn alternatieven voor acamprosaat bij de behandeling van alcoholverslaving?

Alternatieven voor acamprosaat bij de behandeling van alcoholverslaving zijn medicijnen zoals naltrexon en Antabus. Deze farmacotherapeutische middelen hebben wel een andere werking dan acamprosaat, waardoor ze niet voor iedereen hetzelfde positieve effect zullen hebben. Ook is de kans op mogelijke bijwerkingen groter bij deze medicatie.

Er zijn ook alternatieve behandelmethoden zonder medicijnen. Met name psychotherapie wordt veel aangeraden bij behandeling van verslaving. Hierdoor worden de onderliggende oorzaken van de verslaving geïdentificeerd en behandeld. Zelfhulpgroepen zoals Alcoholics Anonymous kunnen hierna helpen om regelmatig steun te ontvangen van lotgenoten en terugval te voorkomen. Ook kun je tijdens therapie en counseling vaardigheden aanleren voor zelfzorg. Je helpt hiermee een gezonde levensstijl zonder alcoholgebruik vast te houden.

Zoek jij hulp voor problematisch drinken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel vandaag nog 020 – 532 0030 en krijg deskundig advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00