Extra Joss

Extra Joss: Werking, voordelen en gevaren

Het oppeppende poeder Extra Joss claimt een gezond alternatief te zijn voor gewone energiedrankjes, maar kan alsnog gevaarlijk zijn voor gebruikers. De natuurlijke ingrediënten en vitamines in Extra Joss helpen om moeheid te bestrijden. Bij regelmatig gebruik en in combinatie met andere middelen zoals alcohol kan het echter leiden tot gezondheidsproblemen. Op deze pagina vind je uitleg over de effecten van Extra Joss, mogelijke bijwerkingen en waar je op moet letten als gebruiker.


Wat is Extra Joss?

Extra Joss is een energiedrank in poedervorm dat oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het bevat veel natuurlijke ingrediënten en is daarom populair als een ‘gezond alternatief’ voor gewone energiedrankjes. Een zakje Extra Joss geeft gebruikers een flinke energieboost. Net zoals gewone energiedrankjes kan Extra Joss worden gebruikt voor verschillende doelen. Zo nemen mensen het om alert te blijven op werk of om langer te kunnen feesten. Extra Joss kan wel schadelijk zijn voor gebruikers, onder meer vanwege de hoeveelheid mg cafeïne die in een zakje zit. Ook wordt het in Nederland veel door studenten gebruikt in combinatie met alcohol, wat bij kan dragen aan alcoholabusus.

Ingrediënten van Extra Joss

Extra Joss bevat veel natuurlijke ingrediënten en enkele toegevoegde stoffen. De precieze inhoud kan wel verschillen per variant. Cafeïne is het belangrijkste ingrediënt voor de oppeppende werking van het Nederlandse poeder. Een zakje Extra Joss bevat hier 50 mg cafeïne, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een kop koffie. Daarnaast zit in een zakje een flinke hoeveelheid ginseng extract, een kruid met alkaloïden die energieverhogende effecten hebben, volgens een studie uit 2001 in Nutrition Reviews. Ook zit er in veel varianten taurine, een natuurlijk aminozuur dat helpt met de spieren. Koninginnegelei, een stof die bijen aanmaken, en een mix van vitamines B vormen de overige belangrijke ingrediënten.

Voor de smaak zitten er in Extra Joss ook enkele kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en het mierzoete acesulfaam-K (ook bekend als E950). Deze zijn voor de meeste gebruikers geen probleem om in te nemen. Mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie moeten er wel erg voorzichtig mee zijn, omdat E950 een bron van fenylalanine vormt.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Werking van Extra Joss

Extra Joss werkt vooral via de combinatie van cafeïne met de verschillende natuurlijke ingrediënten. Hoewel er relatief weinig cafeïne in een zakje Extra Joss Active zit, voelen gebruikers toch een flinke boost in energie en mentale alertheid. Dit komt omdat de cafeïne wordt gecombineerd met vitamines B, ginseng extract en koninginnegelei (ook wel Royal Jelly genoemd). Deze vitamines en natuurlijke ingrediënten ondersteunen verschillende lichamelijke functies, versterken het immuunsysteem en verbeteren je concentratievermogen. Zo dragen ze bij aan het bevorderen van prestaties en het verminderen van vermoeidheid.


Wat zijn voordelen van het gebruik van Extra Joss?

De voordelen van het gebruik van Extra Joss zijn onder meer de mix van vitamines en mineralen en dat het product suikervrij is. Gewone energiedrankjes bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Ze leiden zo tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Zakjes Extra Joss bevatten geen suiker en kunnen zo een gezond alternatief zijn voor mensen op dieet. De vitamines en mineralen in Extra Joss helpen bovendien bij een actieve levensstijl. Zo kan taurine spiervermoeidheid verminderen en zijn vitamines B erg belangrijk bij spierherstel, volgens sportwetenschapper Melinda Manore. Ginseng extract stimuleert daarnaast het immuunsysteem.


Wat zijn de bijwerkingen van Extra Joss?

De bijwerkingen van Extra Joss zijn onder meer hartkloppingen, slapeloosheid en hoofdpijn. Veel van de bijwerkingen van Extra Joss worden veroorzaakt door de cafeïne die er in de zakjes zit. Ook kunnen de ingrediënten bij sommigen tot allergische reacties leiden of een interactie hebben met medicijnen die je gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen van Extra Joss zijn:

  • Hartproblemen door verhoogde hartslag, zoals hartkloppingen en hartritmestoornissen
  • Slaapproblemen
  • Misselijkheid en andere maagklachten
  • Duizeligheid
  • Trillingen, vooral bij overmatig gebruik

Is Extra Joss gevaarlijk?

Extra Joss is voor sommige groepen gebruikers gevaarlijk om in te nemen. Jongeren zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor de effecten van cafeïne en kunnen eerder last krijgen van vervelende bijwerkingen. Ook zwangere vrouwen kunnen een zakje Extra Joss het beste vermijden. Daarnaast kunnen de zoetstoffen bij sommige gebruikers tot allergische reacties leiden.

Voor de meeste gebruikers is Extra Joss echter veilig te gebruiken, mits je er voorzichtig mee omgaat en je je houdt aan de aanbevolen dosering. Het combineren van Extra Joss met alcohol is bijvoorbeeld niet aan te raden. Door de effecten van Extra Joss heb je dan tijdelijk minder last van de effecten van alcohol. Dit kan bijdragen aan overmatig drinken en zo leiden tot alcoholvergiftiging.


Gebruiksaanbeveling

Het poeder van een zakje Extra Joss moet worden gemengd met een glas drinken, zoals koud water. Hierna kan het worden opgedronken. Volgens de Nederlandse distributeur van Extra Joss Active is de aanbevolen dosering één zakje per keer. Het wordt niet aangeraden om meer dan 2 zakjes Extra Joss op één dag in te nemen. Gebruik Extra Joss ook niet om een ongezonde levensstijl te ondersteunen, waarbij je lichamelijke en mentale moeheid voortdurend bestrijdt met een voedingssupplement.


Is Extra Joss verslavend?

Ja, Extra Joss kan verslavend zijn wanneer het in hoge doseringen wordt gebruikt. Dit komt vooral door de verslavende werking van cafeïne. Je raakt dan gewend aan de werking en wilt steeds meer gebruiken om dezelfde effecten te ervaren. Je kunt ook een geestelijke afhankelijkheid ontwikkelen aan het oppeppende poeder. Je hebt dan een gevoel dat je Extra Joss dagelijks nodig hebt voor de energieboost en de focus die je ervan krijgt. In de aanbevolen dosering zullen de zakjes voor de meeste mensen echter niet verslavend werken.


Stoppen met Extra Joss

Het is lastig om plotseling te stoppen met Extra Joss wanneer je er afhankelijk van bent geworden. Je kunt dan namelijk last krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn en slapeloosheid. Om de kans op deze ontwenningsverschijnselen te beperken kun je het beste geleidelijk stoppen. Ook is het aan te raden om gezonde alternatieven te vinden om je energieniveau te verhogen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten.


Veelgestelde vragen over Extra Joss

Is Extra Joss illegaal in Nederland?

Nee, Extra Joss is niet illegaal in Nederland. Het product uit Indonesië wordt legaal gedistribueerd door een lokale partij.

Wat kost Extra Joss?

Een zakje Extra Joss kost gemiddeld zo’n 20 tot 40 eurocent.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00