Lever reinigen

Lever Reinigen en Ontgiften: Alles Wat Je Moet Weten

Het reinigen en ontgiften van je lever is belangrijk om een gezonde lever te ondersteunen en mogelijke leverschade te herstellen. Een gezonde lever is essentieel voor een gezonde spijsvertering, je energieniveau en het onschadelijk maken van alle gifstoffen in het lichaam. Bij een ongezonde lever ontstaan al snel grote gezondheidsklachten. Door je lever te reinigen kan deze weer op adem komen en zijn belangrijke taken in je lichaam uitvoeren. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over je lever reinigen en ontgiften, waaronder specifieke methodes en de risico’s waar je rekening mee moet houden bij een detoxprogramma.


Wat is de functie van de lever?

De functie van de lever is voornamelijk om het lichaam te zuiveren van schadelijke stoffen, volgens de vooraanstaande hepatoloog (leverdokter) Herold Metselaar. Denk hierbij aan gifstoffen van voeding, medicijnen en alcohol, maar ook afvalstoffen die in de bloedbaan terechtkomen bij normale lichaamsfuncties. De lever zorgt dat deze stoffen af worden gebroken en het lichaam gezond blijft. Hierna worden deze stoffen uitgescheiden via je urine of komen ze terecht in je galblaas. Je lever speelt daarmee een cruciale rol in het lichaam.

De lever heeft daarnaast twee andere belangrijke functies. De lever produceert gal om te helpen bij je spijsvertering in de galblaas. Ook slaat het orgaan belangrijke voedingsstoffen op zoals vetten, vitamines en glucose.


Hoe kun je problemen aan de lever herkennen?

Je kunt problemen aan de lever herkennen door verschillende fysieke symptomen. Zo krijgen veel mensen last van onverklaarbare vermoeidheid bij een slecht werkende lever, zelfs wanneer ze voldoende slapen. Een ander bekend symptoom bij leverproblemen is geelzucht. Je huid en het oogwit verkleuren dan geel doordat de lever de stof bilirubine onvoldoende afbreekt, volgens een rapport uit 2015 in Medicine. Leverproblemen manifesteren zich vaak ook in een opgeblazen gevoel en buikpijn. Dit kan onder meer te maken hebben met een vergrote lever als gevolg van alcoholmisbruik. Te laat ingrijpen bij pijn aan de lever kan zorgen voor permanente beschadiging, zoals levercirrose en leverkanker.

Enkele klachten waaraan je problemen aan de lever kunt herkennen zijn:

  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Geelzucht
  • Opgeblazen gevoel en buikpijn
  • Donkere urine of bleke ontlasting
  • Verlies van eetlust

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is leverreiniging en ontgifting?

Leverreiniging en ontgifting is een lever detox waarbij je de lever helpt om te herstellen. De lever is een van de weinige organen met een zelfherstellend vermogen. Dit betekent dat je in veel gevallen een overbelaste lever of vette lever kunt helpen om te herstellen van beschadigingen. Een detox houdt in dat je de inname van toxische stoffen beperkt voor een bepaalde periode, om dit zelfherstel verder te helpen. Daarnaast kun je voedingsmiddelen en supplementen innemen die de lever actief ondersteunen. Hierdoor help je de lever zuiveren en kunnen beschadigingen sneller genezen.


Methoden voor leverreiniging en ontgifting

Er bestaan verschillende methoden die de lever ontgiften en reinigen. Hoewel er tegenwoordig veel ‘kuren’ en speciale sappen worden ontwikkeld om te helpen bij het gezond maken van de lever, is de beste methode in veel gevallen om de natuurlijke functies van de lever te ondersteunen. Aanpassingen in je levensstijl en de juiste voeding helpen de lever ontgiften en zorgen ervoor dat afvalstoffen en ‘vrije radicalen’ (schadelijke bijproducten in het lichaam) weer efficiënt worden verwerkt door de lever. Een gezonde lever kan uit zichzelf vaak veel schade herstellen.

Enkele methodes voor leverreiniging en ontgifting zijn:

  • Dieet en voeding
  • Supplementen
  • Levensstijl aanpassingen

Dieet en voeding

Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever. Aanpassingen in je dieet betekenen ook dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden. Vermijd alcohol en bewerkte voedingsmiddelen omdat ze de lever extra belasten. Zorg daarnaast dat je dagelijks veel water drinkt, volgens auteur Sandra Cabot in haar boek The Liver Cleansing Diet. Dit helpt bij het wegvoeren van afvalstoffen en draagt bij aan de spijsvertering.

Supplementen

Het gebruik van supplementen kan de lever ondersteunen om taken goed uit te voeren en giftige stoffen efficiënter te verwerken. Supplementen zoals mariadistel, kurkuma, vitamine C en glutathion zorgen onder meer voor voldoende antioxidanten en helpen de lever ontgiften. Overleg met je arts bij het gebruik van supplementen wanneer je medicijnen slikt, om mogelijk gevaarlijke interacties te voorkomen.

Levensstijl aanpassingen

Om de lever gezond te maken én gezond te houden zijn aanpassingen in je levensstijl vaak noodzakelijk. Een gezonde levensstijl helpt bij een gezonde leverwerking. Vermijd dus overmatig alcoholgebruik en zorg dat je regelmatig je lichaam beweegt (gewichtsverlies heeft een positief effect op de lever). Ook het managen van stress in je leven is belangrijk voor het reinigen van je lever. Chronische stress heeft namelijk een grote negatieve impact op je leverwerking, volgens een studie uit 2009 in World Journal of Gastroenterology. Probeer dus stressbronnen in je leven weg te nemen en leer technieken om stress beter te verwerken, zoals yoga en mindfulness.


Voorzorgsmaatregelen en risico’s

Het is belangrijk om je goed te laten informeren bij behandelmethodes voor het ontgiften van de lever. Beschikbare detoxprogramma’s voor de lever zijn niet altijd evidence-based. Overleg daarom eerst met een arts of diëtist. Deze zal ook vaststellen welke risico’s er mogelijk bij een detoxprogramma liggen op basis van je medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en gezondheidssituatie. Door jezelf specifieke voedingsstoffen voor lange tijd te ontzien, kunnen extra gezondheidsproblemen ontstaan volgens een onderzoek uit 2021 in The Journal of Emergency Medicine.

Wanneer je last hebt van leverproblemen door problematisch drinken, kan het ontgiften van de lever ook extra risicovol zijn. Als je plotseling stopt met drinken bij een lichamelijke afhankelijkheid aan alcohol, treden vaak gevaarlijke ontwenningsverschijnselen op. In zeldzame gevallen kun je hieraan zelfs overlijden.

Alcohol detox voor lever reinigen

Het is sterk aan te raden om altijd medische begeleiding te zoeken wanneer je je lever wilt reinigen maar afhankelijk bent van alcohol. Bij een alcoholdetox is er medisch toezicht en krijg je medicatie en therapie om de afkickverschijnselen te beperken.

Wil jij onomkeerbare leverschade voorkomen en zoek je professionele hulp om te stoppen met alcohol? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over geschikte behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over lever reinigen

Hoe vaak moet je je lever reinigen?

Er is geen vast aantal momenten dat je je lever moet reinigen, omdat de lezer van zichzelf al kan herstellen. Het reinigen van je lever is vooral noodzakelijk wanneer je lever door ziekte of inname van zware metalen en andere ongewenste stoffen niet meer goed werkt.

Wat zijn de tekenen dat je lever gereinigd moet worden?

Onverklaarbare vermoeidheid, geelzucht en regelmatige buikpijn zijn tekenen dat je lever gereinigd moet worden. Deze klachten worden namelijk vaak veroorzaakt door een overbelaste lever die de lichaamseigen hormonen en afvalstoffen niet meer goed kan verwerken.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00