Munchies

Munchies en Cannabis: Wat Je Moet Weten

Na het gebruik van cannabis ervaren veel mensen een intense trek die ook wel bekendstaat als de munchies. Dit sterke hongergevoel wordt vooral veroorzaakt door de werking van de cannabinoïde THC op je lichaam en hersenen. Deze stof uit de cannabisplant beïnvloedt veel complexe processen in je lichaam, waaronder je eetlust. De munchies zijn zelf niet gevaarlijk. Wel kan het bijdragen aan ongezonde eetgewoonten en verslavingsverdrag versterken. Op deze pagina leggen we uit waarom de munchies ontstaan, welke (indirecte) risico’s ze hebben en wat je er tegen kunt doen.


Wat zijn munchies?

Munchies zijn een intens verlangen om te eten wanneer je wiet gebruikt. De stoffen in cannabis zorgen op verschillende manieren voor deze versterkte eetlust. Meestal beginnen de munchies een uur na het gebruik van wiet. Wetenschappers zoals de neuro-endrocinoloog Samantha Baglot denken dat sommige mensen vaker de munchies krijgen vanwege hormoonschommelingen en de stofwisseling. Iemand die langdurig cannabis gebruikt, zal juist minder last krijgen van munchies door tolerantie in de hersenen en het lichaam.

Het hongergevoel nadat je wiet rookt, is anders dan ‘normale honger’. Zo heb je vaak trek in specifiek voedsel of bepaalde snacks. Ook zeggen mensen dat hun hongergevoel intenser en emotioneler aanvoelt. Daarnaast ervaar je een groter gevoel van verzadiging wanneer je eet.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat gebeurt er in je hersenen?

In je hersenen gebeuren verschillende dingen als je de munchies krijgt. De psychoactieve stof in cannabis THC speelt hierin een belangrijke rol, volgens voedingswetenschapper Richard Mattes in Pharmacology Biochemistry and Behavior. Allereerst beïnvloedt THC het endocannabinoïde systeem (ECS) in je lichaam door bepaalde receptoren in de hersenen te activeren (CB1-receptoren). Het endocannabinoïde systeem stuurt allemaal processen in het lichaam aan, waaronder de eetlust. THC zorgt dat dit systeem in het lichaam signalen afgeeft van trek wanneer je wiet hebt gebruikt.

Ook verstoort THC de werking van de hypothalamus. Dit is een hersengebied dat belangrijk is wanneer je honger en dorst hebt. Door THC stuurt de hypothalamus meer signalen naar de rest van het lichaam dat voedsel nodig is en worden signalen dat je vol zit eerder geblokkeerd. Tegelijkertijd maakt THC in je hersenen meer neurotransmitters zoals dopamine aan. Dit maakt eten aantrekkelijker.

Ten slotte heeft cannabis invloed op je zintuigen. Prikkels worden hierdoor intenser. Zo neem je geuren beter waar, kan eten lekkerder smaken en wordt de textuur van voedsel fijner. Dit alles draagt eraan bij dat je meer wilt eten, gelukkiger wordt van eten en minder snel het gevoel hebt dat je vol zit.


Wat zijn de risico’s van munchies?

De risico’s van munchies zijn onder meer dat je gewicht toeneemt en ongezonde eetpatronen ontwikkelt. Mensen die de munchies krijgen, hebben vaak een onbedwingbare trek naar calorierijk eten. Je grijpt dan al snel naar ongezonde keuzes om je hongergevoel te stillen. Als je regelmatig de munchies krijgt door het gebruik van wiet, verstoort dit je normale eetlust. Ook kan je stofwisseling veranderen, waardoor je minder makkelijk calorieën verbrandt.

De munchies kunnen daarnaast bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis, volgens een studie uit 2024 in Experimental and Clinical Psychopharmacology. Je verliest dan de controle over je eetgedrag. Mensen met een bestaande eetstoornis zoals binge-eating disorder kunnen het beste het roken van cannabis vermijden, om hun klachten door de munchies niet aan te wakkeren.

Langdurige gewichtstoename door de munchies kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daarnaast is er een indirecte relatie met verslaving. Het beloningscentrum in je hersenen wordt namelijk extra geactiveerd wanneer je eet vanwege de munchies, zowel door de eetlust als door de effecten van cannabis.


Wat is de relatie met cannabisverslaving?

De relatie met cannabisverslaving is dat de munchies bijdragen aan problematisch gebruik van wiet. Cannabisgebruik en lekker eten versterken het beloningssysteem in je hersenen. Ook creëert het een associatie tussen het roken van wiet en eten, volgens een studie uit 2024 in Substance Use & Misuse. Daarnaast zijn er psychologische aspecten aan de relatie tussen cannabisverslaving en de munchies. Wiet kan worden gebruikt om te ontsnappen aan negatieve emoties zoals stress en angst. De munchies en het genieten van voedsel werken dan als een extra uitlaatklep hiervoor.

Stoppen met cannabis

Stoppen met cannabis is voor zware gebruikers moeilijk vanwege de mogelijke afkickverschijnselen. Dit zijn diverse psychische en lichamelijke klachten. Soms zorgen deze voor gevaarlijke situaties. Zo kun je tijdens de ontwenning last krijgen van hartritmestoornissen of terechtkomen in een psychotische episode. Vanwege de uitdagingen en gezondheidsrisico’s is het verstandig om altijd professionele hulp te zoeken als je wilt stoppen met wiet. Zo kun je begeleiding krijgen tijdens de ontwenningsfase (detox).

Er zijn ook diverse behandelmogelijkheden om de oorzaken van de verslaving aan te pakken. Door cognitieve gedragstherapie leer je begrijpen waarom je verslaafd bent en hoe je deze mechanismen van je gedrag kunt veranderen. Motiverende gespreksvoering is een gesprekstherapie die helpt om je eigen motivatie te vergroten om te stoppen. Groepstherapie biedt steun en advies van lotgenoten.

Zoek jij hulp voor je cannabisgebruik? Bel met onze medewerkers via 020 – 532 0030. Zij geven advies over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie.


Wat kun je doen tegen munchies?

Je kunt tegen munchies verschillende dingen doen. Allereerst helpt het om vooraf goed te eten, zodat je de mogelijke eetlust na het blowen beperkt. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken. Volgens ervaringsdeskundigen hebben de munchies namelijk onder meer te maken met uitdroging van je lichaam wanneer je stoned bent. Het drinken van een glas water helpt zo om de intensiteit van je eetlust te verminderen.

De trek naar voedsel kun je echter nooit volledig stoppen. Daarom is het belangrijk dat je ook gezonde snacks voorbereidt, zoals noten en fruit, in plaats van fastfood, chips en zoet eten naar binnen werkt. Door de beschikbaarheid van gezonde alternatieven, verminder je de kans op het ontwikkelen van ongezonde eetpatronen.

Ten slotte kun je proberen om je reactie op de munchies te veranderen. Zo kun je afleiding zoeken in het maken van een wandeling of het kijken van een serie. Ook kun je door mindfulness beter de drang om te eten weerstaan.


Veelgestelde vragen

Hoe lang houden munchies aan?

Munchies duren meestal even lang als de effecten van cannabis, ongeveer 2-3 uur na gebruik. De intensiteit kan bovendien verschillen en hangt onder meer af van het THC-gehalte in de cannabis, je persoonlijke stofwisseling en mogelijke tolerantie voor cannabis. Ook duren de munchies bij edibles vaak langer.

Kun je munchies voorkomen?

Nee, je kunt de munchies niet voorkomen vanwege de werking van THC op je hersenen en het lichaam. Wel kun je de effecten beperken door vooraf goed te eten, wiet te gebruiken met een laag THC-gehalte en veel water te drinken.

Zijn munchies gevaarlijk?

Munchies zelf zijn niet direct gevaarlijk, maar kunnen wel leiden tot gewichtstoename, ongezonde eetgewoontes en het versterken van verslavingsgedrag. Voor mensen met een eetstoornis zijn de munchies extra riskant.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00