OxyNorm

OxyNorm: Gebruik, verschillen en bijwerkingen

OxyNorm is een sterke opioïde pijnstiller die bij verkeerd gebruik tot verslaving kan leiden. De krachtige werking van OxyNorm, dat oxycodon bevat, zorgt namelijk al snel voor lichamelijke tolerantie. De pijnstiller geeft gebruikers daarnaast een fijn en gelukkig gevoel, waardoor ze geestelijk afhankelijk raken. Op deze pagina leggen we uit hoe OxyNorm precies werkt en wat de verschillen zijn met andere oxycodon-pijnstillers zoals OxyContin. Ook bespreken we hoe je het beste veilig kunt stoppen met OxyNorm.


Wat is OxyNorm?

OxyNorm is een morfineachtige pijnstiller die wordt gebruikt bij acute ernstige pijn en om chronische pijn te verlichten. De actieve stof van de sterke pijnstiller is oxycodon. OxyNorm behoort daarom tot de categorie opioïden. Dit betekent dat het medicijn een verslavende werking heeft en gebruikers alert moeten zijn op het ontwikkelen van een lichamelijke afhankelijkheid. Morfine en fentanyl zijn andere bekende voorbeelden van verslavende opioïde pijnstillers.

OxyNorm wordt door artsen vooral voorgeschreven bij ernstige pijn na operaties, een ongeluk of bij kanker. Daarnaast kan een arts het voorschrijven bij ongeneeslijk zieke mensen. OxyNorm helpt dan om chronische pijnklachten te verlichten in de laatste levensfase. Vanwege de sterke effecten van het geneesmiddel mag je OxyNorm alleen op recept gebruiken. Meer dan een half miljoen Nederlanders gebruikt pijnstillers met oxycodon zoals OxyNorm, volgens cijfers van het Zorginstituut Nederland.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is het verschil tussen OxyNorm en OxyContin?

Het verschil tussen OxyNorm en Oxycontin is de werkingsduur en de dosering. OxyNorm en OxyContin bevatten beiden oxycodon. OxyNorm is echter een snelwerkend medicijn voor oxycodon. Hierdoor wordt de oxycodon snel in de bloedbaan opgenomen en is de pijnstiller binnen 4 tot 6 uur uitgewerkt. OxyContin werkt juist via een vertraagde afgifte (ook wel gereguleerde afgifte genoemd). De oxycodon gebruikt hierdoor meer tijd om in het lichaam te worden opgenomen. De oxycodon werkt daarom gemiddeld zo’n 12 uur lang.

De werkingsduur heeft ook te maken met de dosering van de twee medicijnen. Het snelwerkende OxyNorm bevat meestal een lagere dosis oxycodon dan OxyContin. Het risico op een overdosis is bij een hoge dosering namelijk groter door de snelle opname.

Keuze voor OxyNorm of OxyContin

OxyNorm is vanwege de snelle werkingsduur vooral geschikt voor mensen met acute, hevige pijn die op zoek zijn naar onmiddellijke pijnverlichting. Bijvoorbeeld na een operatie of een ongeluk. OxyContin is vooral interessant wanneer de klachten langdurig zijn. Je hoeft dan niet om de paar uur een nieuwe pil in te nemen voor pijnverlichting. Het wordt daarom eerder gebruikt bij kanker en chronische klachten, volgens oncoloog Declan Walsh in Supportive Care in Cancer.


Wat zijn de effecten van OxyNorm?

De effecten van OxyNorm zijn met name effectieve pijnverlichting, maar in de juiste dosering kan het geneesmiddel ook angst en spanning verminderen. De kalmerende effecten kunnen versterkt worden door gelijktijdig gebruik van oxycodon met andere medicijnen. Veel gebruikers ervaren ook een fijn gevoel na inname, volgens een studie door Amerikaanse neurobiologen uit 2021.

Mogelijke effecten van OxyNorm zijn:

  • Pijnverlichting
  • Verminderen van angst en spanning
  • Gevoel van welzijn en euforie

Wat zijn de bijwerkingen van OxyNorm?

De bijwerkingen van OxyNorm zijn gevarieerd en kunnen erg gevaarlijk zijn. Het lichaam en de hersenen kunnen intense reacties hebben op de krachtige pijnstiller, van zweten en duizeligheid tot hallucinaties en plotseling stoppen met ademen. De kans op bijwerkingen neemt toe bij hoge doseringen en wanneer je OxyNorm combineert met andere geneesmiddelen, volgens een studie uit 2009 in The Journal of Pain. Sommige mensen zijn daarnaast extra gevoelig voor de werkzame stof oxycodon, waardoor ze sneller negatieve reacties ervaren.

Het is belangrijk om je arts altijd te informeren over de medicijnen die je gebruikt. Meld het ook wanneer je heftige bijwerkingen ervaart. Een arts kan besluiten om deze bijwerkingen met medicatie te beperken of over te schakelen naar een andere pijnstiller. Soms kan een verlaging van de dosering voldoende zijn om de meeste bijwerkingen te laten verdwijnen. Ook kan bepaald voedsel en dranken de kans op bijwerkingen vergroten, zoals alcohol, Sint-janskruid en grapefruitsap drinken.

Mogelijke bijwerkingen van OxyNorm zijn:

  • Slaperigheid
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid
  • Zweten en droge huid
  • Hallucinaties
  • Psychische klachten zoals depressie, angst en verwardheid
  • Lage bloeddruk en vertraagde hartslag
  • Ademhalingsproblemen (vooral levensgevaarlijk in combinatie met middelen als alcohol)
  • Verslaving

OxyNorm: Kort- of Langwerkend?

OxyNorm is alleen beschikbaar als kortwerkend medicijn. Dit betekent dat de pijnstiller bij veel gebruikers binnen 4 tot 6 uur is uitgewerkt. De langwerkende variant van OxyNorm is OxyContin. Deze pijnstiller bevat ook de actieve stof oxycodon, maar zorgt dat het lichaam deze langzamer opneemt. Hierdoor hoef je pas na 12 uur weer een nieuw tablet in te nemen. De voordelen van het kortwerkende OxyNorm zijn vooral dat de kans op verslaving minder groot is door de beperkte dosering, volgens een groep Amerikaanse anesthesisten in Current Pain & Headache Reports. Wel moet iemand tijdens de dag alert blijven om telkens op tijd een nieuw tablet of capsule in te nemen.


Is OxyNorm verslavend?

Ja, OxyNorm is verslavend. Er is zelfs sprake van een hoog risico op verslaving, volgens opioïden-onderzoeker Lynn Webster in Pain Medicine. Oxycodon dempt namelijk niet alleen pijnsignalen in de hersenen, maar zorgt ook dat je je gelukkiger voelt. Je wilt hierdoor steeds meer van het geneesmiddel gebruiken. Tegelijkertijd ontstaat bij langdurig gebruik tolerantie voor de effecten. Je hebt dan hogere doseringen OxyNorm nodig voor dezelfde pijnverlichtende werking. Op deze manieren raak je zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk van OxyNorm.

Het verslavingsrisico is groter bij sommige groepen gebruikers. Mensen met een bestaande psychische aandoening zoals depressie, jonge gebruikers en mensen met een voorgeschiedenis van middelenmisbruik kunnen het beste oxycodon mijden. Wanneer andere pijnstillers geen optie zijn, is het belangrijk om je arts volledig te informeren over je zorgen en strikt de voorschriften voor gebruik na te leven.


Stoppen met OxyNorm

Er zijn verschillende behandelmethoden om veilig te stoppen met OxyNorm. De meest geschikte behandelmethode in jouw situatie hangt af van enkele factoren. Denk aan de ernst van de afhankelijkheid, voor welke klachten je OxyNorm nodig hebt en welke andere medicatie je slikt. Het is niet verstandig om uit jezelf te stoppen met OxyNorm. Wanneer je oxycodon plotseling niet meer binnenkrijgt bij een bestaande afhankelijkheid, kun je namelijk last krijgen van ernstige ontwenningsverschijnselen. Overleg daarom altijd met je arts over de beste manier om te stoppen met oxycodon.

Mogelijke behandelmethoden om te stoppen met OxyNorm zijn:

  • Afbouwen: Je verlaagt de dosering geleidelijk, onder medische begeleiding, over een periode van enkele weken of maanden. Zo worden ontwenningsverschijnselen beperkt.
  • Andere opioïden: Methadon en buprenorfine zijn opioïde pijnstillers die door artsen kunnen worden voorgeschreven om de intensiteit van ontwenningsverschijnselen te verminderen wanneer je stopt met OxyNorm.
  • Therapie: Verschillende vormen van therapie kunnen helpen om de verslaving beter te begrijpen en copingmechanismen te ontwikkelen, zoals cognitieve gedragstherapie.
  • Opname in afkickkliniek: Bij ernstige verslaving kan een opname in een kliniek noodzakelijk zijn. Je wordt dan geholpen bij het afkicken van oxycodon en ontvangt counseling en therapie om niet terug te vallen in je afhankelijkheid.

Zoek jij hulp voor een medicijnverslaving? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de beste behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over OxyNorm

Hoe snel werkt OxyNorm 5 mg?

OxyNorm 5 mg werkt binnen 30 minuten tot 1 uur na inname. De effecten van OxyNorm 5 mg houden gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur lang aan.

Is OxyNorm hetzelfde als Oxycodon?

Ja, Oxycodon is namelijk de werkzame stof in OxyNorm.

Hoe lang werkt OxyNorm?

OxyNorm werkt bij de meeste gebruikers zo’n 4 tot 6 uur. De precieze werkingsduur is afhankelijk van de tolerantie, ingenomen dosering en individuele reacties.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00