Stoptober: Ervaringen, hulp en statistieken
De landelijke campagne Stoptober helpt jaarlijks tienduizenden Nederlanders om te stoppen met roken in de maand oktober. Deelnemers kunnen zich gratis opgeven en gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen, meedoen aan evenementen en steun vinden bij andere rokers. Op deze pagina vind je nuttige informatie over deelname aan Stoptober, lees je over ervaringen van eerdere deelnemers en leggen we uit waarom steeds meer mensen tijdens Stoptober ook stoppen met drinken.
Inhoud
Wat is Stoptober?
Stoptober is een jaarlijkse campagne in de maand oktober om te stoppen met roken. Het initiatief heeft als doel om rokers te motiveren en ondersteunen bij een succesvolle stoppoging. Nederlanders kunnen zich elk jaar opgeven en zo als groep samen stoppen met roken. Via de website, een tijdschrift en een speciale app worden rond de maand oktober behulpzame informatie en tips gedeeld die deelnemers ondersteunen bij het stoppen met roken. Daarnaast zijn er hulplijnen en een online community om je te helpen bij cravings.
De campagne Stoptober bestaat al sinds 2014 en is overgewaaid uit Engeland, waar het in 2012 voor het eerst werd gehouden. In Nederland wordt Stoptober elk jaar in oktober georganiseerd door verschillende landelijke organisaties en de overheid, zoals het Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland en het ministerie van VWS. Elk jaar doen ook verschillende bekende Nederlanders mee om meer bekendheid te geven aan het initiatief en zelf te stoppen met roken.
Stoptober 2024
Stoptober 2024 begint op 1 oktober 2024 en duurt 28 dagen. De campagne dit jaar heeft een grotere focus op het stoppen met vapen. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren verslaafd raken aan vapes, volgens onder meer een rapport uit 2023 van het Trimbos instituut. Hoewel deze minder schadelijk lijken dan sigaretten, bevatten vapes meestal ook de verslavende stof nicotine. Langdurig vapen kan bovendien voor veel gezondheidsproblemen zorgen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Montreal in Paediatrics & Child Health.
Tijdens deze editie van Stoptober zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar voor deelnemers. Zo krijg je dagelijks nieuwtjes en tips met de gratis Stoptober app, is er een speciale Stopcast waarbij ervaringsdeskundigen delen hoe zij het stoppen langer vol weten te houden en kun je altijd bellen met de Stoplijn wanneer je een extra steuntje nodig hebt. Ook zijn er verschillende bekende Nederlanders die dit jaar samen stoppen met jou, zoals het model Sylvia Geersen, hiphopartiest Bizzey en ‘augurkenkoning’ Oos Kesbeke.
Hoe werkt Stoptober?
Stoptober werkt door mensen via een community uit te dagen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Uit onderzoek van het AMC uit 2017 blijkt namelijk dat mensen die het volhouden om 28 dagen lang niet te roken, vijf keer (!) zoveel kans hebben om definitief te stoppen met roken. Volgens de initiatiefnemers heeft Stoptober in 10 jaar tijd zo al 550.000 deelnemers geholpen om te stoppen. Dit blijvend succes is onder meer bereikt door het bieden van dagelijkse ondersteuning en hulpmiddelen, zoals een gratis app, telefonische hulplijn en een speciaal tijdschrift. Ook worden er speciale evenementen georganiseerd door het hele land, zoals het Stoptoberhuis waar onbekende Nederlanders zich 5 dagen lang opsluiten.
Aanmelden voor Stoptober
Via de website van Stoptober kunnen deelnemers zich direct aanmelden door te klikken op de knop ‘Doe mee’. Op de aanmeldpagina word je gevraagd om enkele persoonlijke gegevens in te vullen, zoals je e-mailadres, naam en postcode. Verder geef je aan hoe je het liefst steun wilt ontvangen tijdens de 28 dagen van de campagne (per e-mail of via de app). Officiële aanmelding voor Stoptober heeft onder meer als voordeel dat je extra motivatie krijgt van de stoppogingen van andere rokers. Daarnaast ontvang je de hele maand gratis directe ondersteuning.
Stoptober ervaringen
Stoptober heeft in 10 jaar tijd meer dan 550.000 Nederlanders geholpen om te stoppen met roken. Volgens onderzoek door Dr. Janneke Harting van het AMC houdt zo’n 70% van alle deelnemers aan Stoptober het vol om 28 dagen te stoppen met roken. Zij geven onder meer aan dat ze het fijn vinden om op een laagdrempelige manier mee te doen aan een nationale anti-roken campagne. Ook het idee van samen stoppen helpt deelnemers, volgens Longkanker Nederland.
Dit betekent niet dat stoppen makkelijk is. Net zoals bij alcohol en drugs kun je bij een rookverslaving last hebben van ontwenningsverschijnselen. Veel rokers vinden het ook lastig om te stoppen met roken omdat er vaak in de omgeving verleidingen zijn om toch weer naar een sigaret of vape te grijpen. Naast hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kun je deze uitdagingen beter aan door het beoefenen van zelfzorg en het zoeken van afleiding.
Statistieken van Stoptober
Enkele statistieken van Stoptober zijn:
- 70% van alle Nederlanders die meedoen met Stoptober houden het 28 dagen vol om niet te roken
- 52% van van de succesvolle deelnemers was ook na 3 maanden nog gestopt
- De Stoptober-app is de belangrijkste reden waarom Stoptober werkt voor deelnemers (38%), gevolgd door het idee van samen stoppen en de duidelijke tijd (28 dagen vanaf 1 oktober)
- Meer dan een half miljoen Nederlanders (550.000 deelnemers) stopte succesvol met roken door de Stoptober-campagne
Stoptober alcohol
Stoptober wordt niet alleen voor roken gebruikt, maar is wereldwijd ook steeds populairder onder mensen die daarnaast willen stoppen met drinken. Door een maand lang af te zien van het gebruik van genotsmiddelen zoals tabak en alcohol, help je het lichaam sneller herstellen. Dit maakt het makkelijker om het stoppen met roken vol te houden. Alcoholgebruik en roken gaan bovendien vaak hand in hand, waardoor je een belangrijke verleiding voor een terugval uitsluit. Een maand lang abstinent van alcohol zijn helpt ook met bewustwording over de nadelen van alcohol voor je gezondheid.
Enkele tips voor het stoppen met alcohol zijn:
- Denk na waarom je wilt stoppen met alcohol en wat je wilt bereiken
- Identificeer wanneer je drinkt en bedenk hoe je deze situaties en triggers kunt vermijden
- Vertel aan je omgeving dat je wilt stoppen voor begrip en steun
- Zoek hulp van anderen, van vrienden tot professionals
- Leef gezond en beweeg voldoende om ontwenningsverschijnselen te beperken
Lees meer over problematisch alcoholgebruik en hoe snel je lichaam herstelt na het stoppen met drinken
Veelgestelde vragen
Kan ik meedoen als ik al gestopt ben?
Ja, je kunt ook aan Stoptober meedoen wanneer je al gestopt bent om zo extra motivatie en steun te vinden voor blijvend succes.
Wat als ik een terugval heb tijdens Stoptober?
Een terugval bij verslaving is heel normaal en betekent niet dat je moet opgeven. Leer je terugval te accepteren en analyseer waarom het gebeurde, zodat je bij je volgende stoppoging deze beter kunt voorkomen.
Is Stoptober alleen voor zware rokers/drinkers?
Nee, Stoptober is als campagne gericht op alle Nederlanders die steun zoeken om te stoppen met roken en drinken.
Wie zijn de initiatiefnemers van Stoptober?
Verschillende gezondheidsorganisaties zoals het KWF, de Hartstichting, het Longfonds, de Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, en het Ministerie van VWS.