THCP

Wat is THCP en wat zijn de risico's?

THCP is een recent ontdekte stof in de cannabisplant die zorgt voor een veel sterkere ‘high’ dan THC. De stof werd in 2019 voor het eerst ontdekt en geïsoleerd door Italiaanse onderzoekers. THCP is sindsdien populair in cannabisproducten vanwege de krachtige effecten en omdat het (voorlopig) legaal is in Nederland. De hoge potentie verrast echter vaak gebruikers en leidt eerder tot bijwerkingen. Ook is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van THCP. Dit maakt het gebruik van de psychoactieve stof extra riskant. Op deze pagina vind je alles wat we nu weten over THCP. Ook bespreken we de juridische status van THCP in Nederland en andere landen.


Wat is THCP?

THCP is een stofje in de cannabisplant waarvan de werking lijkt op THC, de stof in cannabis waar je vooral high van wordt. THCP heeft echter veel sterkere effecten dan THC. Tot wel 33 keer zoveel, volgens laboratoriumonderzoek uit 2024 in Forensic Chemistry. De laatste jaren trekt het daarom de aandacht van veel recreatieve cannabisgebruikers. Ook in de medische gemeenschap wordt onderzoek gedaan naar de potentiële voordelen van de stof. Deze zou net zoals medicinale wiet kunnen helpen bij chronische pijn en andere klachten.

Wat betekent THCP?

THCP staat voor tetrahydrocannabiphorol. Het is een cannabinoïde, een natuurlijke verbinding in de cannabisplant. THCP komt van nature in zeer kleine hoeveelheden voor: minder dan 1% van het totaal aantal cannabinoïden in een cannabisplant. Hierdoor speelt het net zoals veel andere cannabinoïden geen grote rol wanneer je natuurlijke cannabis gebruikt. THCP kan echter ook als aparte stof worden gebruikt. In 2019 werd THCP door Italiaanse onderzoekers voor het eerst geïsoleerd. Zij publiceerden hun studie in het tijdschrift Scientific Reports. Hierdoor werd het mogelijk om THCP ook synthetisch te produceren en speciale THCP-producten te maken.

Hoe wordt THCP gemaakt?

THCP wordt in een laboratorium gemaakt door stoffen af te leiden van (vooral) andere cannabinoïden. Vaak wordt CBD hiervoor gebruikt. Het productieproces van THCP is vergelijkbaar met dat van andere ‘nieuwe cannabinoïden’, zoals de stof HHC.

Synthetische THCP heeft normaal gesproken een hogere zuiverheid dan natuurlijke THCP. Dit betekent dat het minder bijproducten bevat. De potentie is hierdoor ook vaak hoger. Synthetische THCP kan wel verschillen in de biologische beschikbaarheid: de manier waarop het lichaam stoffen opneemt en verwerkt. Er is echter nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de verschillen hierin, volgens een studie uit 2023 in Molecules. Bovendien kan de zuiverheid en kwaliteit van THCP producten sterk afhangen van de producent.

Wat is het verschil tussen THCP en THC?

Het verschil tussen THCP en THC is dat THCP sterker werkt op de hersenen door een paar extra atomen. THCP is een moleculaire homoloog van THC, volgens cannabis onderzoeker Luke Ney in Biomedicines. Dit betekent dat het dezelfde vijf koolstofatomen heeft als THC. THCP heeft daarnaast een extra ‘vijfring’ in de moleculaire structuur. Dit zorgt ervoor dat het zich beter bindt aan de CB1-receptor in je hersenen. Deze receptor is erg belangrijk omdat het zorgt voor de psychoactieve effecten van cannabisproducten. Door de extra atomen is THCP veel sterker dan THC. Wanneer THCP synthetisch gemaakt wordt, kan dit verschil wel 30 keer zo groot zijn. Volgens gebruikers zou THCP bovendien drie tot zes keer langer werken dan THC.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt THCP?

THCP werkt door zich te binden aan receptoren in je hersenen. Deze cannabinoïde receptoren zijn betrokken bij veel lichaamsprocessen. Ze beïnvloeden onder meer je stemming, het waarnemen van pijn en je slaap.

Wat doet THCP in het lichaam?

THCP verandert de werking van het endocannabinoïde systeem (ECS) in het lichaam. Dit is een netwerk van receptoren en endogene cannabinoïden (stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt). Het ECS bepaalt onder meer hoe gevoelig je bent voor pijn, regelt je immuunsysteem en beïnvloedt je emoties.

THCP bindt zich vooral aan de CB1 en CB2-receptoren. De CB1-receptor komt vooral voor in de hersenen en zorgt voor de psychoactieve effecten van THCP. Denk aan gevoelens van euforie, ontspanning en veranderingen in je waarneming. Ook bindt THCP zich aan de CB2-receptor, waardoor je pijnverlichting ervaart en ontstekingen in het lichaam worden geremd.

Hoe sterk is THCP vergeleken met THC?

THCP is gemiddeld 30 tot 33 keer zo sterk vergeleken met THC, volgens een studie uit 2024 in Journal of Cannabis Research. Toch ervaren gebruikers vaak een minder sterk verschil. Zo melden gebruikers op online forums een 5 tot 10 keer zo sterk gevoel vergeleken met THCP. Dit verschil heeft niet alleen te maken met subjectieve verschillen. Zo kan de zuiverheid van THCP producten lager zijn dan de geteste THCP in laboratoria. Ook kan de manier waarop je THCP gebruikt (roken, vapen of oraal met edibles) de intensiteit van de effecten beïnvloeden.

Hoelang werkt THCP?

THCP werkt gemiddeld zo’n 2 tot 6 uur lang, volgens gedeelde ervaringen van gebruikers online. Dit is iets langer dan THC, waarbij de effecten gemiddeld 2 tot 4 uur lang aanhouden. Hoewel THCP dus langer werkt dan THC, zijn er verschillende factoren die de werkingsduur van THCP beïnvloeden. Denk aan een lage dosering, de manier van inname en individuele factoren zoals je lichaamsmetabolisme.


Wat zijn de effecten van THCP?

De effecten van THCP zijn erg divers, net zoals bij THC. Je voelt je door THCP vaak erg gelukkig en merkt dat je lichaam ontspant. Ook heeft THCP een psychoactieve werking. Dit betekent dat je dingen anders waarneemt. Zo kan de tijd trager lijken te gaan en worden geluiden, kleuren en aanrakingen intenser. Ook kun je hallucinaties krijgen.

Welke fysieke effecten heeft THCP?

THCP heeft fysieke effecten zoals het ontspannen van je spieren, het verlichten van pijn en het verhogen van je eetlust. Ook kan het zorgen voor lichamelijke klachten zoals een droge mond, rode ogen en een verhoging van je hartslag.

Mogelijke fysieke effecten van THCP zijn:

  • Spieren ontspannen
  • Remmen van ontstekingen, waardoor spierpijn af kan nemen
  • Verhogen van eetlust, zogenaamde “munchies”
  • Bevordert slaap
  • Droge mond
  • Rode ogen, door het verwijden van bloedvaten
  • Verhoogde hartslag

Welke psychische effecten heeft THCP?

THCP heeft psychische effecten zoals gevoelens van geluk en tevredenheid, veranderingen in je waarneming en een verhoogde creativiteit. Naast dit ‘high’ gevoel kan THCP ook negatieve effecten hebben op je stemming en gevoelens. Zo ervaren sommige gebruikers door THCP angst en paranoia, volgens ervaringsdeskundige Conor McElroy.

Mogelijke psychische effecten van THCP zijn:

  • High/stoned gevoel
  • Gevoelens van euforie en ontspanning
  • Veranderingen in je waarneming van tijd en ruimte
  • Verhoogde creativiteit
  • Minder remmingen, waardoor je spraakzamer en socialer wordt
  • Moeite om je te concentreren
  • Verstoord kortetermijngeheugen
  • Angst en paranoia

Wat zijn de risico’s van THCP?

De risico’s van THCP zijn onder meer heftige reacties direct na het gebruik (bad trip), psychische problemen bij langdurig gebruik en het gebrek aan onderzoek over de lange termijn effecten van THCP. Omdat THCP gesynthetiseerd wordt door fabrikanten in het illegale circuit, kunnen in het assortiment THCP producten ook vaak onzuiverheden voorkomen, volgens forensisch onderzoeker W. Gul in Planta Medica. Dit leidt eerder tot mogelijke bijwerkingen en kan een onvoorspelbare werking hebben. Terwijl THCP sowieso al een zeer krachtige cannabinoïde is die onervaren gebruikers kan verrassen.

Enkele risico’s van THCP zijn:

  • Acute negatieve reacties door een bad trip, zoals misselijkheid, intense angst en paniekaanvallen
  • Psychose en waanbeelden, vooral bij langdurig gebruik en in hoge doseringen
  • Hartritmestoornissen
  • Onzuiverheden in producten die THCP bevatten
  • Krachtige, onvoorspelbare werking
  • Nog onvoldoende onderzocht wat lange termijn gevolgen zijn
  • Verslaving

Hoe herken je THCP-gebruik?

Je herkent THCP-gebruik aan verschillende fysieke symptomen zoals rode ogen, grote pupillen en moeite met lopen en praten. Ook vertoont iemand vaak gedragsveranderingen, zoals plotseling erg lacherig of juist angstig zijn, verminderde remmingen en een toegenomen eetlust. Toch is het lastig om zeker te weten of iemand THCP heeft gebruikt. De symptomen zijn namelijk hetzelfde als bij ‘normaal’ gebruik van cannabis.

In welke vormen komt THCP voor?

THCP komt vooral voor in de vorm van geconcentreerde olie, vape-producten (vergelijkbaar met THC vapes) en eetbare producten zoals gummies. Ook worden THCP-capsules en -tincturen verkocht. De vormen verschillen onder meer in hun eigenschappen voor de snelheid van opname en werkingsduur. Geconcentreerde vormen van THCP zoals olie en vape-producten worden vaak snel opgenomen in het lichaam. Wanneer je THCP via de spijsvertering opneemt, treden de effecten langzamer op maar houden ze wel langer aan.

Hoe is THCP te testen?

THCP is nog niet goed te testen omdat het een vrij nieuwe cannabinoïde is. De meeste drugstests die op THC testen, zullen echter een positief resultaat geven als je THCP gebruikt. Doordat THC zo vergelijkbaar is met THCP, geeft het namelijk een kruisreactie. THC-tests zijn over het algemeen erg betrouwbaar, maar kunnen zo toch een vals positief resultaat geven. Een gespecialiseerd laboratorium kan wel analyseren of iemand THCP gebruikt heeft. De tests hiervoor zijn echter duur en voor normale gebruikers meestal niet beschikbaar.

Lees meer over het laten testen van drugs.

Hoelang blijft THCP in je lichaam?

THCP blijft waarschijnlijk ongeveer even lang in het lichaam als THC, volgens de Amerikaanse hoogleraar Rachel Wightman. Dit betekent dat je maanden na gebruik nog steeds THCP kunt vinden in het lichaam. De detectietijd van THCP in je urine is meestal maximaal een maand. De precieze duur is onder meer afhankelijk van hoe vaak je de cannabinoïde gebruikt. In het bloed blijft THCP ongeveer een dag aanwezig, maar bij zware gebruikers kun je THCP soms nog wel een week later aantreffen.

Lees ook hoelang blijft THC in het bloed aanwezig?


Wat zegt de wet over THCP?

De wet zegt in Nederland nog niets over THCP. In de praktijk betekent dit dat THCP in een grijs gebied valt. Er is geen overheidstoezicht op de productie en verkoop van THCP en producten waarin de cannabinoïde is verwerkt.

Is THCP legaal in Nederland?

Ja, THCP is op dit moment legaal in Nederland. De cannabinoïde staat namelijk niet in de Opiumwet. Dit betekent dat de verkoop en het bezit van THCP-producten wordt toegestaan, zolang ze minder dan 0,05% aan THC bevatten. Sommige verkopers voegen wel waarschuwingen toe dat hun THCP-product niet geschikt is voor menselijk gebruik of een research chemical is. Ze dekken zich hiermee in tegen mogelijke juridische problemen. Als gebruiker draag je dan zelf het volledige risico.

Hoe zit het met THCP in het buitenland?

In het buitenland is THCP vaak nog legaal of valt het in een juridisch grijs gebied van lokale wetten. Drugswetgeving in veel Europese landen heeft meestal tijd nodig om nieuwe drugs en psychoactieve stoffen zoals THCP te beoordelen en te reguleren. In sommige landen zoals Tsjechië is THCP illegaal. Ook kun je als recreatieve gebruiker in landen als Duitsland, waar THCP in een grijs gebied valt, toch in de problemen komen. Vanwege de juridische onduidelijkheid over THCP in veel landen is het af te raden om THCP mee te nemen op reis.

Wat zijn de verwachte ontwikkelingen?

Verwachte ontwikkelingen zijn onder meer aanpassingen in de huidige wetgeving en verder onderzoek naar de mogelijke medische toepassingen van THCP.

Grote veranderingen in de Opiumwet zijn in aantocht. Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), de categorie waar veel ‘legale’ designerdrugs onder vallen, worden door wetswijzigingen straks als groep verboden. Dit zou betekenen dat stoffen die veel op THC lijken, zoals THCP en HHC, mogelijk in één klap ook illegaal worden gemaakt.

Tegelijk vindt er veel onderzoek plaats naar nieuwe cannabinoïden zoals THCP. Dit heeft onder meer te maken met de opkomst van psychedelica therapie. Het gebruik van psychoactieve stoffen zoals THCP zou mogelijk uitkomst bieden aan mensen met psychische problemen zoals depressie en angststoornissen. Ook wordt onderzocht of THCP medische toepassingen heeft binnen de pijnverlichting. Het is nog onzeker hoe dit alles invloed zal hebben op mogelijke regulering.


Hoe voorkom je problemen met THCP?

Je voorkomt problemen met THCP door het gebruik van lage doseringen en alleen bij betrouwbare verkopers THCP-producten te kopen. Gebruikers die in risicogroepen vallen, bijvoorbeeld door een onderliggende medische aandoening, doen er verstandig aan om THCP te vermijden. Merk je dat je THCP-gebruik uit de hand loopt? Zoek dan op tijd professionele hulp om erger te voorkomen.

Hoe gebruik je THCP veilig?

Je gebruikt THCP veilig door met een lage dosis te starten en deze heel geleidelijk te verhogen. Vanwege de krachtige werking van THCP kunnen zelfs ervaren cannabisgebruikers verrast worden door de effecten. Ook kun je voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het regelen van een tripsitter. Combineer THCP en andere cannabisproducten daarnaast niet met verdovende middelen zoals alcohol en kalmerende medicijnen of andere psychedelica. Dit kan het risico op bijwerkingen vergroten.

Lees meer over het belang van de juiste set en setting bij psychedelische drugs

Wanneer moet je THCP vermijden?

Je moet THCP vermijden wanneer je extra risico loopt op bijwerkingen en andere gezondheidsrisico’s. Zo zijn mensen met psychische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis gevoeliger voor de effecten van THCP. Ook loopt deze groep meer risico op het ontwikkelen van verslaving. THCP wordt daarnaast afgeraden voor jongeren omdat het de normale ontwikkeling van hun hersenen verstoort, volgens de Italiaanse onderzoeker Luigia Cristino.

Ook bij bepaalde medische aandoeningen kun je het beste THCP vermijden. Zo kan de stof de hartslag verhogen en de bloeddruk verlagen. Dit kan voor problemen zorgen bij mensen met hart- en vaatziekten of een lage bloeddruk. Vermijd THCP ook in situaties waar concentratie erg belangrijk is, zoals in het verkeer of een bepaalde werkomgeving. Het gebruik van cannabinoïden tijdens de zwangerschap of borstvoeding, waaronder THCP, heeft daarnaast nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van het (ongeboren) kind.

Waar kun je hulp krijgen bij THCP-gebruik?

Je kunt bij de huisarts en in de verslavingszorg hulp krijgen bij THCP-gebruik. Je huisarts is het eerste aanspreekpunt wanneer je je zorgen maakt over je gebruik van THCP, of wilt weten of er interacties zijn met medicijnen die je neemt. Is er sprake van problematisch gebruik of een verslaving? Je huisarts kan je dan ook doorverwijzen naar specialisten, zoals een psycholoog of afkickkliniek.

Je hebt professionele hulp nodig wanneer je niet uit jezelf kunt stoppen met THCP. Vaak is het ook veiliger om met professionele hulp te stoppen. Je krijgt dan medische begeleiding voor mogelijke gevaarlijke afkickverschijnselen tijdens de ontwenningsfase. Hierna ga je in therapie om de oorzaken van je verslaving te begrijpen en negatieve gedachten te veranderen. Vooral cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast bij de behandeling van verslaving aan cannabisproducten.

Wil jij stoppen met THCP of cannabis en heb je hulp nodig? Bel dan naar 020 – 532 0030. Onze medewerkers helpen je graag met advies over de meest effectieve behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over THCP

Verschilt THCP van THC?

De twee stoffen van de cannabisplant hebben veel overeenkomsten, maar THCP is sterker qua effecten dan THC. Volgens laboratoriumonderzoek heeft THCP zelfs meer dan 30 keer zoveel potentie als THC.

Is THCP veilig voor dagelijks gebruik?

Ook in lage doseringen is het niet verstandig om THCP dagelijks te gebruiken. Niet alleen is de kans op tolerantie en verslaving groter, maar de kans op bijwerkingen en chronische gezondheidsproblemen neemt ook toe bij langdurig gebruik.

Kan ik THCP combineren met andere medicijnen?

Het wordt afgeraden om THCP te combineren met andere medicijnen vanwege de onvoorspelbare werking. Er is nog veel onderzoek nodig naar THCP, waardoor te weinig bekend is over mogelijke interacties.

Heeft THCP medische toepassingen?

Momenteel wordt onderzocht of THCP kan helpen bij aandoeningen zoals chronische pijn, angst en slapeloosheid. Van zowel THC als THCP zijn de medische toepassingen echter nog niet voldoende bewezen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00