Tripsitter

Tripsitter: Voorbereiden, taken en omgaan met bad trip

Een tripsitter kan het gebruik van psychedelische drugs veiliger maken door het trippen te begeleiden en professionele hulp in te roepen als ernstige bijwerkingen optreden. Als ervaringsdeskundige weet de tripsitter wat gebruikers kunnen verwachten en hoe de juiste mindset en setting bijdragen aan een positieve ervaring. Tegelijkertijd heeft de tripsitter de verantwoordelijkheid om een mogelijke bad trip veilig en met minimale klachten af te laten lopen. Op deze pagina vind je uitleg over de taken van een tripsitter, wat je na afloop van een trip moet doen en of het gebruik van tripstoppers veilig is.


Wat is een tripsitter?

Een tripsitter is iemand die nuchter blijft tijdens de psychedelische ervaring van een ander. De tripsitter heeft als rol om je trip in goede banen te leiden, vooral wanneer een trip omslaat in een negatieve ervaring. Hij of zij zorgt dat je je tijdens en na de trip op je gemak voelt, biedt steun wanneer je last hebt van vervelende gedachten en grijpt in als er sprake is van een acuut gezondheidsprobleem. De tripsitter is zo erg belangrijk om je trip aangenaam en veilig te laten verlopen.


Wanneer heb je een tripsitter nodig?

Je hebt een tripsitter nodig wanneer je psychedelica gebruikt en dissociatieve middelen zoals ketamine. Alle geestverruimende middelen kunnen voor een onverwachte ervaring zorgen, zelfs bij ervaren gebruikers. Het risico op negatieve effecten is vooral groot bij nieuwe gebruikers en wanneer je psychedelica in hoge doseringen gebruikt, volgens een studie uit 2022 in Journal of Psychopharmacology.

Bij sommige psychedelische drugs is het risico op een bad trip ook groter dan anderen. Zo staan LSD en DMT bekend om de heftige effecten die al snel overweldigend kunnen zijn. Ook hoge doses van psilocybine en mescaline zorgen bij veel gebruikers voor een desoriënterende ervaring. Bij het microdosen van psychedelica is geen tripsitter nodig.

De rol van een tripsitter kan per drugs verschillen. Zo ligt de focus bij paddo’s, magic truffels en LSD vaak op het begeleiden van visuele hallucinaties en het helpen bij het verwerken van intense emoties. Bij een DMT-trip helpt een tripsitter vooral om de ervaring na afloop te integreren. Voor mescaline ondersteunt een tripsitter met name bij de fysieke ongemakken die vaak voorkomen tijdens een trip, zoals misselijkheid.


Wat zijn de taken van een goede tripsitter?

De taken van een goede tripsitter zijn vrij breed en omvatten het zorgen voor de juiste set en setting, actieve communicatie en begeleiding, en weten wat je in noodsituaties moet doen. Een goede voorbereiding van een tripsitter begint bij uitgebreide kennis over de psychedelica die worden gebruikt. Hierdoor weet je precies wat de eigenschappen van de drug zijn en welke effecten deze kan hebben.

Vooraf maak je als tripsitter vaak afspraken met de persoon die gaat trippen. Je spreekt af welke intensiteit de trip mag hebben, hoe je communiceert en wat een mogelijke noodstop is als de trip omslaat. Het is belangrijk dat de tripper je vertrouwt en je deze persoon een goed gevoel geeft. Je weet van elkaar als vrienden wat een veilige en comfortabele omgeving is en welke vormen van afleiding, zoals muziek en spelletjes, aanslaan. Ook bereid je voldoende water en wat snacks voor. Daarnaast kun je een noodkit bij de hand hebben met bijvoorbeeld paracetamol en een natte, koude doek.


Hoe begeleid je iemand tijdens een trip?

Tijdens een trip begeleid je iemand door aanwezig te zijn en alert te blijven. Nuchter zijn is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Stel eenvoudige vragen, luister actief en dring jezelf niet op. Wanneer de trip positief verloopt, kun je dit nog een stuk aangenamer maken door de persoon te stimuleren om ervaringen te delen. Dit doe je bijvoorbeeld door open vragen te stellen en een gevoel van veiligheid te geven. Als je niet weet hoe de trip uitpakt, is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van een mogelijke bad trip. Denk bijvoorbeeld aan gevoelens van desoriëntatie, paniek en lichamelijke klachten.


Hoe ga je om met een bad trip als tripsitter?

Als tripsitter ga je met een bad trip om door kalm te blijven, prikkels te verminderen en voor afleiding te zorgen. Met een rustige en ontspannen stem praten helpt bij het geruststellen, volgens psychedelica-ervaringsdeskundige James Fadiman in The Psychedelic Explorer’s Guide. Verder is het belangrijk om de gevoelens van de persoon te valideren, zelfs wanneer die irrationeel en vreemd klinken.

Soms gaat een bad trip niet vanzelf over of ontstaat er een gevaarlijke situatie voor de tripper zelf of mensen in de omgeving. Als tripsitter kun je ingrijpen door het noodnummer te bellen of zelf een medisch professional in te schakelen. Het kan lastig zijn om te beoordelen wanneer ingrijpen noodzakelijk is. Veel tripsitters vertrouwen op hun eigen ervaring en inzichten. Bij twijfel is het echter altijd verstandig om hulp te zoeken.

Enkele technieken om iemand gerust te stellen tijdens een bad trip zijn:

  • Kalm blijven en met rustige stem praten
  • Aarden, waarbij je iemand laat focussen op een object of ademhalingsoefeningen laat doen om zo ’terug te brengen’.
  • Prikkels verminderen door licht te dempen en omgevingsgeluiden te beperken
  • Vrolijke herinneringen ophalen
  • Gevoelens van de ander aftasten met simpele vragen en valideren
  • Positieve bevestigingen delen zoals “Je bent veilig” en “Alles komt goed”

Is een trip stopper veilig om te gebruiken?

Ja, een trip stopper is veilig om te gebruiken voor het abrupt beëindigen van een bad trip, zolang deze wordt toegediend door een medisch professional. Middelen zoals Xanax en diazepam worden vaak aangeraden als tripstopper omdat ze een anti-psychotische en angstremmende werking hebben, volgens een studie uit 2024 in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Deze anxiolytica kunnen echter voor heftige bijwerkingen zorgen, zeker bij een hoge dosering. Het is daarom het beste om de toediening van deze noodgrepen over te laten aan medische hulpverleners.


Wat doe je na afloop van de trip?

Na afloop van de trip doe je de verwerking van de ervaring. Veel gebruikers van psychedelica kunnen zich licht verward voelen en intense emoties ervaren na het trippen. Een psychedelische ervaring heeft meestal tijd en rust nodig om volledig te verwerken. Een tripsitter helpt een vriend hierbij door een gesprek aan te moedigen. Het nabespreken helpt om inzichten te verdiepen, emoties een plek te geven en mogelijke angst voor nieuwe trips weg te nemen. Ook een bad trip kan zo verwerkt worden, volgens een studie uit 2021 onder gebruikers in International Journal of Drug Policy. Daarnaast gun je de tripper ook de tijd en rust om bij zichzelf te reflecteren wat de tripper allemaal heeft meegemaakt.


Wat zijn de do’s en don’ts voor een tripsitter?

De do’s en don’ts voor een tripsitter zijn over het algemeen redelijk vanzelfsprekend. Nuchter zijn als tripsitter en kennis hebben van het trippen zelf zijn twee vanzelfsprekende voorwaarden. Als tripsitter is het ook belangrijk om niet te oordelen over de ervaringen en gevoelens van vrienden en deze ook niet te controleren of te forceren. Daarnaast moet je als tripsitter fouten vermijden zoals het onderschatten van de situatie en te veel willen doen. Ten slotte is je eigen welzijn belangrijk. Het begeleiden van een bad trip kan emotioneel zwaar zijn en verdient ook de juiste verwerking.

Enkele do’s en don’ts voor een tripsitter zijn:

  • Do: Wees voorbereid en zorg voor een veilige omgeving
  • Do: Creëer een rustige en ontspannen sfeer door ook zelf kalm te blijven
  • Do: Luister actief zonder te oordelen en valideer gevoelens
  • Do: Houd de tijd in de gaten om te weten wanneer effecten toe- en afnemen
  • Don’t: Probeer de ervaring niet te veranderen of te controleren
  • Don’t: Raak zelf niet in paniek
  • Don’t: Zorg dat je niet te veel doet en vertrouw op je aanwezigheid
  • Don’t: Verlies vrienden nooit uit het oog, ook wanneer een trip zonder problemen lijkt te verlopen

Veelgestelde vragen over een tripsitter

Bij welke soorten drugs heb je een tripsitter nodig?

Bij psychedelica en dissociatieve middelen zoals ketamine is een tripsitter nodig om de ervaring te begeleiden en in te grijpen wanneer een trip verkeerd uitpakt.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00