Verslaafd aan vingeren: Symptomen, gevolgen en hulp
Bij een verslaving aan vingeren ben je de controle kwijt over het masturberen. Je vingert dan niet meer omdat je het lekker vindt, maar omdat het moet. Dit beïnvloedt je dagelijks functioneren, je relaties en je gezondheid. Op deze pagina leggen we uit wanneer je verslaafd bent aan vingeren en aan welke symptomen je dit herkent. Ook bespreken we mogelijke gevolgen van een verslaving en welke hulp beschikbaar is.
Inhoud
Wat is vingeren?
Vingeren is een seksuele activiteit waarbij een of meerdere vingers in de vagina worden gestopt en bewegen of strelen voor seksueel genot. Door de vingers in de vagina op de juiste manier te bewegen en strelen, kan een vrouw ook een orgasme krijgen. Je kunt als vrouw jezelf vingeren of dit door een seksuele partner laten doen. Vingeren is een normaal onderdeel van seksualiteit en de seksuele ontwikkeling. Te veel vingeren (vooral op jonge leeftijd) kan echter leiden tot ongezond gedrag, volgens een studie uit 2012 in Sexual Addiction & Compulsivity.
Wanneer ben je verslaafd aan vingeren?
Je bent verslaafd aan vingeren wanneer je er eigenlijk niet meer van geniet en het een dwangmatige handeling wordt. Iemand vingert bij een verslaving meestal dagelijks, soms zelfs meerdere keren op een dag. Je ervaart vaak een dwang om te gaan vingeren op het werk, op school of thuis. Na een orgasme voelt iemand met een verslaving zich misschien leeg van binnen en kun je last krijgen van schaamtegevoelens, volgens seksuoloog Inger Tempels-van Zetten.
Enkele symptomen die wijzen op een verslaving aan vingeren zijn:
- Het vingeren is een vast patroon geworden waar je niet uit jezelf mee kunt stoppen
- Je ervaart een soort dwang om te gaan vingeren en voelt je onrustig wanneer je een tijdje niet kunt vingeren
- Je vingert dagelijks of zelfs meerdere keren per dag, ongeacht de omgeving
- Het vingeren heeft een impact op je verantwoordelijkheden en prestaties op werk of school
- Je denkt voortdurend aan vingeren
- Je ervaart gevoelens van schuld en schaamte na het vingeren
Wat zijn de gevolgen bij een verslaving aan vingeren?
De gevolgen bij een verslaving aan vingeren zijn psychische klachten, relatieproblemen en mogelijke fysieke ongemakken rondom de vagina. Een verslaving aan vingeren kan ook impact hebben op het dagelijks functioneren, volgens verslavingsonderzoeker Florence Thibaut. Je verwaarloost verantwoordelijkheden door je obsessie om te vingeren, waardoor je slechter presteert als werknemer of student.
Enkele gevolgen bij een verslaving aan vingeren zijn:
- Gevoelens van depressie, schuld en angst
- Lage zelfwaardering
- Problemen in een (seksuele) relatie, zoals ontevredenheid bij een partner
- Concentratieproblemen
- Pijn en irritatie aan de vagina, mogelijke infecties door blootstelling aan onhygiënische situaties
- Problemen op werk of school door verminderde prestaties
Hulp bij een verslaving aan vingeren
Een verslaving aan vingeren vereist professionele hulp omdat je als verslaafde de controle over het gedrag verloren heeft en niet meer uit zichzelf kan stoppen. Het is lastig om voor jezelf te bepalen of er sprake is van een gezonde obsessie met vingeren of dat er sprake is van ongezond, verslavend gedrag. Met behulp van een behandelaar of therapeut kun je evalueren of er sprake is van een verslaving. Vervolgens kan een plan worden opgesteld hoe je deze verslaving aan vingeren kunt behandelen.
Hulp bij een verslaving aan vingeren is vergelijkbaar met een masturbatieverslaving en seksverslaving. Het gaat namelijk om verstoord seksueel gedrag dat een impact heeft op je dagelijks functioneren en een gezond seksueel leven in de weg zit. Een behandeltraject bij deze verslavingen bestaat meestal uit therapie. Soms wordt ook medicatie voorgeschreven, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een dubbele diagnose.
Enkele behandelmethoden bij een verslaving aan vingeren zijn:
- Cognitieve gedragstherapie: Door cognitieve gedragstherapie krijg je antwoord op vragen zoals ‘waarom werkt vingeren verslavend bij mij’ en leer je om je negatieve gedachten en gedrag aan te passen.
- Gezinstherapie: Aan de hand van gezinstherapie werk je aan het herstel van relaties met gezinsleden die zijn getroffen door je verslaving.
- Medicatie: Therapie met medicatie voor iemand verslaafd aan vingeren wordt meestal voorgeschreven om onderliggende psychische aandoeningen te behandelen die bijdragen aan de problematiek.
- Steungroepen: Het delen van ervaringen en adviezen met lotgenoten in steungroepen, ook wel zelfhulpgroepen en supportgroepen genoemd, helpt veel mensen met verslaving om hun problemen beter te begrijpen en niet terug te vallen.
Zoek je advies voor een geschikt behandeltraject voor een verslaving aan vingeren voor jezelf of iemand in je omgeving? Of heb je meer vragen over hoe een behandeling eruit ziet? Bel ons team op 020 – 532 0030 voor een gratis en persoonlijk consult.