Voor en na foto’s stoppen met alcohol

Voor en na foto's stoppen met alcohol: Effecten, voordelen en voorbeelden

Je kunt vaak goed aan foto’s zien dat mensen zijn gestopt met drinken door de fysieke voordelen die het stoppen met alcohol oplevert. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van huiduitslag, het terugkeren van een glans op de huid en de energie die afstraalt van de ogen. Mensen onderschatten soms de snelheid waarmee het lichaam kan herstellen, zelfs na regelmatig en overmatig alcoholgebruik. Op deze pagina bespreken we de effecten die alcohol op het lichaam kan hebben en laten we zien wat de voordelen zijn van stoppen met drinken.


Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

De effecten van alcohol op het lichaam zijn erg breed. Alcohol verstoort en beschadigt verschillende processen in je lichaam. Zo houdt het vocht vast in het gezicht, vooral rond de ogen, volgens een studie uit 2003 in Addiction Biology. Hierdoor lijkt je gezicht opgezwollen. Alcohol zorgt ook voor huiduitslag en andere huidproblemen, waaronder netelroos. Dit komt onder meer doordat het de bloedvaten verwijdt en veel lichaamsvocht afvoert, waardoor de huid droger wordt.

Veel alcohol drinken leidt uiteindelijk tot een vroege veroudering van je uiterlijk. Dit komt doordat alcohol de cellen in de huid beschadigt en de productie van belangrijke eiwitten (collageen en elastine) vermindert. Je huid wordt hierdoor dunner, raakt de natuurlijke elasticiteit kwijt en ontwikkelt zo sneller rimpels en fijne lijntjes.

Fysieke effecten

Enkele fysieke effecten van alcohol op het lichaam zijn:

 • Verhoogt je hartslag, wat kan leiden tot hartkloppingen
 • Droogt de huid uit, waardoor huidklachten ontstaan
 • Belast de leverfunctie, waardoor leverschade zich kan ontwikkelen
 • Draagt bij aan gewichtstoename, omdat alcoholische dranken erg veel calorieën bevatten
 • Zorgt voor spierpijn, door een combinatie van factoren
 • Irriteert de maagwand, waardoor je misselijk wordt en wilt braken
 • Verdooft de hersenen, waardoor je spraakproblemen krijgt en minder goed kunt zien

Mentale effecten

Enkele mentale effecten van alcohol op het lichaam zijn:

 • Geeft een gevoel van geluk en euforie, doordat het neurotransmitters zoals dopamine afgeeft die je stemming beïnvloeden
 • Vermindert je remmingen, waardoor je eerder risico’s neemt en je je anders gedraagt
 • Maakt je agressiever en prikkelbaar, vooral wanneer je een kwade dronk hebt
 • Vermindert tijdelijk angst en stress
 • Zorgt voor geheugenproblemen, onder meer door de kans op black outs

Wat zijn voordelen van stoppen met alcohol?

Voordelen van stoppen met alcohol zijn het verbeteren van je algehele gezondheid, je sociale leven en je financiële situatie. Na het stoppen met drinken kun je meteen positieve effecten merken, volgens onderzoek uit 2018 in Contemporary Drug Problems. Zo kan je huid binnen enkele weken al veel nieuwe cellen aanmaken, heb je minder last van vermoeidheid en voel je je sterker. Het stoppen met alcohol helpt ook om relaties te herstellen en verbeteren met vrienden, familie en collega’s. Daarnaast kun je veel geld besparen wanneer je thuis en ‘uit’ geen drank meer koopt.

Lees hier tips om te stoppen met drinken

Enkele voordelen van stoppen met alcohol zijn:

 • Risico op kanker, hartproblemen, leveraandoeningen en andere ziektes neemt af
 • Gewichtsverlies
 • Minder slaapproblemen en fitter wakker worden
 • Meer energie hebben tijdens de dag
 • Je fijner voelen, ook doordat je geen last meer hebt van mentale katers
 • Stralende huid
 • Verbetering van je seksleven (door herstel libido) en verhoogde vruchtbaarheid

Waarom een pafferig gezicht op voor en na foto’s na het stoppen met alcohol?

Een pafferig gezicht op voor en na foto’s na het stoppen met alcohol drinken heeft verschillende oorzaken, waaronder de effecten van alcohol op de huid en de vele calorieën die in alcohol zitten. Alcohol zorgt op verschillende manieren voor een pafferig gezicht. Zo veroorzaakt het ontstekingen in het lichaam, droogt het de huid uit en beschadigt het de lever. Hoewel deze klachten en beschadigingen vaak binnen enkele weken verdwijnen, kunnen ze bij sommigen (vooral zware drinkers) langer aanhouden. Hierdoor heb je ook na het stoppen met drinken nog een tijdje een pafferig gezicht.

Je gezicht kan ook nog lange tijd opgeblazen eruitzien door de dikmakende eigenschappen van alcohol, volgens obesitas-wetenschapper Jean-Philippe Chaput. Eén gram alcohol staat gelijk aan ongeveer zeven calorieën, bijna evenveel als 1 gram vet. Bier heeft al een slechte reputatie als het gaat om dikmakers, maar een gemiddelde cocktail telt ook al snel een paar honderd calorieën (buiten de toegevoegde suikers gerekend). Zonder serieuze levensstijl aanpassingen zul je dit gewicht niet meteen verliezen, waardoor het gezicht zowel voor als na het stoppen met alcohol pafferig blijft.


Veranderingen op voor en na foto’s na stoppen met alcohol drinken?

Bij veel mensen zul je duidelijke veranderingen zien op voor en na foto’s wanneer ze stoppen met drinken, zoals een jonger gezicht, minder huiduitslag en steviger haar. Er zijn veel manieren waarop je lichaam herstelt na alcohol. Bij de meeste mensen zijn deze al binnen enkele weken zichtbaar, volgens verslavingsonderzoeker David Best in Drug and Alcohol Review. Herstel na overmatig gebruik van alcohol kan echter ook langer duren. Meestal duurt het maximaal drie maanden om de volledige effecten van het stoppen met drinken in je uiterlijk terug te zien.

Enkele veranderingen op foto’s na het stoppen met alcohol drinken zijn:

 • Verminderde roodheid en huiduitslag
 • Gezonde huid met een heldere glans
 • Minder rimpels en fijne lijntjes
 • Steviger haar en nagels
 • Mindere donkere ringen onder de ogen

Voor en na foto’s van stoppen met alcohol

Hier zijn enkele foto’s van personen die gestopt zijn met alcohol. Je kunt hier goed de voor- en na vergelijken. Zo zijn duidelijk veranderingen in het gezicht zichtbaar na het stoppen met alcohol zoals een glanzende huid, steviger haar en minder vermoeidheid.

Voor en na foto van een man na alcohol
Op deze twee foto’s zie je meerdere verschillen in het gezicht, zoals een minder opgeblazen gezicht, minder roodheid en een meer heldere uitstraling. © Imgur
voor en na fotos van stoppen met alcohol vrouw
In het gezicht is veel vocht verdwenen bij deze vrouw, nadat ze gestopt is met drinken. Ook is duidelijk te zien dat het haar steviger en gezonder is geworden. © Imgur
voor en na fotos van stoppen met alcohol vrouw
De grauwe huidskleur van de man is na het stoppen met alcohol veranderd in een energieke en gezonde teint. Ook is duidelijk te zien dat klachten van vermoeidheid zijn verdwenen door het stoppen met drinken.

Hulp bij stoppen met alcohol?

De voordelen van stoppen met drinken zijn groot. Wanneer je wilt stoppen met drinken is het echter wel belangrijk om op te passen voor mogelijke ontwenningsverschijnselen. Zeker wanneer je cold turkey wilt stoppen. Iemand die regelmatig drinkt heeft namelijk vaak een lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid aan alcohol opgebouwd. Je lichaam en hersenen hebben dan tijd nodig om te herstellen. Soms kan deze ontwenning zelfs levensgevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij een delirium tremens.

Zoek je professionele hulp om veilig te stoppen met alcohol? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de behandelopties die voor jou beschikbaar zijn.


Veelgestelde vragen

Hoe lang stoppen met alcohol voor effect?

Al in de eerste dagen en weken van stoppen met alcohol zul je merkbare effecten zien. Grote verschillen zijn meestal zichtbaar binnen een maand na het stoppen met drinken.

Hoe snel val je af als je geen alcohol meer drinkt?

Het afvallen nadat je geen alcohol meer drinkt begint al in de eerste weken, maar meestal duurt het enkele maanden voordat de kilo’s echt verdwijnen. Wanneer je aanpassingen maakt in je levensstijl en regelmatig beweegt, versnel je het proces van afvallen na het stoppen met drinken.

Wat is de beste manier om te stoppen met alcohol?

Het vinden van nieuwe hobby’s is de beste manier om te stoppen met alcohol. Door aanpassingen in je dagelijks leven te maken en nieuwe activiteiten te ontdekken, vermijd je triggers en haal je energie en voldoening uit een leven zonder alcohol.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00