Kwade dronk

Kwade dronk: Signalen, oorzaken en wat je zelf kunt doen

Een kwade dronk betekent dat iemand door alcohol negatief en agressief wordt richting anderen. Mensen met een kwade dronk worden na enkele drankjes al snel erg boos om kleine dingen. Vaak zoeken ze ruzie ook actief op, bijvoorbeeld door anderen te provoceren en te intimideren. Hoewel veel mensen van nature geen kwade dronk hebben, kan alcoholmisbruik wel tot een kwade dronk leiden. Op deze pagina leggen we uit waar een kwade dronk door veroorzaakt wordt en hoe je het kunt voorkomen. Ook bespreken we wat je kunt doen wanneer iemand in je omgeving last heeft van een kwade dronk.


Wat is een kwade dronk?

Een kwade dronk is dat iemand prikkelbaar wordt en agressief gedrag vertoont door het drinken van alcohol. Sommige mensen zijn alleen maar verbaal agressief. Je gaat door alcohol dan veel schelden en probeert anderen te kwetsen. Andere mensen worden ook fysiek agressief. Je zoekt dan bewust de confrontatie op en wilt anderen uitdagen om met je te vechten. Een kwade dronk kan niet alleen ontstaan wanneer je een avond te veel drinkt, maar ook een signaal zijn van alcoholverslaving.


Wat zijn de oorzaken van een kwade dronk?

De oorzaken van een kwade dronk zijn vooral de directe werking van alcohol op je hersenen, volgens een studie uit 2010 in Addiction. Daarnaast spelen persoonlijkheidsfactoren en de omgeving waarin je drinkt een rol. Alcohol beïnvloedt echter de balans tussen en werking van verschillende neurotransmitters in je hersenen. Deze neurotransmitters zitten onder meer in de frontale kwab (het deel van je hersenen dat de controle over je impulsen regelt), het beloningscentrum en de amygdala (betrokken bij je emoties en reacties op bedreigingen).

Alcohol zorgt ervoor dat je tijdelijk minder controle hebt over je impulsen, geeft een boost aan het beloningscentrum en activeert sneller je reactiesysteem op bedreigingen. Sommige mensen worden zo emotioneler en vrolijker door alcohol. Bij anderen zal dronkenschap sneller leiden tot agressiviteit. Dit komt ook door het ‘myopisch’ effect van alcohol, volgens een onderzoek uit 2011 in Addictive Behaviors. Dit betekent dat alcohol ervoor zorgt dat je minder aandacht geeft aan de toekomstige consequenties van acties en vooral op de korte termijn gaat denken. Hierdoor kun je eerder ‘domme’ dingen doen omdat je niet nadenkt over de gevolgen daarvan.

Mogelijke oorzaken van een kwade dronk zijn:

 • Genetische factoren: Genen bepalen bepaalde karaktereigenschappen die door alcohol worden vergroot
 • Persoonlijkheid: Mensen met agressieve persoonlijkheidstrekken zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van alcohol op je humeur, reactie op bedreigingen en impulsbeheersing.
 • Psychische aandoeningen: Aandoeningen zoals ADHD hebben vaak een negatieve invloed op je frontale kwab (impulscontrole) en emoties, waardoor iemand sneller agressief reageert na alcoholgebruik
 • Alcoholmisbruik: Alcohol verstoort bij langdurig en overmatig gebruik de normale werking van delen van je hersenen, waardoor je persoonlijkheid verandert en het risico op agressief gedrag groter wordt
 • Omgeving: Alcohol zal bij drukke, provocerende en stressvolle situaties sneller leiden tot agressief gedrag, omdat de amygdala actiever werkt onder invloed van alcohol

Wat zijn de symptomen van een kwade dronk?

De symptomen van een kwade dronk zijn vooral fysieke en verbale agressie, prikkelbaar gedrag en heftige, onvoorspelbare stemmingswisselingen. Deze kwade dronk symptomen nemen toe naarmate je meer alcohol gebruikt op een avond. De intensiteit en frequentie kan ook toenemen door alcoholmisbruik. Agressief gedrag wordt dan steeds ‘normaler’, volgens verslavingsonderzoeker William Wieczorek in Substance Use & Misuse.

Enkele symptomen van een kwade dronk zijn:

 • Verbale agressie: Schelden, woede-uitbarstingen en anderen proberen te provoceren
 • Fysieke agressie: Anderen fysiek intimideren of aanvallen, eigendommen vernielen
 • Ongeremde reacties
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
 • Onvoorspelbaar gedrag en moeilijk beheersbaar zijn

Hoe voorkom je een kwade dronk?

Je voorkomt een kwade dronk door alcoholgebruik flink te beperken of zelfs helemaal te mijden (alcohol abstinentie). De negatieve effecten van alcohol op je hersens blijven grotendeels beperkt bij 1 à 2 standaardglazen alcohol. Wanneer je meer drinkt, kunnen symptomen van een kwade dronk opduiken.

Je hebt ook invloed op de omgeving waarin je drinkt. Vermijd stressvolle situaties waarin je hersenen extra gestimuleerd worden. In een rustige omgeving is de kans kleiner dat je hersenen ‘bedreigingen’ identificeren na alcoholgebruik, volgens de Franse psycholoog Laurent Begue.


Wat te doen tegen een kwade dronk?

Je kunt verschillende dingen doen tegen een kwade dronk, maar het is vrijwel onmogelijk om je gedrag uit jezelf te veranderen. Het is van belang dat je op tijd inziet dat alcohol je gedrag beïnvloedt. Hierdoor kun je de impact zo veel mogelijk beperken.

Enkele tips tegen een kwade dronk zijn:

 • Stop met meer alcohol drinken
 • Probeer jezelf te kalmeren door uit de omgeving te stappen of via ademhalingsoefeningen
 • Vraag om hulp van bekenden om conflicten met anderen te vermijden of op tijd in te grijpen
 • Drink water en eet iets om de hoeveelheid alcohol in je lichaam te verlagen

Omgaan met een kwade dronk

Professionele hulp kan nodig zijn wanneer iemand in je omgeving regelmatig last heeft van een kwade dronk. Wanneer je familielid, vriend of partner kwade dronk symptomen vertoont, bedreigt dit namelijk je veiligheid en emotionele welzijn. Als je man een kwade dronk heeft en regelmatig veel drinkt, is ingrijpen dus wenselijk.

Als naaste is het belangrijk om te beseffen dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van de ander. Omgaan met een verslaafde is intensief en veeleisend. Bij een kwade dronk wordt dit versterkt door bepaalde karaktertrekken. Zo komt bij een kwade dronk narcisme vaak voor. Mensen zijn hierdoor gevoeliger voor kritiek, reageren impulsiever en denken minder aan anderen. Dit maakt het moeilijk voor naasten om de problemen zelf op te lossen.

Hulp bij problemen

Therapie kan helpen om de oorzaken van het drinken en gedrag beter te begrijpen en relaties te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan gezinstherapie. Wanneer er sprake is van problematisch drinken, kan therapie ook helpen om van je afhankelijkheid af te komen. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie, waarin je leert hoe je bepaalde gedachten en gedrag kan voorkomen. Ook zelfhulpgroepen zijn een optie wanneer je worstelt met een drankprobleem.

Zoek jij professionele hulp voor iemand in je omgeving met een kwade dronk, of wil je zelf stoppen met drinken? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelingen in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over een kwade dronk

Kan alcohol je persoonlijkheid veranderen?

Alcohol kan je persoonlijkheid veranderen als je te vaak en te veel alcohol drinkt. Het beschadigt je hersenen en zorgt voor permanente veranderingen in belangrijke hersengebieden zoals de frontale kwab en amygdala.

Hoe gedraagt een alcoholist zich?

Een alcoholist kan verschillende soorten gedrag laten zien, maar reageert vaak vooral onvoorspelbaar en prikkelbaar op anderen. Stemmingswisselingen en agressief gedrag komen veel voor vanwege de impact van alcohol op de hersenen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00