Kwade dronk

Kwade dronk: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Alcohol gebruik kan ertoe leiden dat mensen zich anders gaan gedragen. Als er sprake is van een 'kwade dronk' verandert het gedrag van de persoon in negatief gedrag door alcohol. Hij of zij kan dan gaan schelden en/of boos, agressief en zelfs handtastelijk gedrag vertonen.

Wat is een kwade dronk?

Als iemand dus last heeft van een kwade dronk, kan de persoon baldadig worden door alcohol. Bij vrouwen zien we vaak dat ze gaan schelden, terwijl mannen eerder fysiek agressief gedrag vertonen.

Oorzaken kwade dronk

Maar hoe komt het dan dat de één gewelddadig wordt, terwijl de ander voornamelijk positieve effecten ervaart van alcohol?

Dat heeft te maken met de genetische opmaak. Je genen bepalen de balans tussen de verschillende neurotransmitters die zich bevinden in de frontale kwab (het deel van je hersenen achter je voorhoofd), het beloningscentrum en de amygdala. Dit vormt de basis van bepaalde persoonlijkheidstrekken.

De frontale kwab regelt de controle van je impulsen, en deze impulscontrole wordt door alcohol op een lager pitje gezet waardoor je minder goed zult nadenken over je gedrag. Tegelijkertijd krijgt je beloningscentrum een boost, waardoor je je goed voelt en zelfverzekerd. Ook je amygdala - die verantwoordelijk is voor je reactie op bedreigingen - wordt extra gestimuleerd, waardoor je een situatie eerder als bedreigend zult ervaren en dus sneller agressief reageert. Alcohol verstoort het effect van sommige neurotransmitters, wat ertoe leidt dat bepaalde karaktereigenschappen zullen worden 'vergroot'. Bij wie de amygdala actiever is, zal dronkenschap sneller leiden tot agressiviteit.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich voornamelijk op het 'nu' focussen en zich niet erg bezighouden met toekomstige consequenties, sneller geneigd zijn om zich agressief te gedragen. Alcohol heeft een zogenaamd myopisch effect, wat betekent dat het ervoor zorgt dat de gebruiker eerder op korte termijn gaat denken.

Kwade dronk symptomen

Symptomen die we terug zien bij een kwade dronk, zijn baldadig gedrag, fysiek agressief gedrag en schelden. Ook kunnen mensen sneller achterdochtig worden of geïrriteerd.

Hoe voorkom je een kwade dronk?

Als je dronken bent en om wat voor reden dan ook ruzie krijgt, kun je al snel dingen doen waar je later spijt van zult krijgen. Daarom is het van belang om van jezelf te weten hoe je lichaam reageert op alcohol, en of jij last hebt van kwade dronk symptomen (en zo ja, welke dat zijn). Als jij dit soort symptomen bij jezelf opmerkt, stop dan meteen met drinken. Om een kwade dronk voortaan te voorkomen, kun je het beste niet meer dan 1 of 2 glazen alcohol drinken.

Wat te doen tegen een kwade dronk?

Tegen een kwade dronk valt niet heel veel te doen. Want je zou dan invloed moeten uitoefenen op de balans van de neurotransmitters in de verschillende hersengebieden. Dit is moeilijk, en er is zelfs geen medicatie dat dat voor elkaar krijgt.

Wel zou je kunnen werken aan bepaalde karaktertrekken, bijvoorbeeld het controleren van je impulsen. Maar het is nog maar de vraag of je je impulsen kunt blijven controleren na het drinken van alcohol. De kans is namelijk groot dat je in een dronken bui 'oud gedrag' gaat vertonen.

Belangrijk is nogmaals om van jezelf te weten na hoeveel drankjes je symptomen van een kwade dronk laat zien, zodat je in de toekomst op tijd kan stoppen.

Omgaan met een kwade dronk

Het is niet makkelijk om om te gaan met een kwade dronk. De enige manier om dit te voorkomen, is simpelweg door geen alcohol te drinken.

Veelgestelde vragen

  • Kan alcohol je persoonlijkheid veranderen?

    Alcohol kan je persoonlijkheid veranderen als je te vaak en te veel alcohol drinkt. Het beschadigt je hersenen, wat kan leiden tot cognitieve complicates zoals geheugenverlies en problemen met concentratie. Alcohol vergroot hierdoor sommige karaktereigenschappen.

  • Hoe gedraagt een alcoholist zich?

    Een alcoholist kan verschillende soort gedrag laten zien. Hij of zij kan moeite hebben met concentratie, kan gedrags- of humeur veranderingen laten zien, ontkennen dat het een probleem heeft met alcohol, en liegen.

bel Bel ons voor advies