Lean drug

Lean drug: Wat is het?

Wat is lean drug?

Lean is een (fris)drank met verdovende en ontspannende effecten. Het is een mix van hoestdrank gemixt met frisdrank (meestal Sprite) en/of snoep. De drank is de laatste jaren vooral populair geworden in de Amerikaanse hiphop wereld en inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. Het gebruik onder jongeren neemt de laatste jaren toe.

Lean is ook bekend onder deze benamingen:

 • Purple drink / purple drank / paarse drank
 • Purp
 • Purple lean
 • Lean drink
 • Syrup
 • Sizzurp

Voor het produceren van purple drank of lean is een hoestdrank nodig die zowel codeïne en promethazine bevat. Dit wordt gemixt met een zoete frisdrank en soms met extra snoep om de bittere smaak van de hoestdrank te verdoezelen. Codeïne en promethazine zijn beide verdovende middelen.

Wat zijn de effecten van purple lean drugs?

Lean purple drank heeft deze effecten:

 • Verdovende roes
 • Ontspanning
 • Dromerig gevoel
 • Warm en blij gevoel wat neigt naar aangeschoten zijn door alcohol
 • Euforie
 • Licht gedissocieerd raken van je lichaam (een gevoel dat je fysiek en mentaal bent losgekoppeld)

De effecten van purple lean zijn alleen merkbaar in een relatief hoge dosis, die ook gevaarlijke situaties kan opleveren. In lage doseringen zijn de effecten beperkt. De verdovende werking in hogere doseringen zijn effecten vergelijkbaar met alcohol en benzodiazepinen (slaap- en kalmerings medicijnen).

Werkzame stof: codeïne

Codeïne is de belangrijkste van de twee werkzame stoffen in lean purple drank. De hoeveelheid toegevoegde codeïne bepaalt hoe sterk het effect van purple lean is.

Codeïne is een opioïde. Dit zijn stoffen met een sterke verdovende werking die vooral als pijnstiller worden gebruikt. Morfine, oxycodon en tramadol zijn veelgebruikte en bekende opioïden. Een andere bekende (en veel krachtigere) opioïde is heroïne.

Regelmatig gebruik van dit type medicatie kan verslaving veroorzaken: je lichaam raakt vrij snel gewend aan de continue stroom opioïden, waardoor lichamelijke afhankelijkheid ontstaat. Zodra je stopt met het gebruik kun je dan vervelende ontwenningsverschijnselen krijgen, waardoor je geneigd bent om te blijven gebruiken. Zo ontstaat het verslavingsproces.

Werkzame stof: promethazine

Promethazine is een stof met een anti allergische werking en valt onder de categorie geneesmiddelen die antihistamine wordt genoemd. Promethazine heeft versuffende bijwerkingen. De combinatie van de versuffende effecten van promethazine met de verdovende effecten van codeïne veroorzaken samen de typische effecten van lean drugs.

Wat zijn de risico’s van purple lean drugs?

Regelmatig grote hoeveelheden purple lean gebruiken heeft de volgende risico's:

 • Ademhalingsproblemen (inclusief een ademhalingsstilstand krijgen)
 • Verliezen van bewustzijn
 • Epileptische aanvallen
 • Risico op het ontwikkeling van een serieuze verslaving
 • De combinatie met alcohol kan al deze risico's snel groter maken
 • Bij grote hoeveelheden lean kun je hallucinaties krijgen

Is het gebruik van lean strafbaar?

Codeïne is een stof die op lijst I van de Opiumwet staat en alleen legaal op dokters recept verkrijgbaar is. Het maken, bezitten, gebruiken en vervoeren van deze stof verboden en strafbaar is. Promethazine valt onder de geneesmiddelenwet, wat inhoudt dat het verkopen en bezitten van deze stof alleen is toegestaan door mensen of organisaties die daar een vergunning voor hebben.

De hoestdrank die in de Verenigde Staten wordt gebruikt om lean te maken (en die beide stoffen bevat), is in Nederland niet verkrijgbaar. Wel zijn de twee actieve ingrediënten los van elkaar te krijgen, maar het bezit van die stoffen is volgende Nederlandse wet dus strafbaar.

Stoppen met problematisch gebruik van lean

Het gebruik van lean kan uiteindelijk leiden tot een serieuze verslaving. De werkzame stof codeïne veroorzaakt lichamelijke afhankelijkheid, waardoor het erg lastig kan zijn om te stoppen met gebruiken. De vervelende afkickverschijnselen zorgen dat je snel in de verleiding komt een nieuwe dosis te nemen.

Maak jij je zorgen over jouw lean gebruik of het gebruik van een bekende of geliefde? De eerste stap naar een oplossing is erkennen dat er een probleem is ontstaan. Niet kunnen stoppen met gebruiken is hét signaal dat er sprake is van een verslaving.

Ga altijd in gesprek met je huisarts. Deze kun je beschouwen als een vertrouwenspersoon: door het beroepsgeheim van je huisarts kun je altijd veilig en anoniem hulp krijgen. Professionele hulp bij een verslavingszorginstelling of afkickkliniek vergroot de kans op een snel afkickproces aanzienlijk: je krijgt hierbij de juiste psychische hulp om te voorkomen dat je terugvalt in het overmatig gebruiken van lean.