Lions mane

Lions mane: Gebruik, effecten en meer

De paddenstoel lions mane (Latijnse naam: hericium erinaceus) wordt al eeuwenlang in Oost-Azië gebruikt voor zijn helende werking (naast de culinaire toepassing in de keuken). Lion’s mane staat in Nederland ook wel bekend als pruikzwam vanwege de kenmerkende bos manen die samen iets weg hebben van het haar van een pruik.

De medicinale paddenstoelen worden onder meer als medicijnen gebruikt bij maagproblemen, maar hebben volgens verschillende wetenschappelijke studies, waaronder S. Yuusuke et al. in Biomedical Research, ook significante positieve effecten op het cognitieve vermogen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe lion’s mane gebruikt kan worden en wat de effecten en voordelen van deze paddenstoelen zijn.


Wat is lions mane?

Lions mane is een eetbare paddenstoel met medicinale eigenschappen. De paddenstoel wordt al eeuwenlang gebruikt in Aziatische landen, maar geniet in recente jaren ook steeds meer belangstelling in andere delen van de wereld (waaronder Noord-Amerika en Europa). Als medicinale paddenstoel werd lion’s mane volgens H. Lakshmanan et al. in Journal of Ethnopharmacology binnen de traditionele Chinese geneeskunde eeuwenlang gebruikt voor onder meer zijn helende werking bij maagproblemen en gastro-intestinale aandoeningen.

Er wordt echter steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en andere effecten van lion’s mane, specifiek met betrekking tot de hersenen. Volgens een overzichtsstudie uit 2022 door T. Skubel et al. is er tegenwoordig een brede consensus onder wetenschappers dat de paddenstoel een beschermende en herstellende werking heeft op neuronen, waardoor het een essentiële rol zou kunnen spelen bij cognitieve stoornissen en aandoeningen zoals dementie en Alzheimer’s.

Dit is mogelijk doordat met lion’s mane neuropeptiden zoals zenuwgroeifactor (nerve growth factor) worden gestimuleerd, die noodzakelijk zijn voor de overlevingskansen van neuronen.


Hoe wordt lions mane gebruikt?

Lion’s mane paddenstoelen kunnen zowel medicinaal als culinair worden gebruikt. Zo wordt de biologische lion’s mane als vleesvervanger ingezet bij een gezonde levensstijl gebaseerd op plantaardige inhoudsstoffen en fungeert het als delicatesse in gastronomische recepten, volgens D. Royse in Horticultural Review.

Lion’s mane heeft echter in de afgelopen jaren vooral aandacht getrokken voor zijn genezende werking, die pas relatief kort wordt erkend in de westerse wetenschap. Lion’s mane blijkt dankzij nieuwe wetenschappelijke interesse niet alleen genezende eigenschappen voor maagproblemen en gastro-intestinale aandoeningen te bezitten, maar wordt ook in verband gebracht met een stimulerende, herstellende werking op de hersenen. Zo bleek uit een studie door M. Cardaro et al. in Antioxidants dat lion’s mane goed is voor de regulatie van stress van hersencellen.


Wat zijn de effecten van lions mane?

Lions mane bevordert verschillende lichamelijke processen. Zo stimuleert en repareert het verschillende zenuwcellen populaties in de hersenen en helpt het om maagweefsel te beschermen en versterken. Gebruik van lion’s mane paddenstoelen kan volgens een studie door S. Ryu et al. in Journal of Medicinal Food ook een therapeutische werking hebben en helpen om angst en depressieve gevoelens weg te nemen.

Dit zijn mogelijke effecten van lions mane:

 • Versterkt maagweefsel en bestrijdt bacteriën en infecties in gastro-intestinale systeem
 • Stimuleert groei en herstel van verschillende zenuwcellen
 • Helpt om proces van herstel na (ernstig) hersentrauma te versnellen
 • Versterkt werking van essentiële darmbacteriën
 • Anti-oxiderende en infectieremmende effecten, volgens onder meer een studie door N. Abdullah et al. uit 2012
 • Milde therapeutische effecten

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lions mane?

Dit zijn 7 gezondheidsvoordelen van lions mane:

 • Beschermt mogelijk tegen cognitieve stoornissen en aandoeningen zoals dementie en Alzheimer’s
 • Helpt om proces van herstel na (ernstig) hersentrauma te versnellen
 • Beschermt de maag en gastro-intestinale functies
 • Beschermt tegen ontwikkeling en groei van maag- en darmzweren
 • Kan mogelijk vormen van kanker afremmen, volgens onder meer een studie uit 2013 in Journal of Agricultural and Food Chemistry
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Helpt angst en depressieve gevoelens te verminderen

Wat is de juiste dosering van lions mane?

Er is geen voorgeschreven standaard dosering voor lions mane. Veilig gebruik van lion’s mane valt meestal binnen een dagelijkse dosering van 1 tot 2 gram, hoewel volgens K. Spelman et al. in Journal of Restorative Medicine een dosering van 3 tot 5 gram aanbevolen is voor het effectief bevorderen van de groei van zenuwcellen.

Omdat de paddenstoel geen psychoactieve stoffen bevat, zullen gebruikers geen stimulerende effecten door inname van lion’s mane voelen. Dit betekent dat microdosen, waarbij iemand kleine doseringen inneemt voor lichte effecten, geen nut heeft.


Lion’s mane extract

Gebruikers kunnen lions mane kopen als normale paddenstoel. Omdat beschikbaarheid in winkels echter beperkt is (de paddenstoel is vrij zeldzaam), kiezen gebruikers meestal voor een speciaal ontwikkeld lion’s mane extract poeder of voor inname van lion’s mane capsules. Controleer bij aankoop online op de desbetreffende lion’s mane productpagina altijd de exacte concentratie, om onbedoeld hoge doseringen te vermijden.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Lions mane en verslaving

Er zijn geen indicaties dat lions mane schadelijk is voor het lichaam of dat gebruikers een verslaving aan de paddenstoel kunnen ontwikkelen. In onderzoeken waarin proefdieren extreem hoge doseringen van lion’s mane kregen toegediend, zoals een studie uit 2014 in Food and Chemical Toxicology, werden geen schadelijke gezondheidseffecten waargenomen. Ook werden geen aanwijzingen voor een verslaving geconstateerd.

De enige gerapporteerde lion’s mane bijwerkingen betreffen gebruikers die allergische reacties (huiduitslag en ademhalingsproblemen) ontwikkelden na inname, zoals vermeld in een casestudie door M. Maes et al. in Contact Dermatitis. Mensen met een bekende allergie voor paddenstoelen doen er daarom verstandig aan om lion’s mane te vermijden of de paddenstoel enkel na overleg met een medisch professional in te nemen.


Veelgestelde vragen over lions mane

Hoe snel werkt Lions Mane?

Lion’s mane werkt meestal binnen een paar dagen. Omdat het geen farmaceutisch medicijn maar een voedingsmiddel is, en effecten afhangen van dosering en lichamelijke factoren (leeftijd, gewicht), verschilt het per persoon op welke dag lion’s mane zichtbare effecten heeft.

Is Lions Mane legaal?

Gebruik van lions mane is legaal in Nederland. Omdat de paddenstoel echter in de Nederlandse natuur een bedreigde status heeft, raden natuurbeschermers het plukken ervan af en wordt de voorkeur gegeven aan lion’s mane extract dat vaak afkomstig is uit landen waar de paddenstoel meer voorkomt.

Hoe lang mag je Lions Mane gebruiken?

Lions mane wordt meestal enkele weken tot enkele maanden lang gebruikt. Uit wetenschappelijke studies onder proefdieren is echter geen maximum dosering en tijdsduur vastgesteld.

bel Bel ons voor advies