LSD

LSD: een serieuze trip door je (onder)bewustzijn

Wat is LSD?

Wat is lsdLSD, ook wel bekend als acid, staat voor de chemische stof lysergeenzuur di-ethylamide. LSD is een psychedelische drug die je beleving van de realiteit, oftewel je perceptie, sterk kan beïnvloeden. Het gebruiken van LSD staat ook wel bekend als ‘trippen’.

Psychedelische drugs zoals lsd veranderen tijdelijk de manier waarop je zintuigen informatie aan je hersenen doorgeven, waardoor je hallucinaties kunt krijgen en dingen anders kunt gaan zien, horen, ruiken en voelen dan je normaal gewend bent.

Daarnaast zorgt LSD er voor dat bepaalde gebieden in je hersenen op een andere manier met elkaar communiceren, waardoor je mentale denkprocessen anders gaan verlopen. Dit kan ‘goed vallen’, waardoor je tot nieuwe inzichten, ideeën of zelfs spirituele ervaringen komt, of ‘verkeerd vallen’, wat kan resulteren in angst, paniek en zelfs psychoses.

Of een LSD-ervaring goed of slecht uitpakt, is voor een groot deel te sturen. In het verleden heeft LSD, net als andere psychedelica zoals paddo’s, DMT en mescaline, een negatieve reputatie gekregen doordat er in de media een sterke focus is gelegd op deze zogenaamde ‘bad-trips’.

Wanneer een psychedelisch middel op een verantwoorde, veilige manier en onder goede begeleiding gebruikt wordt, is het risico op een bad-trip verwaarloosbaar. Psychedelica, waaronder LSD, kunnen zelfs een therapeutische werking hebben bij de behandeling van allerlei psychische aandoeningen, waaronder verslavingen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 225 1205
Bereikbaar tot 17:00 uur

LSD werd in 1943 ontdekt door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann, die onderzoek deed naar de medische werking van een bepaald type schimmel wat op koren en tarwe voorkomt. LSD is de chemische ‘versie’ van deze schimmel. Hofmann morste tijdens een experiment per ongeluk wat LSD op zijn huid, waarna hij tijdens zijn fietstocht naar huis vreemde ervaringen, hallucinaties en een vergroot bewustzijn kreeg. Deze eerste LSD-trip wordt door LSD-liefhebbers nog steeds gevierd op 19 april, ook wel bekend als ‘bicycle day’.

Gefascineerd door de effecten van lsd, besloot Hofmann verder onderzoek te doen naar LSD: ‘Ik hoopte dat LSD voor de psychiatrie kon betekenen wat de microscoop voor de biologie betekent en de telescoop voor de astronomie. Oftewel: LSD als een gereedschap voor de geest.’

Ondanks veelbelovende onderzoeken naar de medische toepassingen van psychedelische middelen in de jaren ’50 en ’60, zijn alle medische onderzoeken beëindigd toen in 1971 de ‘War on Drugs’ werd begonnen door de Amerikaanse overheid. Psychedelica zoals LSD en paddo’s werden verboden middelen en gelijkgesteld aan heroïne, crack en methamphetamine.

Pas in de jaren ’90 kregen enkele onderzoekers toestemming om de therapeutische werking van psychedelische stoffen verder te onderzoeken. Sinds 2010 zijn grote universiteiten en onderzoekinstituten in verschillende landen actief bezig om geestverruimende middelen op te nemen in de reguliere gezondheidszorg.

De wetenschap toont aan dat LSD een veelbelovende stof is voor de behandeling van allerlei psychische aandoeningen, zoals depressies, het posttraumatisch stress syndroom (PTSS), dwangstoornissen en verslavingen. Nu de wereldwijde ‘War on Drugs’ steeds verder afbrokkelt, met onder andere de legalisering van cannabis en psychedelica in grote delen van de Verenigde Staten, wordt steeds meer duidelijk dat deze geestverruimende middelen de mensheid veel meer te bieden hebben dan alleen de angstaanjagende propaganda die ten tijde van de ‘War on Drugs’ verspreid werd.De effecten van LSD

LSD is een bewustzijnsverruimend middel en heeft daarom voornamelijk geestelijke effecten. Deze effecten van lsd zijn onder te verdelen in vier categorieën:


Veranderingen in zintuigelijke waarneming

LSD verandert de manier waarop je je zicht, gehoor, reuk, smaak en tast ervaart. Je beleeft je fysieke omgeving op een andere manier. Kleuren, muziek en geuren worden intenser. Je kunt bewegende en draaiende (geometrische) patronen zien wanneer je naar oppervlakten kijkt (bijvoorbeeld vloerkleden, de lucht, bomen of muren).

Gezichten kunnen er ouder of jonger uit gaan zien, kleuren en patronen die je ziet kunnen in elkaar gaan overlopen en je kunt dingen groter of kleiner gaan zien dan ze daadwerkelijk zijn. Hallucinaties, oftewel het zien of horen van dingen die er helemaal niet zijn, komen alleen voor bij zeer hoge doseringen.
Veranderingen in zintuigelijke waarneming door lsd

Veranderingen in stemming

Psychedelische middelen zoals lsd hebben een behoorlijk grote invloed op hoe je je voelt. Een LSD trip kan je een blij, euforisch gevoel geven. Wanneer je niet goed in je vel zit, of wanneer je je niet prettig of veilig voelt in de omgeving waarin je LSD gebruikt, kun je last krijgen van angstige of verwarde gevoelens.


Veranderingen in de beleving van tijd

Een bijzonder effect van LSD is dat het de beleving van tijd kan veranderen. Meestal ervaren LSD gebruikers de tijd op een veel langzamere manier: seconden kunnen aanvoelen als minuten en minuten als uren. Dit is niet per sé een vervelende ervaring, maar kan wel vervelend zijn wanneer je lsd trip een zwaar of uitdagend karakter heeft.


Veranderen in gedachtengangen

LSD zorgt ervoor dat je hersenen minder snel de ‘gebaande paden’ volgen: associaties die normaal heel logisch zijn, kunnen dat onder invloed van LSD opeens totaal niet meer zijn. Hierdoor kun je atypische verbanden gaan leggen en tot bijzondere inzichten komen tijdens een trip.

In hogere doseringen vervaagt LSD de grenzen van je gevoel van ‘zelf’: de identificatie met je eigen persoon. Het onderscheid tussen jou zelf en je omgeving kunnen wegvallen, waardoor je de ervaring kunt hebben dat je samensmelt met ‘alles wat bestaat’. Voor sommigen is dit een spirituele of religieuze ervaring die diepe indruk kan maken, voor anderen kan zo’n ‘egodissolutie’ angst en paniek oproepen.

Naast deze geestelijke effecten, veroorzaakt LSD op fysiek (lichamelijk) gebied lichte stijgingen in je hartslag en bloeddruk, verwijding van je pupillen en een lichte stijging van je lichaamstemperatuur. Je kunt je duizelig en misselijk gaan voelen, al zakken deze verschijnselen normaal gesproken vrij snel weer weg.

Hoe wordt LSD gebruikt?

LSD wordt bijna altijd geconsumeerd door een zegel onder je tong te leggen. Een zegel is een klein stukje papier, geur- en smaakloos, waar een gebruikershoeveelheid LSD in opgelost is. Door de zegel onder je tong te leggen, wordt de werkzame stof via je speekselklieren opgenomen in je bloedbaan.

Een LSD trip duurt vrij lang. Na het innemen van de zegel LSD duurt het zo’n 30 tot 90 minuten voordat je de volledige werking ervaart. De trip duurt normaal gesproken zo’n 6 tot 8 uur, maar dit kan soms oplopen tot 12 uur. De na-effecten, waarbij je je nog zweverig voelt, kunnen aanhouden tot zo’n 24 uur na inname van de zegel.

Bij het gebruik van LSD is, net als bij alle andere psychedelische middelen, de zogenaamde ‘set en setting’ de belangrijkste factor die bepaalt of je een prettige of vervelende ervaring gaat hebben. Op deze pagina lees je alles over een goede set en setting en vind je tips voor het veilig gebruiken van psychedelische middelen.

Bij het gebruik van LSD heb je voornamelijk te maken met de volgende risico’s:

 • Doordat je bewustzijn beïnvloed wordt door LSD, ben je minder goed in staat gevaren en risico’s in te schatten. Hierdoor kun je jezelf verwonden door bijvoorbeeld een valpartij.
 • Neem nooit deel aan het verkeer wanneer je LSD gebruikt: je inschattingsvermogen is dusdanig verslechterd dat dit zeer gevaarlijk is.
 • Heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit LSD of andere psychedelica. LSD kan deze klachten serieus verergeren, ondanks dat psychedelische middelen ook gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen. Ga nooit zelf proberen je psychische problemen te behandelen met LSD! Alleen onder zeer professionele begeleiding kan dit positieve effecten hebben.
 • Gebruik LSD nooit in combinatie met andere geestverruimende middelen, inclusief alcohol. De effecten worden hierdoor zeer onvoorspelbaar, waardoor de kans op een vervelende ervaring of gevaarlijk gedrag behoorlijk toeneemt.
 • Je kunt door het gebruik van LSD in een zogenaamde bad-trip belanden, waarin je overvallen wordt door angst en paniek, verwardheid of vast blijft zitten in negatieve gedachtegangen.

LSD en verslaving

LSD heeft geen fysieke verslavende werking, wat inhoudt dat je niet lichamelijk afhankelijk kunt worden van LSD. Geestelijk is LSD in praktisch alle gevallen ook niet verslavend. Mentale afhankelijkheid komt in zeer zeldzame gevallen voor, voornamelijk bij mensen die op regelmatige basis ook andere geestverruimende middelen gebruiken en een aanleg hebben voor psychische problematiek.

De meeste gebruikers van psychedelische middelen omschrijven de ervaring als te intens om op regelmatige basis te herhalen. Dit, plus het feit dat er geen lichamelijke gewenning optreedt, zorgt ervoor dat LSD behoort tot de drugssoorten met de laagste kans op verslaving.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het behandelen van psychische aandoeningen, waaronder verslavingen, met psychedelica. Ook LSD lijkt een anti-verslavende werking te hebben. Wanneer een LSD-trip wordt ondergaan met een duidelijke intentie om te werken aan een verslavingsprobleem, kan zo’n ervaring bijdragen aan het herstelproces van een verslaving.VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.

 • Geraadpleegde bronnen

  - NCBI
  - Pollan, Michael. (2018). How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence (Tweede druk, 2018). Zaltbommel, Nederland: Van Haren Publishing.
  - Hofmann, Albert, Ott, Jonathan, & Feilding, Amanda (2013). LSD - My Problem Child. Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie