De zwaarste slaappillen

De zwaarste slaappillen

Slaappillen kunnen een effectieve manier zijn om korte periodes van slaapstoornissen te behandelen. Echter, sommige patiënten ontwikkelen hierdoor een bepaalde mate van afhankelijkheid en kunnen symptomen van medicijnverslaving gaan vertonen. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor hun gezondheid, werk en relaties met anderen.

In dit artikel bespreken we de zwaarste slaappillen en de risico’s en bijwerkingen ervan. Ook wordt er kort besproken hoe je hulp kunt krijgen voor de behandeling van medicijnverslaving.


Wat zijn de zwaarste slaappillen?

Hier geven we een overzicht van de zwaarste slaappillen:

Pammetjes (benzodiazepinen)

Benzodiazepinen zijn medicijnen met een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking. Ze behoren tot de anxiolytica: medicijnen met een angst-remmende werking. Benzodiazepinen worden ook wel benzo’s, slaappillen of pammetjes genoemd (de meeste benzodiazepinen hebben namen die eindigen op -pam). Deze kalmeringsmiddelen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Een benzodiazepine werkt goed om klachten tijdelijk te onderdrukken, maar ze genezen de achterliggende oorzaken niet. Benzo’s worden daarom voor een korte periode voorgeschreven, met het idee dat een periode met verminderde klachten gebruikt kan worden om de achterliggende problemen te behandelen, bijvoorbeeld met therapie of andere medicatie.

Benzodiazepinen hebben helaas een flink aantal vervelende bijwerkingen. Daarnaast zijn benzo’s behoorlijk verslavend: je lichaam went snel aan de werkzame stof, waardoor tolerantie ontstaat en je last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer je het gebruik stopt. Daarom kun je benzo’s maar 2 tot 4 weken probleemloos gebruiken.

Lees hier meer over een medicijn verslaving


Z-slaapmiddelen

Nonbenzodiazepinen zijn slaapmiddelen die qua werking, bijwerkingen en risico’s sterk lijken op benzodiazepinen, maar wel anders werken in het lichaam. De chemische structuur van nonbenzodiazepinen, ook wel Z-slaapmiddelen genoemd, zijn fundamenteel anders dan benzodiazepinen.

Zolpidem is de meest bekende variant. Vooral in de Verenigde Staten wordt dit middel onder de merknaam Ambien veelvuldig gebruikt. Ook Zopiclon (Imovane) is een Z-slaapmiddel wat, net als Zolpidem, soms in Nederland voorgeschreven wordt.

Z-slaapmiddelen zijn helaas praktisch net zo verslavend als benzodiazepinen en daarom alleen geschikt als tijdelijke verlichting van klachten.


Overige hypnotica

Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Het wordt door onze hersenen aangemaakt om ons slaapritme te regelen. Mensen met slaapproblemen maken vaak van zichzelf te weinig melatonine aan. Supplementen met melatonine (verkrijgbaar onder de merknaam Circadin) kunnen dit tekort aanvullen.

Chloralhydraat is een medicijn wat in het verleden werd gebruikt en vergelijkbare effecten als melatonine gaf. Inmiddels is het middel niet meer verkrijgbaar door het hoge risico’s op vergiftiging en overdosering.


Kort werkende slaapmiddelen

Kortwerkende slaapmiddelen werken snel en relatief kort. Al na vijftien minuten tot een halfuur voel je ontspannende en kalmerende effecten. Dit type slaappillen zijn vooral geschikt om problemen met inslapen te behandelen. Doordat kort werkende slaappillen maximaal ‘maar’ zes uur werken, heb je ’s ochtends bij het opstaan geen last meer van de verdovende effecten.

Voorbeelden van kort werkende slaappillen

Benzodiazepinen:

  • Temazepam (Normison)
  • Flunitrazepam (Rohypnol)
  • Loprazolam (Dormonoct)
  • Brotizolam (Lendormin)
  • Midazolam (Dormicum)

Z-slaapmiddelen:

  • Zolpidem (Ambien)
  • Zopiclon (Imovane)

Langwerkende slaapmiddelen

Slaapmiddelen met een langere werking zijn vooral bedoeld om problemen met doorslapen aan te pakken. Dit type slaappillen hebben iets langer de tijd nodig om te gaan werken (vaak binnen een uur na inname), maar werken ook een stuk langer door: vaak zo’n acht tot twaalf uur.

Voorbeelden van langwerkende slaappillen:

Benzodiazepinen:


Hulp bij verslaving aan zware slaappillen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen als benzodiazepinen en Z-slaapmiddelen, kan een behoorlijk risico op verslaving geven.

Benzodiazepinen en Z-slaapmiddelen zijn bedoeld om hooguit twee tot vier weken te gebruiken en daarna af te bouwen. Zo voorkom je dat lichamelijke afhankelijkheid (verslaving) ontstaat.

Benzo’s zorgen voor een periode van ontspanning, rust en kalmte. Gebruik deze periode om de onderliggende oorzaken van je klachten aan te pakken, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen, meditatie en lifestyle coaching of therapie en psychologische hulp.

Merk je dat je al veel langer benzodiazepinen of Z-slaapmiddelen gebruikt dan eigenlijk de bedoeling is? Kun je niet stoppen met het slikken van deze medicijnen? Heb je teveel last van ontwenningsverschijnselen? Dit is niet iets om je voor te schamen: tienduizenden Nederlanders hebben hier last van (gehad).

Via het overzicht op deze website kun je makkelijk in contact komen met professionele hulpverlening en afkickklinieken. Je kunt daar onder professionele medische en psychologische begeleiding de controle over je medicijngebruik terugkrijgen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00