Mentale kater door alcohol

Mentale kater door alcohol: Oorzaken en tips

Na een “leuke avond” in het uitgaansleven waar je teveel alcohol drinkt, kun je de dag erna met vervelende hoofdpijn wakker worden. Hoewel de klachten van een kater algemeen bekend zijn, weten veel mensen niet dat er ook zoiets bestaat als een mentale kater. Als gevolg van de alcohol en herstelprocessen in het lichaam ondervind je dan verschillende psychische en emotionele effecten. Op deze pagina vind je uitleg over een dergelijke mentale kater, de symptomen ervan en tips om een kater door alcohol te vermijden.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is een mentale kater door alcohol?

Een mentale kater is de naam voor mogelijke emotionele bijeffecten bij een kater. Onderzoek door onder meer S. Benson et al. in Journal of Clinical Medicine toont aan dat er bij een kater verschillende negatieve cognitieve en stemmingseffecten kunnen zijn op je gemoedstoestand. Het proces van fysiek herstel tijdens een kater kan daarom ook je gedrag, stemming en algehele emoties beïnvloeden.

Volgens een studie uit 2008 in het wetenschappelijke tijdschrift Alcohol and Alcoholism spelen veranderingen in het immuunsysteem hier onder meer een belangrijke rol bij (specifiek veranderingen in de concentratie van de ontstekingsbevorderende stoffen cytokine en interferon-gamma). Ook kan alcohol voor veranderingen zorgen in je serotonine- en dopamine-waardes, die je gevoelens beïnvloeden. Een mentale kater wordt ook wel een emotionele kater genoemd.


Symptomen mentale kater door alcohol

Een mentale kater door alcohol kan zich via verschillende symptomen uiten. Zo is het mogelijk dat iemand zich zeer angstig en paniekerig voelt. Stress en prikkelbaarheid richting anderen worden regelmatig genoemd als effecten van een emotionele kater. Ook bestaat er een link met depressieve gevoelens, volgens onder meer T. Piasecki et al. in een studie in Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Dergelijke emotionele symptomen kunnen volgens een onderzoek uit 2013 in Behavioural Brain Research al een paar uur na het drinken van alcohol beginnen. Meestal zijn ze zo’n 14 tot 16 uur erna afgelopen.

Dit zijn mogelijke symptomen van een mentale kater door alcohol:

  • Prikkelbaarder zijn richting je omgeving
  • Somberheid, onder meer door lagere waardes van neurotransmitters
  • Paniekerig en angstig gedrag en gevoelens
  • Slapeloosheid en vermoeidheid
  • Stress
  • Cognitieve problemen zoals concentratieproblemen, verwardheid en een traag reactievermogen

Tips tegen een kater door alcohol

Om een kater door alcohol te vermijden of de effecten ervan te verzachten, kun je de volgende tips ter harte nemen:

  • Verminder de consumptie van alcohol en verspreid het goed over een avond
  • Zorg dat je tijdens het drinken van alcohol goed gehydrateerd blijft en voldoende water en/of vloeistoffen met elektrolyten drinkt de dag erop
  • Gun je lichaam de kans om te herstellen door voldoende slaap te nemen
  • Na een avond drinken is het belangrijk dat je in de ochtend ontbijt, zodat je het herstel van je lichaam bevordert en versnelt

Hulp bij alcohol

Volgens het Trimbos-instituut zijn 1 op de 14 Nederlanders probleemdrinkers die overmatig alcohol consumeren en mogelijk hulp nodig hebben. Wanneer jezelf of iemand in je omgeving de controle begint te verliezen over het drankgebruik, kan zich dat onder meer uiten in gedragsveranderingen, emotionele problemen en slaapstoornissen. Overmatig alcoholgebruik leidt op de lange termijn tot ernstige lichamelijke en sociale gevolgen.

Professionele hulp wordt sterk aangeraden bij (het begin van) een alcoholverslaving. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over wat de beste vervolgstappen in jouw situatie zijn.


Veelgestelde vragen

Waarom een onrustig gevoel na alcohol?

Je kunt na de consumptie alcohol een onrustig gevoel krijgen door kortstondige veranderingen in je immuunsysteem en lagere waardes van verschillende neurotransmitters (waaronder serotonine en dopamine).

Wat is hangxiety?

Hangxiety is een officieuze term en samentrekking van de woorden ‘hangover’ en ‘anxiety’. Het wordt gebruikt om de angstige gevoelens te beschrijven die sommige mensen na alcoholgebruik ervaren.

Wat doet alcohol met je psyche?

Alcohol heeft een potentieel negatief effect op je psyche. Het kan verschillende negatieve cognitieve en stemmingseffecten hebben, dit wordt ook wel een mentale kater genoemd. Op de langere termijn kunnen depressies, angststoornissen en vijandige gevoelens zich als gevolg van excessief alcoholgebruik ontwikkelen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00