Peyote

Wat is peyote en wat doet de stof mescaline?

Wat is Peyote?

Peyote is een bolvormige cactus die van nature voorkomt in het Noorden van Mexico en het grensgebied met Texas in de Verenigde Staten. Peyote bevat de hallucinogene stof mescaline. Mescaline behoort samen met psilocybine (paddo’s), LSD tot de klassieke psychedelica. Het komt voor in verschillende planten en cactussen, waarvan Peyote en San Pedro de bekendste zijn.

Ga meer de verdieping in en lees: de effecten, de risico’s en het gebruik van mescaline.

De cactus, wetenschappelijk Lophophora Williamsii genoemd, heeft een centrale plek in de rituele gebruiken van verschillende inheemse indianenstammen, waaronder de Maya’s en Azteken. Het oudste bewijs van ceremonieel Peyote gebruik stamt van meer dan 5700 jaar geleden.

Peyote roept sterke geestverruimende effecten op. De effecten zijn vergelijkbaar met LSD en psilocybine, al verschillen alle psychedelische middelen wel subtiel van elkaar. De inheemse stammen van Mexico geloven dat Peyote hen in staat stelt om in verbinding te komen met het geestenrijk, hun voorvaderen en de goden van de aarde en natuur.

Peyote werd en wordt gebruikt voor het helen van persoonlijke problemen en trauma’s, om de connectie met de natuur te versterken en om als mens en collectief te groeien.

Het gebruik van Peyote heeft zich in de laatste 50 jaar over de wereld verspreid. Ceremonies met het ritueel gebruik van Peyote vind je tegenwoordig overal, ook in Nederland. Ook andere zogenaamde ‘plantmedicijnen’, zoals Ayahuasca en San Pedro, zorgen de laatste jaren voor een ware psychedelische revolutie.

De effecten van Peyote

Mescaline, de werkzame stof in Peyote, is een tripmiddel. Het verandert de manier waarop je je eigen gedachten, je identiteit, de waarneming van je zintuigen, je omgeving en tijd ervaart. Je kunt kleuren, geuren en muziek intenser en op een andere manier gaan zien, ruiken en horen.

Psychedelische middelen kunnen hallucinaties en visioenen opwekken. Persoonlijke en spirituele inzichten komen vaak voor. Hoe hoger de dosering, hoe groter de kans op magische, mystieke en religieuze ervaringen. Deze intense ervaringen worden vaak omschreven als het totaal verliezen van je eigen identiteit. Het besef van jezelf valt weg en je hebt het gevoel samen te smelten met ‘alles wat bestaat’.

Verschil tussen Peyote en San Pedro

Zowel de Mexicaanse cactus Peyote als de Zuid-Amerikaanse San Pedro cactus bevatten de psychoactieve stof mescaline. Je zou verwachten dat het effect van het eten van beide cactussen hierdoor hetzelfde is. Dat is niet helemaal het geval: in beide cactussen zitten, naast mescaline, ook andere werkzame stoffen (alkaloïden) die voor een subtiel verschil zorgen.

Peyote geeft een intense trip. De hallucinerende werking is overweldigend, je perceptie wordt ‘binnenstebuiten’ gekeerd en de fysieke werking is sterk: je lichaam kan erg zwaar aanvoelen. De effecten van San Pedro zijn niet per sé minder sterk, maar wel een stuk subtieler. De effecten komen langzaam en onopvallend op: op een bepaald moment zul je merken dat je al een tijdje flink aan het trippen bent.

Hoe wordt Peyote gebruikt?

Peyote wordt gebruikt door de cactus in plakken te snijden, urenlang in water te koken tot een dikke drap en dit op te drinken. Soms wordt de cactus vermalen tot een poeder en opgelost in water of sap. Dit brouwsel wordt vervolgens gedronken. De smaak is erg bitter en wordt door de meeste mensen als behoorlijk onprettig omschreven.

Na 30 tot 60 minuten begin je de werking te voelen. De piek van de ervaring duurt vervolgens zo’n 4 tot 6 uur. De na-effecten kunnen daarna ook nog eens 4 tot 6 uur aanhouden. In de eerste uren na inname is er een grote kans op misselijkheid en overgeven.

In de Verenigde Staten is het gebruik van Peyote verboden. Behalve bij religieuze ceremonies van de Native American Church. Deze kerk bestaat voornamelijk uit mensen die afstammen van de inheemse indianenstammen. Zij gebruiken Peyote als heilig sacrament. Het gebruik van Peyote valt hierdoor onder de vrijheid van godsdienst.

In de Westerse wereld worden Peyote ceremonies over het algemeen georganiseerd in meerdaagse spirituele of holistische retreats (retraites), waar persoonlijke heling en verdieping het belangrijkste doel is. Een retreat bestaat uit verschillende activiteiten zoals meditaties, ademwerk, dans, natuurwandelingen en natuurlijk de ceremonie zelf.

Psychedelische middelen, waaronder Peyote, kunnen je belevingswereld op een intense manier veranderen. De set (je mentale toestand, hoe je in je vel zit en wat je van de ervaring verwacht) bepaalt voor een groot deel hoe mescaline werkt. Ook de setting (bestaande uit de locatie en de personen in je directe omgeving) waarin je het middel gebruikt, heeft een grote invloed op de effecten. Lees hier alles over de set en setting.

Legaliteit

Peyote is in Nederland verboden. Mescaline, het psychoactieve ingrediënt, staat op lijst 1 van de Opiumwet. Wees je er van bewust dat je, door deel te nemen aan een ceremonie in Nederland, in overtreding en dus strafbaar bent.

Verslaving

Peyote heeft geen fysiek verslavende werking, wat inhoudt dat je niet lichamelijk afhankelijk kunt worden van het gebruik. Geestelijk is Peyote in praktisch alle gevallen ook niet verslavend.

De meeste gebruikers van psychedelische middelen omschrijven de ervaring als te intens om op regelmatige basis te herhalen.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het behandelen van psychische aandoeningen, waaronder verslavingen, met psychedelica. Ook mescaline lijkt onder specifieke omstandigheden een anti-verslavendewerking te hebben. Wil je meer weten over hoe psychedelica bij kunnen dragen aan de behandeling van psychische problemen? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Home

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Neem contact op met je huisarts.

  • Geraadpleegde bronnen

    - Jay, Mike. (2019) Mescaline: A Global History of the First Psychedelic (Eerste druk). Verenigde Staten: Yale University Press
    - Fadiman, James. (2011) The Psychedelic Explorer’s Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Journeys (First Edition). London, Verenigd Koninkrijk: Park Street Press.
    - Pollan, Michael. (2018). How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence (Tweede druk, 2018). Zaltbommel, Nederland: Van Haren Publishing.
    - Zamnesia