Microdosing

Wat is microdosing? Effecten en risico's

Microdosen (of microdosing, of microdoseren) is hot. De laatste jaren is er steeds meer media aandacht voor deze bijzondere en opvallende manier van het gebruiken van geestverruimende stoffen. Niet om te ontsnappen aan de realiteit, te feesten of te trippen, maar juist om geconcentreerder, meer verbonden en productiever het dagelijkse leven te ervaren.

Op deze pagina lees je wat microdosing precies is, hoe het werkt, welke risico’s er aan microdosing zitten en hoe je die risico’s kunt beperken.


Wat is microdosing?

microdosing is het innemen van kleine hoeveelheden psychoactieve (geestverruimende) middelen om scherper, creatiever, productiever en positiever te worden. Het uitgangspunt van het nemen van een microdosis is dat je geen geestverruimende effecten voelt, maar wel subtiel de voordelen van deze middelen ervaart.

Om dat te bereiken neem je een veel kleinere dosis van een middel dan nodig is om een echte trip of high te ervaren. Doorgaans is een microdosis ongeveer 1/20ste tot 1/10e van een normale dosis. Te weinig om echt iets te voelen van de dosering.

Op deze manier zijn de effecten sub-perceptueel. Dat betekent dat de werking van een microdosis heel subtiel is: je voelt je niet high, maar merkt wel kleine (positieve) verschillen in je humeur, productiviteit, doorzettingsvermogen en energie.

Liefhebbers van microdosen claimen dat het werkt als een ‘prestatieverbeteraar’ in verschillende gebieden: van studeren (betere focus en concentratie) tot sport (meer doorzettingsvermogen en meer energie) tot de algemene mentale gezondheid (minder neerslachtigheid en een positievere kijk op de wereld en het leven).


Microdosing: welk schema?

Bij microdosing neem je over een langere periode, op specifieke dagen een kleine hoeveelheid van een geestverruimende stof. Om te voorkomen dat tolerantie ontstaat (het proces waarbij je lichaam went aan een bepaalde stof, waardoor het geen effecten meer geef), bouw je ook dagen in waarop je geen microdose neemt.

De twee meest bekende schema’s zijn het Fadiman microdose protocol en het Stamets microdose protocol:

Fadiman protocol:

  • Dag 1 – microdose dag
  • Dag 2 – geen microdose
  • Dag 3 – geen microdose
  • Dag 4 – microdose dag

Stamets protocol:

  • Dag 1 t/m dag 4: microdose dagen
  • Dag 5 t/m dag 7: geen microdose
  • Etc.

Bij beide protocollen is het aan te raden om na maximaal 4 weken een rustperiode van minstens 2 weken in te bouwen. Op deze manier reset je de eventueel opgebouwde tolerantie volledig en kun je de ervaringen rustig integreren in je normale dagelijkse leven. Na de rustperiode kun je beide protocollen veilig herhalen.


Hoe werkt microdosing?

Microdosing wordt vooral gedaan met psychedelische stoffen zoals psilocybine (de werkzame stof in magische paddestoelen, oftewel paddo’s) en LSD. Deze klassieke ‘tripmiddelen’ veroorzaken naast sterke hallucinerende en geestverruimende effecten ook structurele veranderingen in onze hersenen: ze stimuleren de aanmaak van nieuwe hersencellen in verschillende hersengebieden.

Deze stimulatie van de aanmaak van nieuwe hersencellen wordt in de wetenschap in verband gebracht met verbeteringen in energie, humeur, concentratievermogen en algemene cognitieve vaardigheden.

Meer creatieve hersenactiviteit

Ook blijkt uit onderzoek dat psychedelische middelen er voor zorgen dat hersengebieden die normaal gesproken niet of nauwelijks met elkaar in verbinding staan, meer met elkaar ‘gaan praten. Dit zorgt

ervoor dat je problemen of uitdagingen op andere manieren gaat oplossen en dus creatiever wordt. Ook vastgeroeste gedachte- en gedragspatronen kunnen zo doorbroken worden.

Psychedelica kunnen op deze manier helpen om hardnekkige gewoontes, diep ingesleten patronen en soms zelfs dwangmatige gedachten en overtuigingen te doorbreken. Om deze redenen wordt er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om psychedelische middelen te gebruiken als therapievorm in de geestelijke gezondheidszorg.


Wetenschappelijk bewijs

Er is helaas nog weinig diepgravend onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing op de korte, en zeker op de langere termijn. Sluitend bewijs dat microdosing altijd effectief is, is er (nog) niet. Wel worden er op dit moment meerdere grootschalige onderzoeken gedaan door verschillende universiteiten en onderzoeksorganisaties op meerdere plekken op de wereld.

De studies die al wel zijn gedaan, kijken vooral naar de subjectieve ervaringen van mensen die microdosing. In deze studies krijgt een bepaalde groep mensen over een langere periode een microdosis en een andere groep mensen een niet-actieve stof toegediend. Niemand weet of hij of zij een microdosis met een geestverruimende stof of met een niet-actieve stof krijgt. Tijdens en na de onderzoeksperiode worden mensen naar hun ervaringen gevraagd.

De meeste van deze onderzoeken wijzen uit dat zowel mensen uit de groep met de actieve stof als mensen uit de groep met de niet-actieve stof verbeteringen ervaren in creativiteit, productiviteit, humeur en energie. Het lijkt er dus op dat het zogenaamde placebo-effect een grote rol speelt. Bij een placebo-effect ervaren mensen positieve effecten, omdat ze verwachten dat het middel gaat werken.

Verder onderzoek moet uitwijzen wat de rol van het placebo-effect bij microdosen precies is en in hoeverre het microdoseren van psychedelische middelen echt effect heeft.


Welke effecten geeft microdosing?

De meest genoemde effecten van het microdosing van psychedelische stoffen zijn:

  • Geestelijke effecten
  • Betere concentratie en focus
  • Positieve stemming en minder neerslachtigheid
  • Meer creativiteit
  • Helderder kunnen nadenken
  • Toegenomen probleemoplossend vermogen
  • Meer mentale energie

Lichamelijke effecten

Dit zijn lichamelijke effecten van microdosing:

  • Meer lichamelijke energie
  • Verbeterde slaap

Sociale en psychologische effecten

Dit zijn sociale en psychologische effecten van microdosing:

  • Verbeterde emotionele connectie met mensen, dieren en de externe wereld
  • Beter in staat om ‘in het moment’ te leven: minder zorgen over verleden en toekomst
  • Vermindering van depressieve klachten
  • Vermindering van onrustige en gejaagde gevoelens

Wat zijn de gevaren van microdosing?

De twee psychoactieve stoffen die meestal worden gebruikt voor microdosen, psilocybine (paddo’s) en LSD, zijn niet giftig voor het menselijk lichaam en veroorzaken geen lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid (verslaving). Vanuit dit oogpunt is het dus niet gevaarlijk om met enige regelmaat kleine doseringen van deze stoffen tot je te nemen.

Maar: heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, een bipolaire stoornis, schizofrenie, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit paddo’s, LSD of andere psychoactieve stoffen om te microdosen.

Psilocybine en LSD kunnen deze psychische problemen serieus verergeren, ondanks dat psychedelische middelen ook gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen. Probeer nooit om zelf je psychische problemen te behandelen met microdoseren!

Heb je last van mentale klachten? Raadpleeg dan altijd je huisarts en laat je door je arts doorverwijzen naar professionele medische of psychische hulpverlening.


Tips voor veilig microdosen

Om veilig te microdoseren, houd je je aan deze tips en uitgangspunten:

  • Wees voorzichtig en begin altijd met een lage dosering. Je wilt geen hallucinerende effecten voelen bij microdosen. Mocht je over langere tijd (een aantal weken) geen of weinig positieve effecten van het microdosen ervaren, dan kun je een iets hogere dosis proberen. Voer over langere tijd de dosis op totdat je merkbare effecten voelt, maar verlaag je dosis zodra je het gevoel krijgt dat je onder invloed bent.
  • Gebruik psilocybine of LSD nooit in combinatie met andere geestverruimende middelen, inclusief alcohol. De effecten kunnen hierdoor onvoorspelbaar, waardoor de kans op een vervelende ervaring toeneemt.
  • Gebruik het microdosen van psilocybine of LSD alleen wanneer je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt. Voel je je positief, vrij van zorgen en ben je mentaal stabiel? Dan is de kans op een slechte ervaring klein. Twijfel je over je geestelijke gesteldheid? Vermijd dan het gebruik van deze stoffen neem eventueel contact op met je huisarts.
  • Weet wat je gebruikt: zorg dat je een voor jou geschikte dosis nauwkeurig afweegt. De dosis is afhankelijk van je gewicht, je geslacht en je ervaring met psychedelische middelen.
  • Microdose niet met stimulerende middelen zoals MDMA of verdovende middelen zoals ketamine. Langdurig en regelmatig gebruik van deze stoffen kunnen, ook in lage microdoseringen, lichamelijke schade veroorzaken. Daarnaast is het nog volledig onbekend of het gebruik van deze stoffen op de lange termijn psychische problemen kan veroorzaken. Ook lijkt het er op dat zaken als tolerantie en afhankelijkheid (verslaving) bij deze middelen een rol gaat spelen op de langere termijn.

Veelgestelde vragen over microdosing

Is microdosing legaal?

Microdosing op zichzelf is niet illegaal. Wel staan de meeste stoffen waarmee gemicrodosed wordt in de Opiumwet. LSD en psilocybine uit paddestoelen zijn in Nederland verboden middelen en daarom ben je in overtreding als je ervoor kiest te microdosen met deze middelen.

Uitzondering op de regel zijn truffels. Truffels zijn, net als paddestoelen, de vruchten van een ondergronds schimmelnetwerk (mycelium). Paddestoelen groeien boven de grond, truffels onder de grond. Zowel truffels als paddo’s bevatten psilocybine.

De verkoop en het verbouwen van paddo’s is in Nederland verboden, maar truffels zijn wel legaal verkrijgbaar. Je kunt dus, legaal, online microdose pakketjes met kleine hoeveelheden, vooraf gewogen, truffels bestellen.

Hoe lang kun je microdoseren?

Er is geen specifieke tijdsperiode waarbij microdoseren gedaan kan worden. Sommige mensen kiezen ervoor om regelmatig microdoses te nemen gedurende een langere periode, terwijl anderen het alleen af en toe doen. Het is belangrijk om te onthouden dat microdoseren nog steeds het gebruik van drugs inhoudt, en het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en te overwegen wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie. Het is ook aanbevolen om professioneel advies te vragen voordat je begint met microdoseren.

bel Bel ons voor advies