Online therapie

Online therapie, de voor en nadelen van online afkicken

Wat is online therapie?

Een vrij nieuwe behandelmethode om van je verslaving af te komen is met behulp van online therapie. Deze methode is beschikbaar voor een groot scala aan verslavingen.

Diverse instellingen zijn inmiddels gestart met het aanbieden van online therapie. Je krijgt een online behandeling van bijvoorbeeld een online psycholoog. Daarnaast zijn er diverse initiatieven van ex-verslaafden op het gebied van online hulp.

Er zitten grote verschillen tussen de verschillende online therapieën om van je verslaving af te komen.

Zo zijn er behandelmethodes met persoonlijk contact met een behandelaar, maar bestaan er ook varianten waarbij je met behulp van online modules zelf aan de slag kunt.

Het lijkt misschien een nadeel van online therapie dat er geen rode draad door de verschillende therapieën loopt. Je kunt het echter ook zien als een voordeel.

Door de grote verschillen tussen de therapieën zit er altijd een therapie tussen die goed aansluit op jouw behoeften.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00
online therapie en behandeling

Wat kan ik verwachten van online therapie?

Het is afhankelijk van de aanbieder wat je exact kunt verwachten van de online therapie. Er zijn behandelmethodes met veel persoonlijk contact via de telefoon, email of Skype, maar er zijn ook methodes waar er weinig tot geen face to face en persoonlijk contact aanwezig is. Ook online therapie in combinatie met enkele contactmomenten op locatie komen voor.

Eenvoudige online therapie bestaat meestal uit online cursussen die je kunt volgen op tijden die je zelf het beste uitkomen. Bij initiatieven van ex-verslaafden kom je meestal via email, Skype of telefoon met deze mensen in contact.

Soms is er ook een cursus te volgen om je af te helpen van je verslaving. Professionele instellingen hebben over het algemeen de meest uitgebreide vorm van online therapie.

Online cursussen met opdrachten en vaste contactmomenten met je behandelaar die tevens gemakkelijk en snel te benaderen zijn met eventuele vragen of bij moeilijke momenten.

Voordelen van online therapie

 • Lage drempel om te starten
 • Lage kosten, soms zelfs gratis
 • Werk aan je herstel in je eigen omgeving
 • Grote diversiteit aan online therapieën

Nadelen van online therapie

 • Zelfdiscipline is vereist
 • Niet geschikt voor langdurige verslavingen
 • Afkicken in je eigen omgeving kan ook een valkuil zijn
 • Geen face to face contact met je psycholoog


Online therapieën zijn in opkomst.
Dankzij nieuwe technieken is de kwaliteit
de laatste jaren sterk gestegen.

Is online therapie wel voor mij geschikt?

De drempel om te beginnen met online therapie ligt een stuk lager dan dat je daadwerkelijk naar een locatie moet voor je behandeling. Je hoeft er je deur niet voor uit. Een internetverbinding is in de meeste gevallen voldoende om te starten. Je houdt een grote mate van vrijheid tijdens online therapie.

Daar kleven ook nadelen aan. Zeker voor mensen die al langdurig verslaafd zijn. Een intensieve behandeling met begeleiding is dan beter. Mensen met beginnende verslavingsproblemen kunnen echter veel baat hebben bij een online programma.

Is online therapie iets voor mij?

Voor beginnende verslavingen kan online therapie een goede manier zijn om af te kicken. Het vraagt echter wel om een goede vorm van zelfdiscipline.

Stel jezelf de vraag: Heb ik te maken met beginnende verslavingsproblemen of heb ik al veel langer te maken met problemen die toe te schrijven zijn aan mijn verslaving?

Wees eerlijk en kritisch naar jezelf tijdens het beantwoorden van deze vraag. Als langdurig verslaafde heb je geen baat bij online therapie. Een opname in een afkickkliniek is dan een betere stap die je kunt nemen.

We verzamelen nu het aanbod van online therapieën in Nederland. Binnenkort vind je hier een overzicht.

2 reacties
 • Anna
  2 juli 2019 20:26
  01

  Hallo, ik ben in recovery, 8 maanden clean en sober!

  Is er iemand die al veel langer clean is dan ik? Ik voel me zo alleen, ik heb geen vrienden. Waarom bestaat er geen hulp in België voor ex-heroïne, toxicomanie hier. Ik wou dat ik nu iemand kon horen, die sterker is dan mij en langer gestopt is. Help.

  • Redactie (Emile)
   9 juli 2019 12:26
   02

   Dag Anna, heb je de drughulplijn in België al geprobeerd? Het nummer is 078 15 10 20.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie