Afkicken Oxycodon

Afkicken Oxycodon

Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller die voorgeschreven wordt bij ernstige pijn.

Eén van de risico's als je langdurig sterke pijnstillers zoals oxycodon gebruikt, is dat je eraan verslaafd kunt raken.

Veel gebruikers vinden afkicken van oxycodon uitdagend, omdat er vervelende afkickverschijnselen kunnen optreden.

Een medicijnverslaving komt helaas vaak voor. Maar hoe kun je nu het beste afkicken van oxycodon of andere sterke pijnstillers? Wat zijn de ontwenningsverschijnselen, en hoe lang duurt afkicken van opiaten als oxycodon?

Lees ook: Is Oxycodon verslavend?

Afkickverschijnselen oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller die voorgeschreven wordt bij hevige pijn, zoals na operaties, na een ongeluk, bij kanker maar ook bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg). Oxycodon valt onder de opiaten en is twee keer sterker dan morfine.

Bij langdurig gebruik kun je een oxycodon verslaving ontwikkelen. Zou je willen afkicken van oxycodon en plotseling stoppen, dan kun je last krijgen van afkickverschijnselen. Het is daarom van belang om geleidelijk je oxycodon dosering af te bouwen, om die vervelende symptomen, zoals slapeloosheid, onrust, diarree, angst en griepachtige verschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen.

Afkicken van oxycodon doe je idealiter niet alleen, maar altijd eerst in overleg met je arts, zodat de pijn draaglijk blijft. Een arts kan jou advies geven en een afbouwschema voorschrijven om het afkicken van oxycodon zo 'gemakkelijk' mogelijk te maken.

Oxycodon afbouwen

Het is voor veel mensen moeilijk om te stoppen met oxycodon, vooral na langdurig gebruik van deze sterke pijnstiller.

Afbouwschema

Om afkickverschijnselen zo veel mogelijk te voorkomen, dien je het middel langzaam af te bouwen. Soms wordt er bij het afbouwen gebruik gemaakt van diazepam, wat helpt om de heftigere bijwerkingen tegen te gaan.

Volgens de NHG moet de dosering oxycodon iedere 2-7 dagen worden gehalveerd zolang de pijn te verdragen blijft om zo de heftigere bijwerkingen te voorkomen.

Ontwenningsverschijnselen oxycodon

Heb jij langdurig oxycodon gebruikt en wil je er graag mee stoppen? Bij abrupt stoppen kun je - zoals eerder genoemd - last krijgen van ontwenningsverschijnselen, en daarom wordt deze manier van ontwennen niet aangeraden. Bij het afkicken van oxycodon werkt het vaak veel beter om de dosis langzaam af te bouwen.

Neem contact op met je arts als je bij het afkicken van oxycodon last krijgt van een van de volgende ontwenningsverschijnselen:

  • Onrust
  • Angst
  • Prikkelbaarheid
  • Sombere stemming
  • Griepachtige verschijnselen als zweten, keelpijn en hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Rillingen, kippenvel
  • Misselijkheid, overgeven
  • Diarree
  • Slapeloosheid of niet goed kunnen doorslapen

Ontwenningsverschijnselen oxycodon; hoe lang duren ze?

Afkicken van oxycodon duurt over het algemeen een aantal weken en hangt af van de dosis die je gebruikt en hoe snel je het middel kunt afbouwen. Ook hangt het af van de hoeveelheid pijn die je ervaart, en hoeveel last je krijgt van de afkickverschijnselen van oxycodon.

Ben je van plan om te stoppen met oxycodon? Vraag dan aan je arts welke ontwenningsverschijnselen je kunt verwachten en hoe lang ze ongeveer zullen duren. Je kunt ook vragen wat je kunt ondernemen om ze min mogelijk last te krijgen van deze verschijnselen.

De afkickverschijnselen van oxycodon kunnen per persoon verschillen. Bij langzaam afbouwen, zouden ze een paar dagen aan moeten houden, maar het kan in totaal een aantal weken duren voordat je je weer de oude voelt.

Oxycodon waarschuwingen

Oxycodon heeft een sterke pijnstillende werking. Het is nog niet duidelijk of het middel veilig is voor zwangere vrouwen. Gebruik het medicijn in ieder geval niet vlak voor de bevalling. Geef daarnaast geen borstvoeding als je dit medicijn gebruikt. Drink liever geen alcohol en pas op met het combineren van oxycodon met andere medicijnen.

Er wordt meestal niet aangeraden om bij het afkicken van oxycodon in één keer te stoppen. Alleen als je het middel kort hebt genomen, kan dat wel.

Oxycodon verslaving

Na langdurig gebruik (bij gebruik langer dan 2 tot 4 weken) van een sterke pijnstiller als oxycodon kan lichamelijke verslaving optreden, waarbij gebruikers lichamelijke afhankelijkheid van het middel ervaren. Heb je problemen met het afbouwen, en lukt het je maar niet om te stoppen? Zijn de ontwenningsverschijnselen ondraagbaar en ervaar je psychische klachten? Dan wordt het tijd om professionele hulp te zoeken.

Lees hier meer over een pijnstiller verslaving Het afkicken van oxycodon gaat helaas vaak niet zonder slag of stoot. Maar afkicken van oxycodon of andere medicijnen is mogelijk. Ook jij kunt blijvend herstellen van een medicijnverslaving.
bel Bel ons voor advies