DMT

DMT: Een psychoactieve drug. Wat zijn de risico's?

DMT (Dimethyltryptamine): het staat bekend als ‘dmt the spirit molecule’, het wordt van nature geproduceerd in een klier in de hersenen die de ‘seat of the soul’ wordt genoemd en het is een terugkerend onderwerp in oude culturen, religies en filosofie.

De stof is overal in de natuurlijke wereld te vinden; in planten, dieren, grassen en mensen. DMT werd aangetroffen in de pijnappelklier van verschillende zoogdieren, waaronder de mens. Enkele planten die DMT aanmaken zijn de bomen Acacia en Mimosa hostilis. De paddenstoelsoort Incilius alvarius produceert 5-MeO-DMT, een sterk aan DMT verwante stof. Waarom weet niemand.

Het is het actieve ingrediënt in , een heilige drank met helende krachten, die al duizenden jaren wordt gebruikt door inheemse stammen in de Amazone. DMT is omgeven door mysterie en mystiek en is alles behalve een alledaagse drug.


Wat is DMT?

DMT is een endogene, oftewel natuurlijk voorkomende chemische stof wat staat voor N, N-dimethyltriptamine. Moleculair gezien lijkt DMT sterk op andere psychedelische middelen zoals LSD,  psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) en mescaline. Ook is DMT nauw verwant aan serotonine, één van de belangrijkere neurotransmitters in onze hersenen.

DMT komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het menselijk lichaam. Door synthetische, kunstmatige DMT te roken, kun je de hoeveelheid DMT in je lichaam sterk verhogen, met zeer krachtige psychedelische en geestverruimende effecten als gevolg.

De Pijnappelklier DMT?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat DMT van nature wordt geproduceerd in de pijnappelklier van verschillende dieren. Bij mensen is DMT gevonden in de longen en lever, en wetenschappers gaan ervan uit dat DMT ook in mensen wordt geproduceerd in deze klier.

De pijnappelklier, ook bekend als epifyse of pineal gland, is een klein orgaan precies in het centrum van de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, het hormoon wat zorg draagt voor onze biologische klok.

De pijnappelklier speelt in veel oude culturen, religies en filosofische stromingen een mythische en heilige rol. De klier wordt vaak beschreven als ‘de zetel van de ziel’; de plek in het lichaam waar de spirituele connectie tussen de geest en het fysieke lichaam zich bevindt. Symbolische uitingen van de pijnappelklier zijn te vinden in de oude Egyptische cultuur, het Hindoeïsme en zelfs in het hedendaagse Vaticaan.


Symbolieken van de Pijnappelklier

Wat doet DMT?

Waarom DMT in mensen voorkomt, is vooralsnog een raadsel. De Amerikaanse professor psychiatrie Rick Strassman, die in de jaren 90 honderden mensen injecteerde met vloeibare DMT, suggereert dat DMT een rol speelt in het produceren van dromen en bijna-dood-ervaringen. Ook claimt hij dat het menselijk brein op het moment van geboorte en overlijden een enorme hoeveelheid DMT aanmaakt. Wetenschappelijk onderzoek moet in de toekomst uitwijzen of Strasssman’s vermoedens juist zijn.

Ervaring met DMT

Wel wees Strassman’s onderzoek in de jaren 90 uit dat een groot deel van de deelnemers opvallend vergelijkbare ervaringen hadden onder invloed van DMT: ze beschrijven het betreden van een ander niveau van realiteit, waar alles uit een intens licht en liefde bestaat. De vrijwilligers beschreven, los van elkaar dat in deze andere realiteit intelligente wezens op hen wachtten en contact met hen zochten. Deze andere realiteit voelde volgens de vrijwilligers ‘echter’ dan de realiteit waarin wij mensen normaal gesproken leven.

Opvallend is dat vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek jaren later aangaven dat de DMT-ervaring behoort tot de meest significante ervaringen in hun levens, vergelijkbaar met de geboorte van een kind of het overlijden van een dierbare.

Ondanks dat we nog niet precies weten wat de rol van DMT in het menselijk lichaam is, het is duidelijk dat de trip een enorme emotionele, psychologische en spirituele impact op de gebruiker heeft.


Hoe wordt DMT gebruikt?

DMT kan op verschillende manieren gebruikt worden om een psychedelische ervaring op te wekken. Synthetische (chemisch geproduceerde) DMT kan in poedervorm worden gerookt. Natuurlijke DMT uit planten kan worden gedronken als Ayahuasca.

DMT uit de verpulverde zaden van een Zuid Amerikaanse plant kan worden gesnoven. Al deze methoden hebben totaal verschillende doseringen en effecten, het is daarom essentieel om je goed in te lezen en voor te bereiden voordat je een bepaalde vorm van DMT gebruikt.

DMT roken

De meest bekende en voorkomende vorm van DMT is N,N-DMT. Het is een wit, scherp ruikend poeder met een penetrante geur en smaak wanneer je het rookt. N,N-DMT wordt gerookt uit een glazen pijp. De trip begint vrijwel direct na het roken van DMT: binnen enkele seconden wordt je bewustzijn dusdanig vervormd dat alle identificatie met de normale werkelijkheid en jezelf verdwijnt.

Dit kan voor onervaren gebruikers zeer overweldigend en beangstigend zijn. Het beste wat je kunt doen is je niet verzetten tegen de ervaring: vertrouwen hebben en je over geven aan de ervaring is dé methode om een positieve ervaring te hebben.

Wees voorzichtig met het roken van DMT wanneer je longaandoeningen hebt. De rook kan erg heftig op de longen worden ervaren.

5-MeO-DMT

Een andere, minder vaak voorkomende variant van DMT is 5-MeO-DMT. Chemisch wijkt deze stof net iets af van de ‘standaard’ N, N-DMT. 5-MeO-DMT wordt gewonnen uit de melkachtige afscheiding van een Noord Amerikaanse pad en kan ook, nadat het gekristalliseerd is tot een fijn poeder, worden gerookt. Ondanks het kleine moleculaire verschil, is het enorm belangrijk om te weten met welke DMT-variant je precies te maken hebt.

5-MeO-DMT is vele malen sterker dan de N,N-DMT en ook de doseringen zijn behoorlijk verschillend. Ervaren gebruikers omschrijven het verschil ook wel als volgt: met N,N-DMT ontmoet je God en met 5-MeO-DMT word je God.

Ayahuasca

Inheemse stammen uit het Amazone-regenwoud maken al duizenden jaren de drank Ayahuasca. Door twee planten uit het regenwoud, waarvan één een hoge concentratie DMT bevat, samen te koken, ontstaat een thee-achtige drank die een urenlange DMT trip opwekt.

Ayahuasca wordt in een rituele en ceremoniële setting gedronken, onder leiding van een een traditionele medicijnman. De inheemse bevolking van de Amazone gebruikt Ayahuasca om te communiceren met het geestenrijk en om de band met de ziel van de natuur te versterken.

Ayahuasca wordt niet gezien als drug, maar als medicijn en als leraar. Het drinken van Ayahuasca is niet iets wat recreatief gedaan kan worden: het is een serieuze uitdaging waar de gebruiker zich uitgebreid op moet voorbereiden en schrap voor moet zetten.

Een Ayahuasca reis begint typisch met een zuivering: la purga. Overgeven, diarree, zweten en ongecontroleerd huilen en lachen zijn hierbij geen uitzonderingen. Deze zuivering is volgens de sjamanen niet alleen fysiek, maar ook een emotionele, psychologische en spirituele reiniging van de ziel.


DMT effecten

Lichamelijk gezien zorgt het roken van DMT voor een verhoogde hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. DMT is niet giftig en ongevaarlijk voor het menselijk lichaam: een overdosis is praktisch onmogelijk.

Zo minimaal als de lichamelijke effecten van DMT zijn, zo groot zijn de geestelijke effecten van DMT. Visuele hallucinaties zijn zeer waarschijnlijk, waarbij je de ervaring kunt hebben dat je op hoge snelheid door eindeloze tunnels van geometrische patronen geschoten wordt, die ook nog eens continu vervormen en van kleur veranderen. De trip kan zich ontwikkelen tot het ervaren van visioenen, ontmoetingen en contact met wezens uit andere realiteiten en het (her)beleven van ervaringen uit ‘eerdere levens’.

Ego dood

Wanneer de dosis DMT groot genoeg is en je je volledig kunt overgeven aan de ervaring, dan is het mogelijk om een zogenaamde ‘doorbraak’ te ervaren. Deze intense psychedelische ervaring wordt vaak omschreven als een volledig verlies van de eigen identiteit en het gevoel samen te smelten met ‘alles wat bestaat’. Deze ervaring van het totale verlies van de subjectieve zelf wordt ook wel een ‘ego-dood’ genoemd.

Set en setting

Psychedelische middelen als DMT kunnen je belevingswereld op een intense manier veranderen. Er zijn verschillende factoren die een grote invloed hebben op de beleving van de trip. Je mentale toestand, de fysieke omgeving waarin je tript en de aanwezige personen in de ruimte kunnen je ervaring zowel in positieve als negatieve zin beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk om bewust aandacht te besteden aan deze zogenaamde set en setting, wanneer je een psychedelisch tripmiddel wilt gebruiken. Op deze pagina lees je alles over het creëren van de juiste set en setting.


Wat zijn de risico’s van DMT?

Acute gezondheid

DMT lijkt een veilige stof te zijn zolang de doseringen niet te hoog zijn. Maar zelfs in dat geval heeft er nog nooit een fatale overdosering plaatsgevonden. De stof is ook niet neurotoxisch of verslavend. Sterker nog; psychedelische stoffen hebben zelfs een anti-verslavendewerking. DMT (en alle psychedelische stoffen) kunnen echter wel degelijk gevaarlijk zijn.

Echter moet er worden opgepast wanneer er sprake is van hartproblemen, gezien de bloeddruk en hartslag aanzienlijk zullen toenemen bij het gebruik van DMT. Mensen met longaandoeningen moeten oppassen, de damp of rook kan als erg heftig op de longen worden ervaren. DMT is ook lang niet altijd puur, en eventuele restproducten of versnijdingen kunnen gevaarlijk zijn.

Chronische gezondheid

DMT is niet neurotoxisch of verslavend en is vormt daarmee geen gevaar voor de fysieke gezondheid van de gebruiker, mits de gebruiker in een gezonde toestand verkeert.

Psychische gezondheid

DMT kan intense psychedelische of spirituele ervaringen opbrengen, en is daarmee niet geheel zonder risico voor mensen met een psychiatrische achtergrond of bepaalde psychische stoornissen. Zorg dat je psychisch in een gezonde staat bent voor dat je DMT gebruikt.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00