DOC

Wat is DOC? Werking, effecten en risico's

DOC is een synthetisch tripmiddel dat al bij een zeer lage dosis tot heftige hallucinaties kan leiden. DOC wordt in Nederland niet veel gebruikt vanwege de verschillende negatieve effecten die het kan veroorzaken, waaronder epileptische aanvallen en een gevaarlijk verhoogde hartslag. Wel komt het soms onbedoeld voor in andere drugs, zoals 2CB, volgens het Trimbos instituut. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de werking van DOC is, de effecten die het kan hebben en mogelijke risico’s bij gebruik.


Wat is DOC?

DOC is een sterke psychedelische drug die bij gebruikers heftige hallucinaties kan opwekken. De afkorting DOC staat voor 2,5‐dimethoxy‐4‐chlooramfetamine. Het middel komt voor als een fijn, wit kristalachtig poeder, in pilvorm en als papertrip (een vierkantje van karton van 1×1 cm). De drug is niet erg populair. Dit komt onder meer door de verschillende negatieve effecten die het kan veroorzaken bij gebruikers, volgens H. Ovaska et al. in European Journal of Emergency Medicine.

DOC is een designerdrug. Veel designerdrugs zijn kopieën van bestaande drugs, maar vallen in Nederland vaak niet onder de Opiumwet door kleine, scheikundige aanpassingen. DOC staat echter wel op lijst I van de Opiumwet en mag daarom niet worden verhandeld, geproduceerd of gebruikt.


Wat is de werking van DOC?

De werking van DOC is vergelijkbaar met die van het bekende tripmiddel LSD, volgens een studie uit 2014 in Journal of Analytical Toxicology. De drug activeert bepaalde serotonine-receptoren, een belangrijke neurotransmitter, die ook verantwoordelijk zijn voor de effecten bij LSD en psilocybine. Bij DOC duurt het gemiddeld wel langer voordat de effecten beginnen, tussen de 1-3 uur. DOC heeft daarnaast een meer gevarieerde werking en kan bij gebruikers tot stimulerende en waarnemingsveranderende effecten leiden.


Wat zijn de effecten van DOC?

De effecten van DOC zijn vooral het opwekken van intense hallucinaties. DOC is ook een waarnemingsveranderend middel dat ervoor zorgt dat de gebruiker de wereld anders waarneemt. Kleuren, geluiden en andere sensaties kunnen bijvoorbeeld heftiger worden of veranderen. Mensen die het middel gebruiken rapporteren soms ook spirituele of mystieke ervaringen, volgens een studie uit 2022 in Molecules. Daarnaast heeft DOC stimulerende effecten.

Mogelijke effecten van DOC zijn:

 • Visuele effecten, zoals kleurveranderingen en het zien van complexe geometrische patronen
 • Veranderingen in de waarneming van tijd, ruimte en jezelf
 • Verhoogde zintuiglijke waarneming
 • Gevoel van euforie en andere sterke emotionele reacties
 • Spirituele ervaringen, zoals het gevoel van eenheid met het universum
 • Verhoogde energie

Wat zijn de risico’s van DOC?

De risico’s van DOC zijn de verschillende bijwerkingen die de drug kan hebben, het gevaar op overdosering en onvoorspelbare, krachtige effecten. Mensen die het middel gebruiken, lopen risico om te veel in te nemen. Omdat het bij DOC langer duurt voordat de effecten beginnen, vergeleken met bijvoorbeeld LSD, kunnen gebruikers namelijk het gevoel krijgen dat ze onvoldoende hebben ingenomen. Ook kan de drug voor ernstige gezondheidsklachten zorgen in combinatie met andere middelen, waaronder cannabis, volgens een studie uit 2022 door Franse onderzoekers in Toxicologie Analytique et Clinique.

Mogelijke risico’s van DOC zijn:

 • Psychologische bijwerkingen zoals angst, paranoia en verwardheid
 • Lichamelijke bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en misselijkheid
 • Epileptische aanvallen
 • Onzekerheid over zuiverheid, waardoor de kans op overdosering toeneemt
 • Onbekende interacties met medicatie en andere middelen
 • Bad trip

Behandelopties bij misbruik van DOC

Bij misbruik van DOC zijn er verschillende behandelopties mogelijk, afhankelijk van onder meer de ernst van de verslaving en individuele behoeften. Een behandeling begint meestal met detoxificatie, waarbij het lichaam wordt ontgift. Voor sommige gebruikers zijn medische interventies noodzakelijk, vooral in gevallen van ernstig misbruik of wanneer er sprake is van complicaties. Dit wordt ook wel een klinische detox genoemd. Medisch personeel beheert dan de symptomen en staat klaar om ernstige lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen te behandelen.

Na de lichamelijke ontgifting begint de psychologische hulpverlening. Dit kan bestaan uit individuele counseling, groepstherapie, of andere vormen van psychotherapie. Je leert dan de onderliggende oorzaken van het misbruik beter begrijpen en ontvangt hier behandeling voor. Na een behandeltraject volg je ook meestal een nazorgprogramma, zodat je de kans op een terugval verkleint.

Wil jij stoppen met DOC of ken je iemand die problemen heeft met het gebruik van DOC? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk advies over de behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over DOC

Kun je aan DOC verslaafd raken?

Het is mogelijk om aan DOC verslaafd te raken. Het verslavingspotentieel van psychedelica zoals DOC is vaak wel lager dan andere stoffen, zoals opiaten of krachtige, stimulerende middelen.

Kun je een tolerantie voor DOC opbouwen?

Ja, net zoals bij andere psychoactieve stoffen kun je een tolerantie voor DOC opbouwen.

Is DOC verboden?

Ja, DOC is in Nederland verboden en staat op lijst 1 van de Opiumwet. Het bezitten, produceren en verkopen van DOC is dus strafbaar.

Hoe snel werkt DOC?

Het duurt 1 tot 3 uur voordat de gebruiker de effecten van DOC kan voelen.

Wat zit er in DOC?

DOC (2,5‐dimethoxy‐4‐chlooramfetamine) is een psychedelische drug die qua scheikundige structuur behoort tot de fenythylamine en amfetamine categorieën. De drug wordt in een laboratorium gecreëerd en komt niet voor in de natuur.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00