DOC

Wat is DOC? Werking, effecten en risico's

DOC is een (synthetisch) tripmiddel dat al bij een zeer lage dosis tot heftige hallucinaties kan leiden. In dit artikel leer je meer over deze drug, wat het is, de werking ervan, de effecten, alsook de risico’s.


Wat is DOC?

DOC (4-chloor-2,5-dimethoxyamfetamine) is een drug die nog niet zo lang op de markt is, waardoor er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. DOC wordt daarom ook wel een designer drug genoemd, of een nieuwe psychoactieve stof (NPS).

De drug is verkrijgbaar in drie varianten: als fijn, wit kristalachtig poeder, in pilvorm of als papertrip (vierkantje van karton van 1×1 cm). 

In Nederland wordt de drug nog maar weinig gebruikt. Hoeveel mensen er precies het middel gebruiken, is onbekend. In het buitenland schijnt DOC ook niet zo bekend te zijn.


DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00

DOC werking

We kunnen de werking van DOC ongeveer vergelijken met die van LSD. Het grootste verschil tussen beide drugs is dat het bij DOC langer duurt voordat het middel effect heeft. Bovendien werken de effecten veel langer door. Verder is DOC zowel een stimulerend als een waarnemingsveranderend middel.


Wat zijn de effecten van DOC?

De effecten van DOC zullen pas na een aantal uren (2-3 uur) beginnen. De trip is van lange duur, soms wel 24 uur lang. Het hangt af van de dosering hoe lang een trip zal duren.

Van DOC krijgt de gebruiker veel energie, die bovendien lang aanhoudt en ook kan zogen voor een ongemakkelijke gevoel en fysieke onrust. Daarnaast zal de gebruiker de wereld anders waarnemen.


Risico’s van DOC

DOC werkt dus erg lang door en bovendien duurt het lang voordat de effecten beginnen. Dit kan het gebruik van het middel gevaarlijk maken, omdat gebruikers het gevoel krijgen dat ze te weinig hebben genomen en zo al gauw meer zullen nemen. Er is dan een groot risico op het nemen van een overdosering.

Negatieve effecten van DOC:

  • Angstgevoelens of in paniek raken
  • Agressie
  • Achterdocht  
  • Bad trip
  • Misselijkheid  
  • Een uitgeput gevoel 
  • Spierkrampen 
  • Verhoogde hartslag 
  • Epileptische aanvallen 
  • Verhoogde lichaamstemperatuur 

Veelgestelde vragen

Is DOC verboden?

DOC staat op lijst 1 van de Opiumwet, wat betekent dat het onder de harddrugs valt. Het bezitten, maken en verkopen van DOC is dus strafbaar.

Hoe snel werkt DOC?

DOC werkt niet snel; het kan 2 tot 3 uur duren voordat de gebruiker de effecten gaat voelen.

Wat zit er in DOC?

DOC (4-chloor-2,5-dimethoxyamfetamine) is een minder bekende psychedelische stof uit de amfetamineklasse. Het is een lid van de DOx-familie van psychedelische amfetaminen, die bekend staan om hun lange duur en combinatie van psychedelische en stimulerende effecten.