Mescaline

Mescaline: trippen op cactussen

Drugs. We denken bij deze term al snel aan in chemische laboratoria geproduceerde, synthetische stoffen zoals XTCcocaïne of heroïne.

Weinig mensen weten dat al deze stoffen zijn afgeleid van in de natuur voorkomende chemische verbindingen, zoals cocaïne van de bladeren van de coca plant en heroïne van de papaver plant.

Dat drugs niet per sé chemisch is, weten we eigenlijk allemaal wel. Iedereen kent cannabis en paddo’s. Ook het kauwen op qat bladeren (voor een stimulerend effect) of het drinken van kratom thee (voor een verdovend effect) zijn bekende natuurlijke drugs.

De oudste natuurlijke soorten geestverruimende middelen zijn onder het grote publiek echter een stuk minder bekend, al komt daar de laatste jaren snel verandering in.

(de visionaire en hallucinerende regenwoud thee, met als actief ingrediënt) en psychoactieve cactussen met mescaline als werkzame stof, worden al duizenden jaren gebruikt door inheemse indianenstammen in Noord Amerika en de oorspronkelijke bewoners van het Amazone regenwoud in Zuid Amerika.

Wacht even, psychoactieve cactussen? Dat klopt: de Mexicaanse Peyote cactus en de Zuid Amerikaanse San Pedro cactus bevatten mescaline en kunnen sterke hallucinerende en mystieke trips opwekken.


Wat is mescaline?

Mescaline is een stof die dus van nature voorkomt in een aantal cactussen en planten. De stof staat bekend om zijn hallucinerende en psychedelische effecten. Mescaline hoort, samen met DMT en psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) tot de klassieke psychedelische stoffen.

Psychedelica zijn middelen met sterk geestverruimende effecten. Na het consumeren van een psychoactieve cactus kun je overweldigende hallucinaties ervaren: het verandert de beleving van de ruimte waar je bent, de beleving van tijd, de manier waarop je gedachten ervaart en de manier waarop je je eigen identiteit ervaart. Ook je zintuigen worden flink vervormt: kleuren, geuren en muziek komen anders en intenser binnen.

Het voelen van de effecten van mescaline (of andere psychedelica) wordt ook wel trippen genoemd. Een trip is bijna altijd een heftige ervaring: je doet het niet zomaar even voor je lol. Ondanks het feit dat mescaline, net als andere psychedelica, niet giftig is voor je lichaam en niet verslavend werkt, is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat je doet.

Het rituele gebruik van hallucinerende cactussen

Peyote en San Pedro spelen een centrale rol in spirituele en tribale gebruiken en rituelen van verschillende inheemse volkeren. De oorspronkelijke bewoners van het Andes gebergte in Zuid Amerika gebruiken San Pedro al ruim 3000 jaar. In Noord Mexico gaat het traditionele en rituele gebruik van Peyote door inheemse indianenstammen terug tot zeker 5700 jaar geleden.

Deze volkeren gebruiken, zowel duizenden jaren geleden als vandaag de dag, mescaline voor het helen van persoonlijke problemen en trauma’s, om de connectie met de natuur te versterken en om als mens en collectief te groeien.

Zij geloven dat de cactussen hen in staat stelt om in verbinding te komen met het geestenrijk, hun voorvaderen en de goden van de aarde en natuur.

Mescaline en de wet

Mescaline staat in Nederland op lijst 1 van de Opiumwet: de Nederlandse overheid beschouwt mescaline als een harddrug. Dit betekent dat de productie, het verkopen en het gebruiken van de stof mescaline verboden is.

Toch is de wetgeving een schemerig gebied: niet bewerkte cactussen zijn volgens de Nederlandse Hoge Raad geen bereiding van de actieve stof die ze bevatten en zijn daarom niet verboden. Je kunt in Nederland dus legaal, bijvoorbeeld online, een mescaline houdende cactus bestellen.

De verkoop van cactuspoeder is dan weer wel verboden, aangezien dit een bewerkte of bereidde vorm van mescaline is. Ook het importeren van mescaline houdende cactussen uit het buitenland is illegaal: alleen in Nederland verbouwde cactussen worden getolereerd.

Legaliteit cactus ceremonies

Het gebruik van mescalinehoudende cactussen in een ceremoniële setting is in Nederland toegestaan, zolang de organisatoren geen medische claims doen over gezondheidsvoordelen en medische effecten van een Peyote of San Pedro ceremonie.

Aanbieders van én deelnemers aan het ceremonieel gebruiken van mescalinehoudende cactussen, moeten zich er altijd bewust van zijn dat de huidige wetgeving grijs gebied is. Aanbieders hebben de verantwoordelijkheid om gebruikers te wijzen op de gevaren van het gebruik en kunnen aansprakelijk worden gesteld in het geval van incidenten.

Het gebruik van geestverruimende stoffen is nooit zonder risico’s. Als deelnemer aan een ceremonie, dien je je altijd te realiseren dat je een middel gebruikt wat volgens de Opiumwet een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid kan opleveren.


Wat zijn de effecten van mescaline?

Mescaline is een bewustzijnsverruimend middel en heeft, net als andere psychedelica, voornamelijk geestelijke effecten. Deze effecten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Veranderingen in zintuigelijke waarneming

Mescaline verandert de manier waarop je je zicht, gehoor, reuk, smaak en tast ervaart. Je beleeft de fysieke omgeving op een andere manier. Kleuren, muziek en geuren worden intenser. Je kunt bewegende en draaiende (geometrische) patronen zien wanneer je naar oppervlakten kijkt (bijvoorbeeld vloerkleden, de lucht, bomen of muren).

Gezichten kunnen vervormen en er ouder of jonger uit gaan zien. Kleuren en patronen die je ziet kunnen in elkaar gaan overlopen en je kunt dingen groter of kleiner gaan zien dan ze daadwerkelijk zijn. Hallucinaties, oftewel het zien of horen van dingen die er helemaal niet zijn, komen vooral voor bij hoge doseringen.

Veranderingen in stemming

Psychedelische middelen hebben een behoorlijk grote invloed op hoe je je voelt. Een mescaline trip kan je een blij, euforisch gevoel geven. Wanneer je niet goed in je vel zit, of wanneer je je niet prettig of veilig voelt in de omgeving waarin je een hallucinogene cactus gebruikt, kun je last krijgen van angstige of verwarde gevoelens.

Veranderingen in de beleving van tijd

Een bijzonder effect van mescaline is dat ze de beleving van tijd kunnen veranderen. Meestal ervaart je de tijd op een veel langzamere manier: seconden kunnen aanvoelen als minuten en minuten als uren. Dit is niet per sé een vervelende ervaring, maar kan wel vervelend zijn wanneer je trip een zwaar of uitdagend karakter heeft.

Veranderen in gedachtegangen

Mescaline zorgt er voor dat je hersenen minder snel de ‘gebaande paden’ volgen: associaties die normaal heel logisch zijn, kunnen dat onder invloed van mescaline opeens totaal niet meer zijn. Hierdoor kun je atypische verbanden gaan leggen en tot bijzondere inzichten komen tijdens een trip.

In hogere doseringen vervagen de grenzen van je gevoel van ‘zelf’: de identificatie met je eigen persoon. De psychedelische ervaring wordt door veel mensen omschreven als een compleet verlies van de eigen identiteit en het samensmelten met ‘alles wat bestaat’.

Deze ervaring van het totale verlies van de ‘subjectieve zelf’ wordt ook wel een ‘ego-dood’ genoemd. Voor veel mensen heeft een ego-dood ervaring een sterk spiritueel of religieus karakter: na een psychedelische ervaring voelen zij zich ‘als nieuw’ of ‘herboren’: alsof er een neurologische reset-knop ingedrukt is.

Naast deze geestelijke effecten, veroorzaakt mescaline op fysiek (lichamelijk) gebied lichte stijgingen in je hartslag en bloeddruk, verwijding van je pupillen en een lichte stijging van je lichaamstemperatuur.

Het ene moment kun je je zweterig voelen, het andere moment koud en rillerig. Zorg daarom voor warme kleding of een dekentje.

Door de bittere smaak van cactussen met mescaline, kun je duizelig en misselijk worden. Ook buikkrampen en diarree kunnen voorkomen. Dit is bij Peyote een stuk sterker aanwezig dan bij San Pedro. Ook komt het vaak voor dat je het koud krijgt en rillerig wordt.


Wat is het verschil tussen san pedro en peyote?

Zowel de Mexicaanse Peyote cactus als de Zuid-Amerikaanse San Pedro cactus bevatten de psychoactieve stof mescaline. Je zou verwachten dat het effect van het eten van beide cactussen hierdoor hetzelfde is. Dat is niet helemaal het geval: in beide cactussen zitten, naast mescaline, ook andere werkzame stoffen (alkaloïden) die voor een subtiel verschil zorgen.

Peyote geeft een intense trip. De hallucinerende werking is overweldigend, je perceptie wordt ‘binnenstebuiten’ gekeerd en de fysieke werking is sterk: je lichaam kan erg zwaar aanvoelen. De effecten van San Pedro zijn niet per sé minder sterk, maar wel een stuk subtieler. De effecten komen langzaam en onopvallend op: op een bepaald moment zul je merken dat je al een tijdje flink aan het trippen bent.

Psychedelische middelen zoals mescaline kunnen je belevingswereld op een intense manier veranderen. Er zijn verschillende factoren die een grote invloed hebben op de beleving van de ervaring.

De set (je mentale toestand, hoe je in je vel zit en wat je van de ervaring verwacht) bepaalt voor een groot deel hoe mescaline werkt. Ook de setting (bestaande uit de locatie en de personen in je directe omgeving) waarin je het middel gebruikt heeft een grote invloed op de effecten.

Om je psychedelische ervaring zo veilig en plezierig mogelijk in te gaan en een bad-trip te voorkomen, is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan deze set en setting. Op deze pagina lees je alles over het creëren van de juiste set en setting.


Checklist voor het gebruik van mescaline: zo beperk je de risico’s

Let bij het gebruik van mescaline houdende cactussen op de volgende punten:

  • Heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, schizofrenie, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit mescaline of andere psychedelica. Mescaline kan deze klachten serieus verergeren, ondanks dat psychedelische middelen ook gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen.
  • Probeer nooit zelf om je psychische problemen te behandelen met Mescaline! Alleen onder zeer professionele begeleiding kan dit positieve effecten hebben.
  • Gebruik mescaline nooit in , inclusief alcohol. De effecten worden hierdoor
  • Je kunt door het gebruik van mescaline in een zogenaamde bad-trip belanden, waarin je overvallen wordt door angst en paniek, verwardheid of vast blijft zitten in negatieve gedachtegangen. Door serieus en nauwkeurig aandacht te besteden aan je set en setting, kun je dit risico aanzienlijk verkleinen.
  • Gebruik mescaline alleen wanneer je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt. Voel je je positief, vrij van zorgen en ben je mentaal stabiel? Dan is de kans op een bad-trip klein. Twijfel je over je geestelijke gesteldheid? Stel de trip dan uit totdat je wel zeker weet dat je je goed voelt.
  • Weet wat je gebruikt: zorg dat je een voor jou geschikte dosis afweegt. De dosis is afhankelijk van je gewicht, je geslacht en je ervaring met psychedelische middelen.
  • Doordat je bewustzijn sterk beïnvloed wordt door mescaline, ben je minder goed in staat gevaren en risico’s in te schatten. Hierdoor kun je jezelf verwonden door bijvoorbeeld een valpartij. Zorg voor een betrouwbare tripsitter: een persoon die tijdens je trip nuchter blijft en er voor zorgt dat je niet in gevaarlijke situaties belandt.
  • Neem nooit deel aan het verkeer wanneer je mescaline hebt gebruikt: je inschattingsvermogen is dusdanig verslechterd dat dit zeer gevaarlijk is, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers.
  • Neem de tijd en bereid je goed voor op een psychedelische ervaring: zorg dat je goed uitgerust bent en dat je gezond heb gegeten en gedronken in de dagen voor je trip. Neem de dag na je trip vrij: zo kun je je ervaring rustig verwerken.

Mescaline en verslaving

Het gebruik van mescaline heeft vrijwel geen risico op een verslaving. Mescaline bouwt snel tolerantie op, waardoor de stof steeds minder effect geeft. Het duurt een aantal weken voordat deze tolerantie hersteld naar het basisniveau en een nieuwe dosis weer hetzelfde effect heeft.

Ook geestelijk is de kans op het ontwikkelen van afhankelijkheid erg klein. Er zijn alleen gevallen van geestelijke verslaving bekend bij een klein aantal mensen met psychische problematiek, die bovengemiddeld vaak geestverruimende stoffen gebruiken om te ontsnappen aan deze psychische klachten.

De psychedelische ervaring is voor praktisch alle gebruikers te heftig en intens om regelmatig te herhalen.


Psychotherapeutisch gebruik

Mescaline kan, net als andere psychedelische stoffen, onder specifieke psychotherapeutische omstandigheden zelfs een anti-verslavendewerking hebben. De ervaring kan bijdragen aan het overwinnen van vastzittende gewoonten en gedachtepatronen.

Probeer nooit zelfstandig om een verslavingsprobleem aan te pakken met geestverruimende middelen! Alleen onder professionele therapeutische begeleiding zijn deze resultaten te behalen.

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het behandelen van psychische aandoeningen met psychedelica. Naast verslavingen zijn er sterke aanwijzingen dat ook PTSS, dwangstoornissen en depressies effectief aangepakt kunnen worden met psychedelische stoffen.


De neurospychologie achter psychedelica

Wil je meer weten over hoe psychedelica, waaronder mescaline, bij kunnen dragen aan de behandeling van psychische problemen, bezoek dan . Hier leggen we uit hoe onze hersenen normaal gesproken werken, wat er in de hersenen gebeurt bij psychische aandoeningen en welke effecten psychedelische stoffen hebben op deze hersenprocessen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00