Psilocybine

Psilocybine: Hallucineren op truffels en paddo's.

Trippen op magische paddestoelen. De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord. Nadat er in de media steeds vaker sensationele berichten verschenen van mensen die onder invloed van paddo’s dachten te kunnen vliegen, besloot de Nederlandse politiek in 2008 om paddo’s te verbieden.

Maar is dit wel terecht?

De Minister van Volksgezondheid werd, voordat hij besloot paddo’s te verbieden, door experts van het RIVM geadviseerd over de gevaren en de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Het advies?

Paddo’s en truffels waren volgens de deskundigen veilig. Een verbod was niet nodig: ‘Het overgrote deel van het gebruik verloopt zonder problemen’.

Toch besloot de minister om het verbod door te voeren.

Hoe zit het nou precies? Wat kun je verwachten van paddo’s en truffels? Wat zijn de gevaren? Kun je verslaafd raken? Hoe zorg je voor een aangename en veilige trip? En wat klopt er van de berichten dat paddo’s en truffels gebruikt worden om psychische aandoeningen, waaronder ook verslavingen, te behandelen? Je leest het hier.


Wat is psilocybine

Psilocybine is de werkzame stof in een specifieke soort paddestoelen (psilocybe cubensis) en truffels. De paddestoelen, ook wel paddo’s genoemd, groeien boven de grond, truffels onder de grond. Psilocybine hoort, samen met DMT en mescaline tot de groep drugssoorten die we klassieke psychedelica noemen.

Psychedelica zijn stoffen die in de natuur voor komen, in planten of schimmels, met sterk geestverruimende effecten. Na het consumeren van paddo’s of truffels kun je hallucinaties krijgen en verandert je beleving van de ruimte waar je bent, de beleving van tijd, de manier waarop je gedachten ervaart en de manier waarop je je eigen identiteit ervaart.

paddo's met psylocybine


Het voelen van de effecten van psychedelica wordt ook wel trippen genoemd. Een trip is bijna altijd een heftige ervaring: je doet het niet zomaar even voor je lol. Ondanks het feit dat psilocybine, net als andere psychedelica, niet giftig is voor je lichaam en niet verslavend werkt, is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat je doet wanneer je paddo’s of truffels gaat gebruiken. Op deze pagina vind je alle informatie en tips die je hiervoor nodig hebt.


Psilocybine en de wet

Paddo’s en truffels zijn in Nederland deels verboden middelen. De verkoop en het bezit van psilocybine houdende paddenstoelen is niet legaal, maar de verkoop en het bezit van psilocybine houdende truffels is wél legaal.

Je kunt truffels dus wel kopen in smartshops of webwinkels, maar paddo’s niet. Wel kun je legaal kweeksetjes kopen waarmee je makkelijk en snel zelf paddo’s kunt kweken. Zodra de paddenstoelen boven de grond uitkomen, zijn ze feitelijk wel weer illegaal.


Wat zijn de effecten van psilocybine?

Psilocybine is een bewustzijnsverruimend middel en heeft voornamelijk geestelijke effecten. Deze effecten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Veranderingen in zintuigelijke waarneming

Paddo’s en truffels veranderen de manier waarop je je zicht, gehoor, reuk, smaak en tast ervaart. Je beleeft de fysieke omgeving op een andere manier. Kleuren, muziek en geuren worden intenser. Je kunt bewegende en draaiende (geometrische) patronen zien wanneer je naar oppervlakten kijkt (bijvoorbeeld vloerkleden, de lucht, bomen of muren). Gezichten kunnen vervormen en er ouder of jonger uit gaan zien. Kleuren en patronen die je ziet kunnen in elkaar gaan overlopen en je kunt dingen groter of kleiner gaan zien dan ze daadwerkelijk zijn. Hallucinaties, oftewel het zien of horen van dingen die er helemaal niet zijn, komen vooral voor bij hoge doseringen.

Veranderingen in stemming

Psychedelische middelen hebben een behoorlijk grote invloed op hoe je je voelt. Een psilocybine trip kan je een blij, euforisch gevoel geven. Wanneer je niet goed in je vel zit, of wanneer je je niet prettig of veilig voelt in de omgeving waarin je paddo’s of truffels gebruikt, kun je last krijgen van angstige of verwarde gevoelens.

Veranderingen in de beleving van tijd

Een bijzonder effect van paddo’s en truffels is dat ze de beleving van tijd kunnen veranderen. Meestal ervaart een psilocybine gebruiker de tijd op een veel langzamere manier: seconden kunnen aanvoelen als minuten en minuten als uren. Dit is niet per sé een vervelende ervaring, maar kan wel vervelend zijn wanneer je trip een zwaar of uitdagend karakter heeft.

Veranderen in gedachtengangen

Psilocybine zorgt er voor dat je hersenen minder snel de ‘gebaande paden’ volgen: associaties die normaal heel logisch zijn, kunnen dat onder invloed van paddo’s of truffels opeens totaal niet meer zijn. Hierdoor kun je atypische verbanden gaan leggen en tot bijzondere inzichten komen tijdens een trip.

In hogere doseringen vervagen de grenzen van je gevoel van ‘zelf’: de identificatie met je eigen persoon. De psychedelische ervaring wordt door veel mensen omschreven als een compleet verlies van de eigen identiteit en het samensmelten met ‘alles wat bestaat’.

Deze ervaring van het totale verlies van de ‘subjectieve zelf’ wordt ook wel een ‘ego-dood’ genoemd. Voor veel mensen heeft een ego-dood ervaring een sterk spiritueel of religieus karakter: na een psychedelische ervaring voelen zij zich ‘als nieuw’ of ‘herboren’: alsof er een neurologische reset-knop ingedrukt is.

Naast deze geestelijke effecten, veroorzaakt psilocybine op fysiek (lichamelijk) gebied lichte stijgingen in je hartslag en bloeddruk, verwijding van pupillen en een lichte stijging van je lichaamstemperatuur.

Je kunt je duizelig en misselijk gaan voelen, al zakken deze verschijnselen normaal gesproken vrij snel weer weg. Ook komt het vaak voor dat je het koud krijgt en rillerig wordt. Zorg daarom voor warme kleding of een dekentje.


Hoe worden paddo’s en truffels gebruikt?

Paddo’s en truffels kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt ze ‘rauw’ opeten, al vindt niet iedereen de smaak plezierig en kun je makkelijk last krijgen van misselijkheid. Het is ook mogelijk om thee te trekken van de paddenstoelen of truffels en honing toe te voegen. Dit maskeert de smaak behoorlijk en zorgt er doorgaans voor dat je minder snel last krijgt van misselijkheid.

Een paddo- of truffeltrip duurt zo’n 3 tot 6 uur, afhankelijk van de soort, de sterkte en de dosis. Je voelt de eerste effecten na 20 tot 60 minuten. Tijdens de piek voel je de werking in golven: het ene moment kan een stuk intenser zijn dan andere momenten tijdens je trip.


Wat is het verschil tussen paddo’s en truffels?

Psilocybine is de werkzame stof in zowel paddo’s als truffels. De effecten zijn daarom vrijwel gelijk. Waar zit het verschil? Paddo’s en truffels zijn allebei de ‘vruchten’ van een ondergronds schimmelnetwerk. In feite is het enige verschil dat paddo’s boven de grond groeien en truffels het ondergrondse deel van hetzelfde organisme vormen.

Er wordt wel eens gezegd dat truffels de ‘light’ variant van paddenstoelen zijn, maar dit is niet het geval. Beide delen van het organisme bevatten dezelfde werkzame stof en geven dezelfde effecten.

truffels en paddos


Truffels (links) en gedroogde paddo’s (rechts)

Psychedelische middelen zoals psilocybine kunnen je belevingswereld op een intense manier veranderen. Er zijn verschillende factoren die een grote invloed hebben op de beleving van de ervaring. Je geestelijke toestand, de fysieke omgeving waarin je tript en de aanwezige personen in de ruimte kunnen je ervaring zowel in positieve als negatieve zin beïnvloeden.


Set en setting

De zogenaamde set en setting waarin je psilocybine gebruikt hebben dus een grote invloed op de uitwerking van een geestverruimend middel. De set omvat jouw emotionele toestand, de verwachtingen die je van de trip hebt en de intentie waarmee je het middel gebruik. Hoe jij je voelt stuurt voor een groot deel de ervaring die je gaat hebben.

De omgeving waarin je een drug gebruikt en de mensen met wie je dat doet, vormen samen de setting. Een drug gebruiken in een thuissituatie levert vaak een compleet andere ervaring op dan op bijvoorbeeld een festival. Ook de mensen om je heen hebben een grote invloed op hoe je je gaat voelen. Ken je hen? Vertrouw je hen? Voel je jezelf bij hen veilig en op je gemak?

Om je psychedelische ervaring zo veilig en plezierig mogelijk in te gaan, is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan deze set en setting. Op deze pagina lees je alles over het creëren van de juiste set en setting.


Checklist voor het gebruik van psilocybine: zo beperk je de risico’s

Let bij het gebruik van paddo’s en truffels op de volgende punten:

  • Heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, schizofrenie, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit paddo’s, truffels of andere psychedelica. Psilocybine kan deze klachten serieus verergeren, ondanks dat psychedelische middelen ook gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen. Probeer nooit zelf om je psychische problemen te behandelen met psilocybine!
  • Gebruik psilocybine nooit in combinatie met andere geestverruimende middelen, inclusief alcohol. De effecten worden hierdoor zeer onvoorspelbaar, waardoor de kans op een vervelende ervaring of gevaarlijk gedrag behoorlijk toeneemt.
  • Je kunt door het gebruik van psilocybine in een zogenaamde bad-trip belanden, waarin je overvallen wordt door angst en paniek, verwardheid of vast blijft zitten in negatieve gedachtegangen. Door serieus en nauwkeurig aandacht te besteden aan je set en setting, kun je dit risico aanzienlijk verkleinen.
  • Gebruik psilocybine alleen wanneer je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt. Voel je je positief, vrij van zorgen en ben je mentaal stabiel? Dan is de kans op een bad-trip klein. Twijfel je over je geestelijke gesteldheid? Stel de trip dan uit totdat je wel zeker weet dat je je goed voelt.
  • Weet wat je gebruikt: zorg dat je een voor jou geschikte dosis afweegt. De dosis is afhankelijk van je gewicht, je geslacht en je ervaring met psychedelische middelen.
  • Doordat je bewustzijn sterk beïnvloed wordt door psilocybine, ben je minder goed in staat gevaren en risico’s in te schatten. Hierdoor kun je jezelf verwonden door bijvoorbeeld een valpartij. Zorg voor een betrouwbare tripsitter: een persoon die tijdens je trip nuchter blijft en er voor zorgt dat je niet in gevaarlijke situaties belandt.
  • Neem nooit deel aan het verkeer wanneer je paddo’s of truffels gebruikt: je inschattingsvermogen is dusdanig verslechterd dat dit zeer gevaarlijk is, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers.
  • Neem de tijd en bereid je goed voor op een psychedelische ervaring: zorg dat je goed uitgerust bent en dat je gezond heb gegeten en gedronken in de dagen voor je trip. Neem de dag na je trip vrij: zo kun je je ervaring rustig verwerken.

Psilocybine en verslaving

Psilocybine heeft geen fysiek verslavende werking, wat inhoudt dat je niet lichamelijk afhankelijk kunt worden van paddo’s en truffels. Geestelijk is psilocybine in praktisch alle gevallen ook niet verslavend.

Geestelijke afhankelijkheid komt in zeer zeldzame gevallen voor, voornamelijk bij mensen die op regelmatige basis ook andere geestverruimende middelen gebruiken en een aanleg hebben voor psychische problematiek.

De meeste gebruikers van psychedelische middelen omschrijven de ervaring als te intens om op regelmatige basis te herhalen. Dit zorgt er voor dat psilocybine behoort tot de drugssoorten met de laagste kans op verslaving.


Psychotherapeutisch gebruik

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het behandelen van psychische aandoeningen, waaronder verslavingen, met psychedelische stoffen. Ook psilocybine lijkt een anti-verslavendewerking te hebben. Wanneer een paddo- of truffelervaring wordt ondergaan met een duidelijke intentie om te werken aan een verslavingsprobleem, kan zo’n ervaring bijdragen aan het herstelproces van een verslaving.

Wetenschappelijk onderzoek van het Imperial College in London laat zien dat de ‘ego-dood’ ervaring een langdurig psychisch effect op mensen heeft. Deelnemers aan deze onderzoeken, waarbij een hoge dosis DMT, LSD of psilocybine werd toegediend, omschreven zichzelf als meer empathisch, meer open voor nieuwe ideeën, visies en inzichten, en meer bereid om zonder eigenbelang klaar te staan voor de medemens en de gemeenschap waarvan zij onderdeel uitmaken. Ook rapporteren ze een sterkere connectie met de natuur, de staat van de wereld en het bestaan in het algemeen.

De onderzoeken leverden een onverwacht bij-effect op: de deelnemers aan het onderzoek hebben significant minder last van van depressie, angst, onrust, dwang en verslavingsgedrag. Het vermogen van psychedelica om de dwangmatige denkpatronen te doorbreken die aan de basis van deze psychische aandoeningen liggen, lijkt ook na de psychedelische ervaring in stand te blijven.

Dit maakt psychedelica een veelbelovende toepassing voor het behandelen van depressie, verslavingsgedrag en dwangstoornissen. In de Verenigde Staten, Zwitserland, Israël en Nederland worden op dit moment klinische tests uitgevoerd om psychedelica-geassisteerde psychotherapie toe te laten tot de reguliere geestelijke gezondheidszorg.

Het voelt misschien tegennatuurlijk, maar het klinische bewijs dat psychoactieve ‘drugs’ zoals psilocybine de capaciteit hebben om ernstige psychische aandoeningen te behandelen, is overweldigend.

bel Bel ons voor advies