Salvia Divinorum

Salvia divinorum plant: Effecten, risico's en bad trip uitgelegd.

Salvia divinorum, ook wel bekend als een specifieke soort salie, is een plant die behoort tot de familie van muntplanten. Het verschilt van andere, ‘normale’ soorten munt door de aanwezigheid van de sterk hallucinerende stof salvinorine A. Salvia divinorum is één van de meest krachtige natuurlijk voorkomende, plantaardige tripmiddelen.

Ondanks dat salvinorine A chemisch gezien anders werkt in het menselijk lichaam dan de klassieke psychedelische middelen, wordt trippen op salvia wel gezien als een psychedelische ervaring. De effecten van salvia divinorum zijn in vergelijking met klassieke psychedelica nog bizarder en intenser. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat salvia divinorum is, hoe het gebruikt wordt, en de traditionele context waarbinnen het wordt gebruikt.


Wat is salvia divinorum?

Salvia divinorum, ook wel bekend als een specifiek soort salie, is een plant die behoort tot de familie van munt planten. Het verschilt van andere, ‘normale’ soorten munt door de aanwezigheid van de sterk hallucinerende stof salvinorine A. Salvia divinorum is één van de meest krachtige natuurlijk voorkomende, plantaardige tripmiddelen.

wat is salvia divinorum


De bladeren van de salvia divinorum plant bevatten salvinorine A, een sterk hallucinogene stof

Ondanks dat salvinorine A chemisch gezien anders werkt in het menselijk lichaam dan de klassieke psychedelische middelen (psilocybinemescaline en DMT), wordt trippen op salvia wel gezien als een psychedelische ervaring. De effecten van salvia divinorum zijn in vergelijking met klassieke psychedelica nog bizarder en intenser.


Hallucinerende effecten

Psychedelica zijn stoffen die van nature voorkomen in planten of schimmels, met sterk psychoactieve (geestverruimende) effecten. Na het kauwen op, roken van of drinken van salvia krijg je sterke hallucinaties en verandert je belevingswereld op een intense manier: de beleving van tijd en ruimte, de manier waarop je gedachten beleeft en de manier waarop je je eigen identiteit en realiteit ervaart.

Salvia veroorzaakt, in vergelijking met traditionele psychedelica, a-typische hallucinaties met sterk dissociatieve kenmerken. Dit houdt in dat je tijdens de trip kunt vergeten dat je een geestverruimend middel hebt gebruik en je niet meer begrijpt wie je bent en wat er gebeurt. Ook kun je het gevoel krijgen dat je permanent gek wordt of dood gaat.


Geen recreatieve drug

Het ondergaan van de effecten van psychedelica wordt trippen genoemd. Een trip is bijna altijd een heftige ervaring: je doet het niet zomaar even voor je lol. Salvia kan, zeker voor mensen zonder ervaring met psychedelische middelen, totaal overweldigend zijn en paniek en angst veroorzaken.

Ondanks het feit dat salvia, net als andere psychedelica, niet giftig is voor je lichaam en niet verslavend werkt, is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat je doet wanneer je salvia divinorum gaat gebruiken. Op deze pagina vind je alle informatie en tips die je hiervoor nodig hebt.

traditioneel gebruik salvia divinorum

Traditioneel gebruik

De salvia divinorum plant komt van nature alleen voor in één specifiek gebied in Mexico: het Mazatec gebergte. Daar groeit de plant op vochtige en schaduwrijke plekken. De oorspronkelijke inheemse bewoners van het gebergte, de Mazateken, gebruiken salvia al duizenden jaren bij hun traditionele en heilige rituelen.

De Mazateken gebruiken salvia om spirituele doorbraken te faciliteren en om in contact te komen met de zielen van de natuur en van voorvaderen in het geestenrijk.


Hoe wordt Salvia Divinorum gebruikt?

De Mazatek indianen gebruiken salvia divinorum door lange tijd op de verse bladeren van plant te kauwen, zodat de psychoactieve stof salvinorine A langzaam wordt opgenomen via de slijmvliezen in de mond. Deze manier van inname zorgt voor een relatief milde, euforische en langdurige hallucinerende ervaring.


In deze aflevering van Hamilton’s Pharmacopeia ondergaat presentator Hamilton Morris een traditionele salvia ceremonie in Mexico, geleid door een Mazatec medicijnvrouw

In de Westerse wereld wordt salvia divinorum gebruikt door een gedroogd poederachtig extract van de plant te roken in een glazen pijp. De effecten van salvia zijn bij roken vele malen intenser dan bij het kauwen en al binnen een paar seconden begint de realiteit om je heen flink te veranderen. De trip duurt bij deze manier van inname slechts een aantal (zeer intense) minuten.

Salvia kan ook worden geconsumeerd door thee te trekken van de bladeren. Deze manier van inname veroorzaakt een milde ervaring.


Set en setting

Psychedelische middelen zoals salvia divinorum veranderen je belevingswereld op een intense manier . Er zijn verschillende factoren die een grote invloed hebben op de beleving van de ervaring. Je geestelijke toestand, de fysieke omgeving waarin je tript en de aanwezige personen in de ruimte kunnen je ervaring zowel in positieve als negatieve zin beïnvloeden.

De zogenaamde set en setting waarin je salvia gebruikt, hebben dus een grote invloed op de uitwerking van het geestverruimende middel. De set omvat jouw emotionele toestand, de verwachtingen die je van de trip hebt en de intentie waarmee je het middel gebruik. Hoe jij je voelt stuurt voor een groot deel de ervaring die je gaat hebben.

Lees meer over het creëren van de juiste set en setting


Effecten van Salvia Divinorum

Salvia is een bewustzijnsverruimend middel en heeft voornamelijk geestelijke, hallucinogene effecten. Zelfs voor ervaren ’trippers’ kunnen de effecten van salvia moeilijk en overweldigend zijn. Angst en paniek komen regelmatig voor.

Salvia divinorum wordt gekenmerkt door de vreemde en rare dingen die zich binnen jebewustzijn kunnen gaan afspelen. In tegenstelling tot klassieke psychedelica, wordt de salvia ervaring gekenmerkt door dissociatieve gedachten: dingen die normaal gesproken erg logisch en vanzelfsprekend zijn, zijn dat onder invloed van Salvia absoluut niet meer.

Zeker in hoge doseringen kun je de identificatie met je eigen zelf verliezen en gebruikers melden meer dan eens dat ze denken een voorwerp te zijn. Ook het idee op meer plaatsen dan één tegelijk te zijn, ‘out-of-body’ ervaringen en geen onderscheid kunnen maken tussen realiteit en illusie, zijn bij hoge doseringen geen uitzondering.

De effecten van salvia op je belevingswereld zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Veranderingen in zintuigelijke waarneming

Salvia verandert de manier waarop je je zicht, gehoor, reuk, smaak en tast ervaart. Je beleeft de fysieke omgeving op een andere manier. Kleuren, muziek en geuren worden intenser. Je kunt bewegende en draaiende (geometrische) patronen zien wanneer je naar oppervlakten kijkt (bijvoorbeeld vloerkleden, de lucht, bomen of muren).

Gezichten kunnen vervormen en er ouder of jonger uit gaan zien. Kleuren en patronen die je ziet kunnen in elkaar gaan overlopen en je kunt dingen groter of kleiner gaan zien dan ze daadwerkelijk zijn. Hallucinaties, oftewel het zien of horen van dingen die er helemaal niet zijn, komen vooral voor bij hoge doseringen.

Veranderingen in stemming

Dissocatieve tripmiddelen hebben een behoorlijk grote invloed op hoe je je voelt. Een salvia trip kan je een blij, euforisch gevoel geven. Wanneer je niet goed in je vel zit, wanneer je je niet prettig of veilig voelt in de omgeving waarin je salvia gebruikt, of wanneer de dosering te hoog is, kun je last krijgen van heftige (doods)angsten en paniek.

Veranderingen in de beleving van tijd

Een bijzonder effect van psychedelische en dissociatieve middelen is dat ze de beleving van tijd kunnen veranderen. Meestal ervaart een salvia gebruiker de tijd op een veel langzamere manier: seconden kunnen aanvoelen als minuten en minuten als uren. Dit is niet per sé een vervelende ervaring, maar kan wel vervelend zijn wanneer je trip een zwaar of uitdagend karakter heeft.

Veranderen in gedachtengangen

Salvia zorgt er voor dat je hersenen minder snel de ‘gebaande paden’ volgen: associaties die normaal heel logisch zijn, kunnen dat onder invloed van salvinorine A opeens totaal niet meer zijn. Hierdoor kun je atypische verbanden gaan leggen en tot bijzondere inzichten komen tijdens een trip.

In hogere doseringen vervagen de grenzen van je gevoel van ‘zelf’: de identificatie met je eigen persoon. Deze mystieke ervaring wordt door veel mensen omschreven als een compleet verlies van de eigen identiteit en het samensmelten met ‘alles wat bestaat’.

Deze ervaring van het totale verlies van de ‘subjectieve zelf’ wordt ook wel een ‘ego-dood’ genoemd. Voor veel mensen heeft een ego-dood ervaring een sterk spiritueel of religieus karakter: na een psychedelische ervaring voelen zij zich ‘als nieuw’ of ‘herboren’.


Lichamelijke effecten

Naast deze geestelijke effecten, veroorzaakt salvia op fysiek (lichamelijk) gebied lichte stijgingen in je hartslag en bloeddruk, verwijding van je pupillen en een lichte stijging van je lichaamstemperatuur.

Je kunt je duizelig en misselijk gaan voelen, al zakken deze verschijnselen normaal gesproken vrij snel weer weg. Ook komt het vaak voor dat je het koud krijgt en rillerig wordt. Zorg daarom voor warme kleding of een dekentje.


Checklist voor het gebruik van salvia: zo beperk je de risico’s

Let bij het gebruik van salvia op de volgende punten:

  • Heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, schizofrenie, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit salvia of andere psychedelica. Salvia kan deze klachten serieus verergeren.
  • Gebruik salvia nooit in combinatie met andere geestverruimende middelen, inclusief alcohol. De effecten worden hierdoor zeer onvoorspelbaar, waardoor de kans op een vervelende ervaring of gevaarlijk gedrag behoorlijk toeneemt.
  • Je kunt door het gebruik van salvia in een zogenaamde bad-trip belanden, waarin je overvallen wordt door angst en paniek, verwardheid of vast blijft zitten in negatieve gedachtengangen. Door serieus en nauwkeurig aandacht te besteden aan je set en setting, kun je dit risico aanzienlijk verkleinen.
  • Gebruik salvia . Voel je je positief, vrij van zorgen en ben je mentaal stabiel? Dan is de kans op een bad-trip een stuk kleiner. Twijfel je over je geestelijke gesteldheid? Stel de trip dan uit totdat je wel zeker weet dat je je goed voelt.
  • Weet wat je gebruikt: zorg dat je een voor jou geschikte dosis afweegt. De dosis is afhankelijk van je gewicht, je geslacht en je ervaring met psychedelische middelen.
  • Doordat je bewustzijn sterk beïnvloed wordt door salvia, ben je minder goed in staat gevaren en risico’s in te schatten. Hierdoor kun je jezelf verwonden door bijvoorbeeld een valpartij. Zorg voor een betrouwbare tripsitter: een persoon die tijdens je trip nuchter blijft en er voor zorgt dat je niet in gevaarlijke situaties belandt.
  • Neem nooit deel aan het verkeer wanneer je onder invloed bent: je inschattingsvermogen is dusdanig verslechterd dat dit zeer gevaarlijk is, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers.
  • Neem de tijd en bereid je goed voor op een psychedelische ervaring: zorg dat je goed uitgerust bent en dat je gezond heb gegeten en gedronken in de dagen voor je trip. Neem de dag na je trip vrij: zo kun je je ervaring rustig verwerken.

Drugslab legt uit wat de do’s en dont’s zijn bij het gebruik van salvia divinorum


Salvia divinorum en verslaving

Salvia heeft geen fysiek verslavende werking, wat inhoudt dat je niet lichamelijk afhankelijk kunt worden van salvinorine A, de werkzame stof in salvia. Geestelijk is salvia in praktisch alle gevallen ook niet verslavend.

Geestelijke afhankelijkheid komt in zeer zeldzame gevallen voor, voornamelijk bij mensen die op regelmatige basis ook andere geestverruimende middelen gebruiken en een aanleg hebben voor psychische problematiek.

De meeste gebruikers van salvia omschrijven de ervaring als (veel) te intens om op regelmatige basis te herhalen. Dit zorgt er voor dat salvia behoort tot de drugssoorten met de laagste kans op verslaving.


Veelgestelde vragen over Salvia

Is salvia divinorum legaal?

Salvia divinorum is in Nederland legaal verkrijgbaar in smartshops. Zowel de gedroogde bladeren als de extracten waarmee salvia gerookt kan worden, zijn dus makkelijk te krijgen.

Salvia is een verboden middel in veel andere landen, waaronder in Europa, en een aantal Amerikaanse staten.


bel Bel ons voor advies