San Pedro

San Pedro cactus: Alles wat je moet weten

San Pedro is een cactus die voornamelijk groeit in de Andes in Zuid-Amerika en die al eeuwenlang door inheemse gemeenschappen wordt gebruikt voor medicinale en spirituele doeleinden. De cactus bevat mescaline, een psychoactieve stof die bekend staat om zijn psychotherapeutische kwaliteiten en recentelijk onderzocht is als potentieel behandelmiddel voor verslaving in verschillende onderzoeken.

In dit artikel gaan we in op wat San Pedro is, hoe het gebruikt kan worden voor de behandeling van verslaving en wat de mogelijke risico’s en bijwerkingen zijn.


Wat is San Pedro?

San Pedro, ook wel Huachuma genoemd, is een zuilcactus die van nature voorkomt op grote hoogte in het Andes gebergte in Zuid Amerika en die wel 6 meter hoog kan worden. Het bevat de hallucinogene stof mescaline. Mescaline behoort samen met psilocybine (paddo’s), en tot de klassieke psychedelica. Het komt voor in verschillende planten en cactussen, waarvan San Pedro en Peyote de bekendste zijn.

Echinopsis Pachanoi of Trichocereus Pachanoi, zoals de cactus wetenschappelijk wordt genoemd, speelt een centrale rol in spirituele en tribale gebruiken en rituelen van verschillende inheemse volkeren in het Andes gebergte. Onder leiding van een sjamaan (een medicijnman) wordt San Pedro gebruikt voor overgangsrituelen, spirituele verdieping en heling. Dit gebruik gaat al zeker 3000 jaar terug in de tijd, al zeggen sommige deskundigen dat 7000 jaar meer in de buurt komt.

San Pedro roept sterke geestverruimende effecten op. De effecten zijn vergelijkbaar met LSD en psilocybine, al verschillen alle psychedelische middelen wel subtiel van elkaar. De cactus wordt door de inheemse bevolking van het Andes gebergte gebruikt om in verbinding te komen met het geestenrijk, hun voorvaderen en de goden van de aarde en natuur.

De San Pedro cactus werd en wordt gebruikt voor het helen van persoonlijke problemen en trauma’s, om de connectie met de natuur te versterken en om als mens en collectief te groeien.

Tegenwoordig wordt San Pedro niet langer alleen gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Zuid Amerika. Ceremonies met het ritueel gebruik van San Pedro vind je vandaag de dag overal ter wereld, ook in Nederland. Ook andere zogenaamde ‘plantmedicijnen’, zoals Ayahuasca en Peyote, zorgen de laatste jaren voor een ware psychedelische revolutie.


Wat zijn de effecten van San Pedro?

Mescaline, de werkzame stof in San Pedro, is een tripmiddel. Het verandert de manier waarop je je eigen gedachten, je identiteit, de waarneming van je zintuigen, je omgeving en tijd ervaart. Je kunt kleuren, geuren en muziek intenser en op een andere manier gaan zien, ruiken en horen.

Psychedelische middelen kunnen hallucinaties en visioenen opwekken. Persoonlijke en spirituele inzichten komen vaak voor. Hoe hoger de dosering, hoe groter de kans op magische, mystieke en religieuze ervaringen. Deze intense ervaringen worden vaak omschreven als het totaal verliezen van je eigen identiteit. Het besef van jezelf valt weg en je hebt het gevoel samen te smelten met ‘alles wat bestaat’.


Verschil tussen San Pedro en Peyote

Zowel de Mexicaanse Peyote cactus als de Zuid-Amerikaanse San Pedro cactus bevatten de psychoactieve stof mescaline. Je zou verwachten dat het effect van het eten van beide cactussen hierdoor hetzelfde is. Dat is niet helemaal het geval: in beide cactussen zitten, naast mescaline, ook andere werkzame stoffen (alkaloïden) die voor een subtiel verschil zorgen.

Peyote geeft een intense trip. De hallucinerende werking is overweldigend, je perceptie wordt ‘binnenstebuiten’ gekeerd en de fysieke werking is sterk: je lichaam kan erg zwaar aanvoelen. De effecten van San Pedro zijn niet per sé minder sterk, maar wel een stuk subtieler. De effecten komen langzaam en onopvallend op: op een bepaald moment zul je merken dat je al een tijdje flink aan het trippen bent.


Hoe wordt San Pedro gebruikt?

San Pedro wordt gebruikt door de cactus in plakken te snijden, urenlang te koken tot een dikke drap en dit op te drinken. De cactus kan ook vermalen worden tot poeder, opgelost worden in water of sap en zo gedronken worden. De smaak is erg bitter en wordt door de meeste mensen als behoorlijk onprettig omschreven.

Na 1 tot 2 uur begin je de werking te voelen. De piek van de ervaring duurt vervolgens zo’n 2 tot 4 uur. De na-effecten kunnen daarna ook nog eens 6 tot 8 uur aanhouden. In de eerste uren na inname is er een kans op misselijkheid en overgeven, al is die kans minder groot dan bij Peyote.


San Pedro ceremonies in de Westerse wereld

In de Westerse wereld worden San Pedro ceremonies over het algemeen georganiseerd in meerdaagse spirituele of holistische retreats (retraites), waar persoonlijke heling en verdieping het voornaamste doel is. Een retreat bestaat uit verschillende activiteiten zoals meditaties, ademwerk, dans, natuurwandelingen en natuurlijk de ceremonie zelf.


San Pedro en de wet

Mescaline staat in Nederland op lijst 1 van de Opiumwet: de Nederlandse overheid beschouwt mescaline als een harddrug. Dit betekent dat de productie, het verkopen en het gebruiken van de stof mescaline verboden is.

Toch is de wetgeving een schemerig gebied: niet bewerkte cactussen zijn volgens de Nederlandse Hoge Raad geen bereiding van de actieve stof die ze bevatten en zijn daarom niet verboden. Je kunt in Nederland dus legaal, bijvoorbeeld online, een mescaline houdende cactus bestellen.

De verkoop van cactuspoeder is dan weer wel verboden, aangezien dit een bewerkte of bereidde vorm van mescaline is. Ook het importeren van mescaline houdende cactussen uit het buitenland is illegaal: alleen in Nederland verbouwde cactussen worden getolereerd.

Legaliteit cactus ceremonies

Het gebruik van mescalinehoudende cactussen in een ceremoniële setting is in Nederland toegestaan, zolang de organisatoren geen medische claims doen over gezondheidsvoordelen en medische effecten van een Peyote of San Pedro ceremonie.

Aanbieders van én deelnemers aan het ceremonieel gebruiken van mescalinehoudende cactussen, moeten zich er altijd bewust van zijn dat de huidige wetgeving grijs gebied is. Aanbieders hebben de verantwoordelijkheid om gebruikers te wijzen op de gevaren van het gebruik en kunnen aansprakelijk worden gesteld in het geval van incidenten.

Het gebruik van geestverruimende stoffen is nooit zonder risico’s. Als deelnemer aan een ceremonie, dien je je altijd te realiseren dat je een middel gebruikt wat volgens de Opiumwet een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid kan opleveren.


Is San Pedro verslavend?

San Pedro heeft vrijwel geen risico op een verslaving. Mescaline bouwt snel tolerantie op, waardoor de stof steeds minder effect geeft. Het duurt een aantal weken voordat deze tolerantie hersteld naar het basisniveau.

Ook geestelijk is de kans op het ontwikkelen van afhankelijkheid erg klein. Er zijn alleen gevallen van geestelijke verslaving bekend bij een klein aantal mensen met psychische problematiek, die bovengemiddeld vaak geestverruimende stoffen gebruiken om te ontsnappen aan deze psychische klachten.

De psychedelische ervaring is voor praktisch alle gebruikers te heftig en intens om regelmatig te herhalen.

Mescaline kan, net als andere psychedelische stoffen, onder specifieke therapeutische omstandigheden zelfs een anti-verslavende werking hebben. De ervaring kan bijdragen aan het overwinnen van vastzittende gewoonten en gedachtepatronen.

Probeer nooit zelfstandig om een verslavingsprobleem aan te pakken met geestverruimende middelen! Alleen onder professionele therapeutische begeleiding zijn deze resultaten te behalen.

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het behandelen van psychische aandoeningen, waaronder verslavingen, met psychedelica. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt op neurologisch gebied.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00