Afstand nemen van alcoholist

Afstand nemen van alcoholist: Hoe doe je dat?

Een relatie hebben met een alcoholist is erg lastig. Als de situatie voor jou ondraaglijk wordt, kun je er voor kiezen om de relatie te verbreken. Wat zijn dan dingen die je moet overwegen?

Lees hier meer over een alcoholverslaving


Wat is een alcoholist?

Een alcoholist is een persoon die een sterk verlangen ervaart naar alcohol, wel zou willen minderen maar het niet kan, en daardoor alcohol blijft consumeren ondanks de negatieve gevolgen die het gebruik met zich meebrengt.

Lees ook onze artikelen over


Als je een alcoholistische partner hebt

Als jouw partner een alcoholist is, dan heeft dat natuurlijk effect op jullie relatie en – in het geval van kinderen – het hele gezin. Het komt regelmatig voor dat de verslaafde partner zijn of haar problemen ontkent, veel liegt en gewoon geen bijdrage levert aan de relatie en/of het gezin door het alcoholgebruik.

Verder kunnen er geldprobleem ontstaan binnen de familie en het komt zelfs voor dat de partner met verslaving door het alcoholgebruik agressief wordt. Er komt steeds meer afstand tussen de verslaafde partner en de gezinsleden. Het gezin kan door de situatie soms kampen met langdurige psychische problemen. Helaas gebeurt het vaak dat de kinderen van een alcoholist later zelf ook problemen krijgen met alcohol.

De ‘gezonde’ partner zal in veel gevallen extra verantwoordelijkheden op zich moeten nemen omdat de verslaafde partner daar simpelweg niet meer toe in staat is. Voorbeelden zijn de werkgever van hun partner bellen om te melden dat hij of zij ‘ziek’ is. Ook moet de gezonde partner vaak doen alsof alles in orde is. De alcoholist zal bovendien smoesjes verzinnen en de schuld aan anderen geven van zijn of haar problemen.

Zorg ervoor dat je nog een eigen leven hebt en dingen blijft doen die je plezier geven. Praat erover met iemand die je vertrouwt en schakel eventueel professionele hulp in voor jezelf.


Tips afstand nemen van alcoholist

Heb jij een relatie met een alcoholist, en wordt de situatie voor jou ondraaglijk? Dan is het misschien beter om de relatie te verbreken. Hieronder een lijst met tips hoe je het best afstand kunt nemen van een alcoholist.

  • Ga een gesprek aan met je partner
  • Stel duidelijke grenzen
  • Praat erover met vrienden en familie
  • Neem een therapeut in de arm voor jezelf, en als er kinderen in het spel zijn, ook voor hen
  • Zet je geld op een eigen bankrekening, mocht je nu nog een gedeelde rekening hebben
  • Ga opzoek naar een eigen woning
  • Zoek al je waardevolle spullen uit en neem die meteen mee bij het verhuizen

Veelgestelde vragen

Wat als je partner niet wil stoppen met drinken?

De verantwoordelijkheid ligt bij je partner. Ga niet steeds alle problemen oplossen voor hem of haar, anders zal je partner nooit zijn/haar gedrag aanpassen. Laat hem of haar zelf de gevolgen voelen van zijn of haar verslaving. Laat ook weten dat je het drankgebruik teveel vindt worden en geef duidelijk je grenzen aan.

Wat doet alcohol met je relatie?

Een alcoholverslaving heeft niet alleen invloed op het leven van de alcoholist zelf, maar ook op zijn/haar relaties. Alcoholisme leidt binnen relaties vaak tot spanningen, omdat de partner met een verslaving afspraken niet na kan komen en zijn/haar verplichtingen negeert. Daarnaast ontstaan er regelmatig financiële problemen en laat de alcoholist soms agressief gedrag zien.

Wat is het gedrag van een alcoholist?

Een alcoholist laat vaak typisch gedrag zien. Voorbeelden zijn: vergeetachtigheid, afspraken niet nakomen, zich slecht kunnen concentreren, stemmingswisselingen, op vreemde tijden alcohol willen drinken en liegen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00