Een overzicht van SafeHouse in Nederland
Safehouses in Nederland
Een veelgehoorde uitspraak is dat het echte herstel begint ná de behandeling, wanneer je terugkeert in je eigen leefsituatie en moet leren omgaan met verleidingen en het vormgeven van je leven na de verslaving.
Tijdens je verblijf in een afkickkliniek werd je intensief begeleid in een veilige omgeving. Voor veel mensen is de terugkeer naar de maatschappij het moment waarop de kans op een terugval het grootst is.
Doel
Het doel van beschermd wonen in een safe house is om zo snel mogelijk jouw plek in de maatschappij te vinden en met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 09:00 - 17:00
Overzicht van safehouses in Nederland
Verslavingskliniek en Safe House: Wat is het verschil
Verslavingskliniek
Het volgen van een behandeling in een verslavingskliniek is de eerste stap op weg naar een nieuw leven. In een kliniek leer je hoe je verslaving werkt, waarom je vatbaar bent (geweest) voor een verslaving, welke impact de verslaving op verschillende aspecten van je leven heeft (gehad) en hoe je de controle over je gedrag en gewoonten terugwint.
Safe House
Een langdurig verblijf in een safe house, waar je onder begeleiding woont in een veilige omgeving, biedt je de mogelijkheid om op een veilige manier, de volgende stap in je herstel te zetten. Hier leer je met behulp van professionele begeleiding hoe jij de controle vasthoudt, hoe je jouw financiële, sociale en werksituatie verbetert, en hoe je door middel van ritme, regelmaat en jouw persoonlijke doelen weer op eigen benen komt te staan.
Hoe werkt herstellen in een safe house?
Tijdens je verblijf in een safe house volg je een intensief programma waar je in korte tijd leert om zelfstandig en zelfredzaam te kunnen leven. De meest ideale situatie is dat je direct na je verblijf in een afkickkliniek, doorstroomt naar een safe house.
Afhankelijk van het safe house waar je terecht komt, krijg je een één- of tweepersoons kamer waar je voorlopig gaat wonen. Je leeft intensief samen met andere bewoners van het safe house en volgt samen dagbesteding en therapiesessies. Beschermd wonen in een safe house is géén behandeltraject, maar een voorbereiding op zelfstandig wonen en een nieuwe, gezonde en veilige levensstijl.
Duur verblijf
Hoe lang je in een safe house verblijft, verschilt per safe house. Sommige instellingen volgen vaste begeleidingstrajecten die 3, 6 of 12 maanden kunnen duren. Andere instellingen bepalen op basis van je voortgang en persoonlijke situatie wanneer je klaar bent voor de stap naar zelfstandig wonen. Werken aan je herstel is altijd een persoonlijk traject.Therapie en begeleiding
Tijdens je verblijf in een kliniek heb je het 12 stappen (Minnesota) model doorlopen en goed afgerond. Therapiesessies in het safe house zijn gericht op het actief voortzetten en onderhouden van het 12 stappen model. Ook wordt je intensief begeleid op meerdere leefgebieden, zoals financiën, lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk, structuur en ritme, maatschappelijke participatie en sociale contacten.Terugvalpreventie
Speciale aandacht tijdens je verblijf is gericht op terugvalpreventie. Hoe ga je om met verleidingen en triggers wanneer je weer in je persoonlijke leefomgeving terugkeert? Hoe maak je slimme keuzes? Hoe zorg je ervoor dat je verleidelijke situaties zoveel mogelijk beperkt?Herstellen van een verslaving is een langdurig proces: clean worden is stap één, clean blijven is stap twee. Beschermd wonen in een safe house draagt aantoonbaar bij aan het beperken van het risico op een terugval.
Lees ook onze Nazorg pagina
Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.
Hoe meld ik me aan en wat zijn de kosten?
Denk jij baat te hebben bij professionele begeleiding in een safe house? Overleg wat de opties zijn met jouw behandelaar. Verslavingszorg-instellingen en afkickklinieken hebben vaak korte lijntjes met safe houses. Een verblijf in een safe house wordt altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie, jouw herstel en persoonlijke doelen. Je behandelaar helpt je om in contact te komen met een safe house die het beste aansluit op de zorg die jij nodig hebt.
Kosten en vergoeding
Safe houses zijn doorgaans particuliere instellingen waar behandelingen niet worden vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Toch is het niet zo dat je zelf opdraait voor hoge kosten om deel te nemen aan een programma in een safe house. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vergoedt in veel gevallen het overgrote deel van een verblijf in een safe house.De WMO is bedoeld om behandelingen te bekostigen die stimuleren dat mensen met verslavings- of psychische problematiek weer zelfstandig thuis kunnen leven. De WMO vergoedt het overgrote deel van een verblijf in een safe house: in de meeste gevallen betaal je alleen een maandelijkse eigen bijdrage van maximaal €19 per maand. Vergoedingen vanuit de WMO lopen via je gemeente.
Lees ook onze Nazorg pagina
Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.