Safe house Nederland

Een overzicht van SafeHouse in Nederland

Een safehouse is een plek waar je na een verslavingsbehandeling verder kunt herstellen. Het is vooral bedoeld voor mensen die erg kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door een dreigende situatie thuis, of extra begeleiding nodig hebben om een terugval te voorkomen. Beschermd wonen of ambulante zorg aan huis bevorderen je herstel en zorgen dat je succesvol aan een nieuw leven kunt beginnen.

Safehouses in Nederland

Het echte herstel begint vaak pas ná de behandeling van een verslaving, wanneer je terugkeert naar je eigen leefsituatie. Je moet dan leren omgaan met verleidingen en een nieuw leven vormgeven dat na de verslaving begint.

Tijdens een verblijf in een afkickkliniek word je intensief begeleid in een veilige omgeving. De terugkeer naar de maatschappij is daarom voor veel mensen het moment waarop de kans op een terugval het grootst is. Tijdelijk beschermd wonen in een safe house helpt met de overgang tussen behandeling en volledig op je eigen benen staan. In deze veilige oefenplek leer je vaardigheden voor blijvend herstel. Zo kun je met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan.

Overzicht van safehouses in Nederland

 • Amsterdam

  Noord-Holland

  Amsterdam
  • Stichting 12 Stappen
   Klaprozenweg 15hs
   1032 KK Amsterdam
   Mail Bel

  • Stichting Nova House
   Planciusstraat 13B
   1013 MD Amsterdam
   Mail Bel

  • Phase 01
   Havenstraat 2 A
   1211 KL Hilversum
   Mail Bel

  • Safehouse Toekomst
   Meander
   1181WN Amstelveen
   Mail Bel

 • Rotterdam

  Zuid-Holland

  Rotterdam
  • Zero & Sano
   IJsselstraat 21A
   2922 AR Krimpen aan den IJssel
   Mail Bel

 • Den Haag

  Ook in Leiden

  Den Haag
  • Pret in Herstel
   Laan van Meerdervoort 170
   2517 BH Den Haag
   Mail Bel

  • Stichting Turn
   Godfried Bomansstraat 26
   2353 LA Leiderdorp
   Mail Bel

  • Pherenike
   Willem Witsenplein 2
   2596 BK Den Haag
   Mail Bel

  • Re-Entry
   Terwestenstraat 7-13
   2525 GD Den Haag
   Mail Bel

  • New Life Living

   Herengracht 38 A
   2511 EJ Den Haag
   Mail Bel

 • Overijssel

  Overijssel

  Overijssel
 • Utrecht

  Veenendaal

  Utrecht
  • Thuis Bij Fred
   Wiltonstraat 40
   3905 KW Veenendaal
   Mail Bel

  • Stichting Addisa
   Rijksstraatweg 30
   3921 AJ Elst
   Mail Bel

  • Zero & Sano
   Amersfoort
   Mail Bel

 • Gelderland

  Harderwijk Deventer

  Gelderland
  • Axicure
   Deventerweg 61
   7214 DA Epse
   Mail Bel

  • Ubuntu safehouses
   Bluesdreef 52
   3845 BT Harderwijk
   Mail Bel

  • Recovery House Nederland
   Lijsterlaan 5
   7331TT Apeldoorn
   Mail Bel

 • Brabant

  Breda Tilburg

  Brabant
  • RIBW Brabant
   Zuiderkruisweg 1
   5015 TB Tilburg
   Mail Bel

  • Point O
   Pastoor van Winkelstraat 39
   5374 BG Schaijk
   Mail Bel

  • Incitare
   Heerbaan 248
   4817 NL Breda
   Mail Bel

  • Blink
   Aardenhoek 4
   4817 NE Breda
   Mail Bel

 • Limburg

  Limburg

  Limburg

Verslavingskliniek en Safe House: Wat is het verschil

Het verschil tussen een verslavingskliniek en safe house is dat je in een afkickkliniek behandeld wordt voor verslaving en mensen in een safe house al 'clean' zijn. Een afkickkliniek is de eerste stap naar herstel en heeft een grote medische en therapeutische focus. Het doel van een safe house is om terugval te voorkomen. Het biedt begeleiding en leert je hoe je anders kunt leven.


Afkickkliniek: De eerste stap naar herstel

Een behandeling in een verslavingskliniek is de eerste stap naar herstel en een ander leven. Je doorstaat hier de periode van ontwenning en krijgt inzicht over de oorzaken van je verslaving en hoe deze werkt. Ook leer je vaardigheden en copingmechanismen om de controle over je gedrag en gewoonten terug te krijgen.


Safe house: Begeleiding bij een nieuw leven

Een safe house biedt begeleiding bij het leiden van een nieuw leven en zorgt dat je veilig de overgang naar een normaal bestaan kunt maken. Hoe deze begeleiding eruit ziet is afhankelijk van je situatie en of je eerder te maken hebt gehad met terugval na een behandeling. Bij Beschermd Wonen krijg je dagelijks intensieve individuele begeleiding en woon je vaak samen met anderen in een instelling. Beschermd Thuis geeft meer zelfstandigheid en wordt vooral direct aan huis geboden (ambulante begeleiding). Je hebt dan vaak al dagbesteding en woont zelfstandig, maar hebt nog een extra steuntje in de rug nodig.

Uitgelicht
safe house toekomst

Hoe werkt herstellen in een safe house?

Herstellen in een safe house biedt de mogelijkheid om op een veilige manier de volgende stap in je herstel te zetten. Je leert hier met behulp van professionele begeleiding om de controle vast te houden over je leven. Je krijgt advies en instructies om je financiële situatie te verbeteren, leert om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen en ontwikkelt vaardigheden om uiteindelijk weer op eigen benen te komen staan. De regelmaat en ritme van een safe house helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.


Duur verblijf

Hoelang je verblijft in een safe house, hangt af van het programma, je persoonlijke omstandigheden en de instelling zelf. Gemiddeld duurt een traject in een safe house ongeveer een jaar. Een begeleidingstraject op afstand neemt meestal minder tijd in beslag en is meestal afgerond binnen zes maanden. Regelmatig wordt tijdens een traject gekeken naar je voortgang en persoonlijke situatie, om te bepalen wanneer je klaar bent om op eigen benen te staan.


Therapie en begeleiding

Hoewel een safe house niet direct een verslaving behandelt, kun je wel nog steeds therapie blijven volgen. Vooral mensen met complexe problemen, zoals een dubbele diagnose, hebben veel baat bij regelmatige therapiesessies. Ook ontvangen mensen begeleiding en therapie om het 12-stappenprogramma van het Minnesota model voort te zetten. Het beschermd wonen van safe houses is in Nederland namelijk opgezet als onderdeel van deze behandelmethode. Idealiter heb je in een kliniek dit behandelprogramma al gevolgd, zodat de overgang naar je safe house vlot verloopt.

Daarnaast word je intensief begeleid op meerdere leefgebieden. Hierbij kun je denken aan het regelen van je financiën, het onderhouden van je lichamelijke gezondheid en mentale welzijn, het vinden en behouden van werk, het herstellen van de relatie met familieleden en vrienden, en het leggen van nieuwe sociale contacten. Tijdens de begeleiding zal worden benadrukt dat werken aan je herstel een persoonlijk traject is.


Terugvalpreventie

Speciale aandacht tijdens je verblijf is gericht op terugvalpreventie. Hoe ga je om met verleidingen en triggers wanneer je weer in je persoonlijke leefomgeving terugkeert? Hoe maak je slimme keuzes? Hoe zorg je ervoor dat je verleidelijke situaties zo veel mogelijk beperkt?
Herstellen van een verslaving is een langdurig proces: clean worden is stap één, clean blijven is stap twee. Beschermd wonen in een safe house draagt aantoonbaar bij aan het beperken van het risico op een terugval.
Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.

KLIK HIER

Lees ook onze Nazorg pagina

Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Voor wie is een verblijf in een safe house geschikt?

Begeleid wonen in een safe house is geschikt voor mensen die na een behandeling in een verslavingskliniek clean zijn, maar extra begeleiding nodig hebben om te leren hoe ze om moeten gaan met hun verslaving in het normale, dagelijkse leven. Sommige mensen kunnen meteen al zelfstandig wonen na ontslag uit een kliniek. Anderen hebben een langere aanlooptijd nodig. Zo kun je worstelen met psychische klachten, heb je psychosociale problemen zoals relatieproblemen of was je slachtoffer van huiselijk geweld.

Een safe house helpt mensen voor wie:

 • De stap van een verblijf in een veilige en gecontroleerde afkickkliniek naar zelfstandig wonen te groot is
 • Er naast de verslaving ook andere problemen spelen, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, huisvesting, sociale relaties of gezondheid
 • Eerdere pogingen om zelfstandig te wonen na een afkicktraject niet goed zijn gegaan
 • Het risico op een terugval groot is zonder professionele begeleiding
 • De verslavingsproblematiek gepaard gaat met andere psychische problematiek, zoals depressies, psychoses of PTSS

Hoe meld ik me aan en wat zijn de kosten?

Meestal kun je je voor een safe house aanmelden tijdens je opname in een kliniek. Samen met je behandelaar bespreek je de opties voor beschermd wonen en professionele begeleiding tijdens je verdere herstel.
Voor een verblijf in een safe house wordt altijd gekeken naar jouw persoonlijke situatie, je mate van herstel en persoonlijke doelen. Het is daarnaast mogelijk om jezelf direct aan te melden bij een safe house. De richtlijnen voor een aanvraag verschillen vaak wel per safe house. Meestal is een intakegesprek vereist om toegelaten te worden tot een instelling.


Kosten en vergoeding

Veel safe houses zijn particuliere instellingen en kunnen hoge kosten hebben wanneer je een traject uit eigen zak moet betalen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt de vergoeding van de kosten voor begeleiding of beschermd wonen. Veel bewoners van een safe house hoeven hierdoor alleen een kleine eigen bijdrage te betalen voor de zorg en begeleiding die ze ontvangen.

Je verblijf in een safe house wordt alleen vergoed wanneer je gemeente akkoord gaat met de noodzaak van beschermd wonen of ambulante begeleiding na je verslavingsbehandeling. Het is daarom belangrijk dat je op tijd contact opneemt met je gemeente om een mogelijk verblijf te regelen.

Wil je afkicken en meer weten over de opties voor een safe house? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Bel ons op 020 - 532 0030 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de beste opties in jouw situatie.

KLIK HIER

Lees ook onze Nazorg pagina

Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00