Slapen na coke

Slapen na coke: waarom is het een probleem? + Tips

Cocaïne is een stimulerende drug, wat ook wel een ‘upper’ wordt genoemd. Dat betekent dat de drug je energie geeft en zorgt dat je actief wordt. Daarom is het ook zo lastig om na het gebruik van coke te gaan slapen. Zowel coke als andere drugs kunnen een negatieve invloed hebben op je slaap.


Hoe lang duurt het voordat coke is uitgewerkt?

Cocaïne zorgt ervoor dat er meer noradrenaline en dopamine in de hersenen worden afgegeven. Dit zijn neurotransmitters, ook wel overdracht stoffen genoemd. Door deze verhoogde afgifte zul je je energiek voelen. Coke begint al een paar minuten na inname te werken en de effecten zijn ongeveer een half uur lang voelbaar.


Hoe kun je rustig worden na coke?

Als je in een korte tijd een grote hoeveelheid coke neemt, dan kan het erg lang duren voordat je weer rustig wordt. Neem op zulke momenten vooral geen slaapmiddelen, cannabis of alcohol als poging om in slaap te komen. Dit zal de kater verergeren en is ook slecht voor je gezondheid. Wat je beter kunt doen, is ervoor zorgen dat de coke zo snel mogelijk weer uit je lichaam is en je interne biologische klok een opkikker te geven.


Waarom kan ik niet slapen na coke?

Cokegebruik kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je in slaap valt. Je zult er minder door slapen, of soms helemaal geen slaap krijgen. Dat komt omdat het langer duurt voordat je in de REM slaap terechtkomt, en tevens is deze REM slaap korter. Zodra de coke het lichaam verlaat, zal je lichaam proberen te compenseren voor het tekort aan REM slaap. Dit heet het REM-rebound effect.

Als jij vaker een nacht doorhaalt, ontstaat er op den duur een slaaptekort dat je niet zo makkelijk meer kunt inhalen. Een tekort aan slaap is een schadelijk gevolg van stimulerende middelen als cocaïne.

Als je vooraf niet goed uitgerust hebt – andersom dus – kan dat ook van invloed zijn op de uitwerking van de drugs. De kans op een negatieve ervaring of een bad trip is dan groter.

Als je een verslaving hebt ontwikkeld, is het verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken en het overmatige gebruik te stoppen.

Lees hier meer over plafonddienst


Tips voor herstellen na coke gebruik

Indien je zo snel mogelijk nuchter wil worden nadat je cocaïne hebt gebruikt, of zo goed mogelijk wil kunnen slapen na het nemen van coke, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Tips voor het herstellen na coke gebruik zijn:

  • Voldoende drinken. Cocaïne gebruik zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Je kunt je voorraad weer aanvullen met gewoon water of een sportdrankje. Laat de alcohol vooral staan nu.
  • Zoute producten nemen. Behalve vocht, verlies je ook zouten als je flink hebt gezweet. Er wordt daarom aangeraden om een kop soep te drinken of anders chips te eten om het tekort aan zouten aan te vullen.
  • Zoete producten nemen. Drink of eet iets met veel suiker. Denk bijvoorbeeld aan twee glazen suikerwater of drie dextro tabletten. Je lever krijgt er een boost van. Overdrijf echter niet.
  • Neem voeding die rijk is aan vitamine C, omdat deze vitamine je lever stimuleert om de drug sneller af te breken.
  • Neem Melatonine of L-tryptofaan. Dit zijn stofjes die normaalgesproken in je lichaam worden geproduceerd. Je kunt deze middelen in pilvorm krijgen. Melatonine kun je ongeveer drie of vier uur voordat je gaat slapen innemen en L-trypofaan ongeveer een halfuurtje van te voren.

Meer over coke

Wil je meer de verdieping in over Cocaine? Lees dan onze volgende artikelen


Veelgestelde vragen over slapen na coke

Hoe versnel ik de uitwerking van coke?

Na cocaïnegebruik moet je lichaam rusten en herstellen. Om de uitwerking van coke te versnellen, is het verstandig om veel vocht te drinken, je zouten en suikers aan te vullen en vitamine C te nemen.

Hoelang niet slapen na coke?

Gaan slapen na cokegebruik kan lastig zijn. Je kunt er soms een aantal dagen slecht door slapen. Als je beter wil kunnen slapen na cokegebruik, dien je minder te gebruiken. Het beste is natuurlijk helemaal te stoppen met cocaïne.

bel Bel ons voor advies