Snus

Wat is snus? De werking en risico's van het Zweedse Snus

Snus is een tabaksproduct dat vooral in Zweden populair is, maar de laatste tijd ook door Nederlandse jongeren wordt ontdekt als vervanger van sigaretten. In tegenstelling tot sigaretten is snus een rookvrij tabaksproduct en bevat het gestoomde, fijngemalen tabakpoeder in een theezakje. Het zakje tabak klem je tussen je (boven)lip en tandvlees, waardoor de nicotine in de tabak wordt opgenomen door kleine bloedvaatjes in je tandvlees.

Maar wat zijn nu precies de effecten en risico’s van snus? In deze tekst zullen we dieper ingaan op de werking van dit Zweedse product en de mogelijke gevolgen voor je gezondheid.


Wat is snus?

Snus is een tabaksproduct wat vooral in Zweden erg populair is. De laatste tijd wordt snus ook door Nederlandse jongeren ontdekt als vervanger van sigaretten.

De tabak in een zakje snus bevat nicotine: dé verslavende stof in tabak. Nicotine stimuleert de aanmaak van adrenaline in het menselijk lichaam, waardoor je een rush voelt na het roken van een sigaret.

Je leest hier mer over een nicotineverslaving.

Snus is gestoomde, fijngemalen tabakpoeder in een theezakje. In tegenstelling tot sigaretten is snus een rookvrij tabaksproduct. Het zakje tabak klem je tussen je (boven)lip en tandvlees. De nicotine in de tabak wordt vervolgens opgenomen door kleine bloedvaatjes in je tandvlees.

Wat is snus?

Wat is het verschil tussen snus, snuiftabak en pruimtabak?

Snus lijkt op snuif- en pruimtabak, maar is niet exact hetzelfde. Snuiftabak is fijngesneden tabak wat bedoeld is om op te snuiven via je neus. In de praktijk komt tabak snuiven maar weinig voor.

Door smaak- en geuraroma’s toe te voegen aan snuiftabak, wordt snuiftabak vaak verkocht als pruimtabak. Pruimtabak is tabak waar actief op gekauwd moet worden om de nicotine op te nemen via het speeksel in je mond.

Op snus hoeft niet gekauwd te worden: de zakjes worden onder de (boven)lip gestopt en verder met rust gelaten. Snus wordt verkocht in ronde bakjes en is verkrijgbaar in allerlei smaakjes, zoals aardbei en eucalyptus.


Nicotinezakjes

Snus is in de hele Europese Unie, met uitzondering van Zweden, een verboden product. Om dit verbod te omzeilen, wordt er snus verkocht zonder tabak als nicotine pouches: nicotinezakjes. Deze zakjes kunnen op dit moment (nog) legaal gekocht worden via online webshops.


Snus in Nederland

Snus en nicotinezakjes worden steeds populairder in Nederland. Toch is het gebruik nog beperkt. 0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder 18- tot 24 jarigen ligt het cijfer iets hoger: 1,3%. Een doosje met 15 zakjes kost zo’n €5 tot €7.


Wat zijn de effecten van snus?

De snus effecten zijn vergelijkbaar met die van roken, hoewel de nicotine in een snus zakje langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Dit resulteert in geleidelijker opkomende effecten. Veel snus gebruikers beschrijven gevoelens van opgewektheid, ontspanning en concentratie als effecten van snus.

De effecten worden na ongeveer een half uur gevoeld en houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. De nicotine wordt afgebroken door de lever, waarna de effecten afnemen. De snelheid waarmee dit gebeurt, is sterk afhankelijk van factoren zoals gewicht, tolerantie voor nicotine en hoe vaak snus wordt gebruikt. Dit varieert dus per persoon.

Lijst met effecten van snus:

  • Opgewektheid
  • Ontspanning
  • Concentratie

Wat zijn de bijwerkingen van snus?

Dit zijn bijwerkingen van Snus:

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Hikken
  • Maagklachten
  • Neerslachtig gevoel
  • Gestimuleerd en gestrest gevoel

Wat zijn de risico’s van Snus?

Daarnaast heeft het gebruik van rookloze tabak, waaronder pruimtabak én snus, een aantal risico’s.

Dit zijn vier risico’s van snus:

  • Irritatie van het weefsel in de keel- en mondholtes
  • Verhoogd risico op mondaandoeningen (waaronder mondkanker)
  • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • Ontwikkelen of in stand houden van een nicotineverslaving

Is snus een gezond alternatief voor roken?

In Scandinavië is al langere tijd een trend te zien waarbij rokers overstappen op het gebruik van snus. Dat roept de vraag op of snus een gezond alternatief voor roken kan zijn.

Zet je het roken van een sigaret af tegen het gebruik van een zakje snus, dan is snus duidelijk vele malen minder schadelijk dan roken. Tabaksrook bevat een flinke hoeveelheid schadelijke en kankerverwekkende stoffen die diep in de longen worden geïnhaleerd en zo het longweefsel al snel beschadigen.

Snus is dus minder ongezond dan roken, maar om nou te stellen dat snus een gezond alternatief is, dat gaat te ver. Ook het gebruik van snus kent gezondheidsrisico’s en is schadelijk voor het menselijk lichaam.

Lees ook: Stoppen met roken


Snus als hulpmiddel om stoppen met roken

Snus kan je wel helpen om te stoppen met roken. Voor veel mensen is de gewoonte van het roken van een sigaret een soort ritueel geworden, wat nog moeilijker te doorbreken is dan de fysieke nicotineverslaving.

Door te stoppen met het roken van sigaretten en tijdelijk over te stappen op snus, kun je de gewoonte van het opsteken van een sigaret afleren zonder tegelijkertijd last te krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen, wat het risico op een terugval flink vergroot.

Zodra je gewend bent aan het niet meer opsteken van een sigaret, bouw je langzaam de hoeveelheid snus die je gebruikt af.


Veelgestelde vragen over snus

Is snus drugs?

Ja, snus is drugs. ’Snus’ producten zijn tabaksproducten en bevatten nicotine (een stimulerende drug) en duizenden chemicaliën. Ze zijn verslavend, slecht voor het hart- en vaatstelsel en ook verhogen ze het risico op kanker.

Werkt snus verslavend?

Ja: snus heeft door de aanwezigheid van nicotine een sterk verslavende werking. De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.

Wat doet snus met je?

Snus doet het volgende met je: De effecten van snus komen vrij zodra de nicotine in de bloedbaan terecht is gekomen. Het geeft een gevoel van ontspanning en concentratie, maar ook zorgt het voor een energiek en opgewekt gevoel.

Wat doet snus met je tandvlees?

In de meeste snus zakjes zit meer nicotine dan in een sigaret, soms zelfs zes keer zoveel. In snus zitten bovendien kankerverwekkende stoffen, en via je tandvlees komen die in je lichaam terecht. Snus kan je tandvlees aantasten en ook je mond en keel kunnen geïrriteerd raken.

bel Bel ons voor advies