Snus

Snus: geen rook, wel nicotine

Wat is snus?

Snus is een tabaksproduct wat vooral in Zweden erg populair is. De laatste tijd wordt snus ook door Nederlandse jongeren ontdekt als vervanger van sigaretten.

De tabak in een zakje snus bevat nicotine: dé verslavende stof in tabak. Nicotine stimuleert de aanmaak van adrenaline in het menselijk lichaam, waardoor je een rush voelt na het roken van een sigaret.

Snus is gestoomde, fijngemalen tabakpoeder in een theezakje. In tegenstelling tot sigaretten is snus een rookvrij tabaksproduct. Het zakje tabak klem je tussen je (boven)lip en tandvlees. De nicotine in de tabak wordt vervolgens opgenomen door kleine bloedvaatjes in je tandvlees.

Wat is snus?

Verschil tussen snus, snuiftabak en pruimtabak

Snus lijkt op snuif- en pruimtabak, maar is niet exact hetzelfde. Snuiftabak is fijngesneden tabak wat bedoeld is om op te snuiven via je neus. In de praktijk komt tabak snuiven maar weinig voor.

Door smaak- en geuraroma’s toe te voegen aan snuiftabak, wordt snuiftabak vaak verkocht als pruimtabak. Pruimtabak is tabak waar actief op gekauwd moet worden om de nicotine op te nemen via het speeksel in je mond.

Op snus hoeft niet gekauwd te worden: de zakjes worden onder de (boven)lip gestopt en verder met rust gelaten. Snus wordt verkocht in ronde bakjes en is verkrijgbaar in allerlei smaakjes, zoals aardbei en eucalyptus.

Nicotinezakjes

Snus is in de hele Europese Unie, met uitzondering van Zweden, een verboden product. Om dit verbod te omzeilen, wordt er snus verkocht zonder tabak als nicotine pouches: nicotinezakjes. Deze zakjes kunnen op dit moment (nog) legaal gekocht worden via online webshops.

Snus in Nederland

Snus en nicotinezakjes worden steeds populairder in Nederland. Toch is het gebruik nog beperkt. 0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder 18- tot 24 jarigen ligt het cijfer iets hoger: 1,3%. Een doosje met 15 zakjes kost zo’n €5 tot €7.

Effecten van snus

Het effect van snus is vergelijkbaar met het roken van een sigaret, al wordt de nicotine in een snus zakje langzamer door je lichaam opgenomen dan de nicotine in een sigaret. Hierdoor komen de effecten wat geleidelijker op.

De meeste gebruikers van snus geven aan dat de nicotine in snus vooral gevoelens van opgewektheid, ontspanning en concentratie oplevert.

De effecten voel je na ongeveer een half uur en houden een stuk langer aan dan bij het roken van een sigaret. De nicotine wordt door je lever afgebroken, waarna de effecten wegzakken. Hoe snel dit gaat, is enorm afhankelijk van zaken als je gewicht, tolerantie (gewenning voor nicotine) en hoe vaak je snus gebruikt. Dit verschilt dus van persoon tot persoon.

Bijwerkingen en risico’s van snus

Het gebruik van snus kan, zeker voor onervaren gebruikers, een aantal bijwerkingen hebben:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Hikken
 • Maagklachten
 • Neerslachtig gevoel
 • Gestimuleerd en gestrest gevoel

Daarnaast heeft het gebruik van rookloze tabak, waaronder pruimtabak én snus, een aantal risico’s:
 • Irritatie van het weefsel in de keel- en mondholtes
 • IVerhoogd risico op mondaandoeningen (waaronder mondkanker)
 • IVerhoogde kans op hart- en vaatziekten
 • IOntwikkelen of in stand houden van een nicotineverslaving

Is snus een gezond alternatief voor roken?

In Scandinavië is al langere tijd een trend te zien waarbij rokers overstappen op het gebruik van snus. Dat roept de vraag op of snus een gezond alternatief voor roken kan zijn.

Zet je het roken van een sigaret af tegen het gebruik van een zakje snus, dan is snus duidelijk vele malen minder schadelijk dan roken. Tabaksrook bevat een flinke hoeveelheid schadelijke en kankerverwekkende stoffen die diep in de longen worden geïnhaleerd en zo het longweefsel al snel beschadigen.

Snus is dus minder ongezond dan roken, maar om nou te stellen dat snus een gezond alternatief is, dat gaat te ver. Ook het gebruik van snus kent gezondheidsrisico’s en is schadelijk voor het menselijk lichaam.

Lees ook: Stoppen met roken

Snus als hulpmiddel om stoppen met roken

Snus kan je wel helpen om te stoppen met roken. Voor veel mensen is de gewoonte van het roken van een sigaret een soort ritueel geworden, wat nog moeilijker te doorbreken is dan de fysieke nicotineverslaving.

Door te stoppen met het roken van sigaretten en tijdelijk over te stappen op snus, kun je de gewoonte van het opsteken van een sigaret afleren zonder tegelijkertijd last te krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen, wat het risico op een terugval flink vergroot.

Zodra je gewend bent aan het niet meer opsteken van een sigaret, bouw je langzaam de hoeveelheid snus die je gebruikt af.

Veelgestelde vragen

 • Is snus drugs?

  Ja, snus is drugs. ’Snus’ producten zijn tabaksproducten en bevatten nicotine (een stimulerende drug) en duizenden chemicaliën. Ze zijn verslavend, slecht voor het hart- en vaatstelsel en ook verhogen ze het risico op kanker.

 • Werkt snus verslavend?

  Ja: snus heeft door de aanwezigheid van nicotine een sterk verslavende werking. De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.

  Nicotine is één van de meest verslavende stoffen die we kennen. Er ontstaat snel tolerantie (gewenning), waardoor je steeds sneller en steeds sterker trek krijgt in een volgende dosis. Ook is de kans groot dat je flinke ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer je stopt met het gebruik van snus.