Stoppen met drinken of minder alcohol nuttigen? 8 praktische tips!
Alcohol is het meest gebruikte genotsmiddel in onze maatschappij. ‘Even een drankje doen’, een glas wijn bij het avondeten of een borrel als nachtmutsje is voor veel mensen heel normaal. Maar wat doe je wanneer je drinkgedrag je toch zorgen baart?
Minderen of helemaal stoppen met drinken is voor veel mensen een stille wens, maar de praktijk leert dat het lastig kan zijn om alcoholgebruik onder controle te krijgen. Hier vind je praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.
Sommige mensen zijn goed in staat om hun alcoholgebruik zelfstandig te beperken, maar voor velen blijkt dat (professionele) hulp de kans op een succes behoorlijk vergroot. Daarom vind je hier zowel tips waar je zelfstandig aan kunt werken als tips om de juiste hulp te vinden.
Inhoud
Tips om te stoppen met drinken
Hieronder geven wij je enkele praktische tips om je te helpen om te stoppen met drinken.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
020 - 532 0030Ma-Vrij van 07:00 - 23:00
1. Bedenk waarom je wilt stoppen, schrijf het op en maak een belofte aan jezelf
Als je op deze pagina terecht bent gekomen, dan is de kans groot dat je je zorgen maakt over je eigen alcoholgebruik. De eerste stap om je drankgebruik onder controle te krijgen is om bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk wilt minderen of stoppen met drinken.
Het helpt om een inventarisatie te maken van de negatieve gevolgen van je alcoholgebruik. Misschien heeft jouw drankgebruik gezorgd voor problemen op je werk, je schoolprestaties negatief beïnvloed of problemen veroorzaakt in je persoonlijke relaties.
Als je op een gegeven moment toch in de verleiding komt om weer te gaan drinken, dan kun je jouw lijst met redenen erbij pakken om jezelf te herinneren aan de redenen waarom je je alcoholgebruik wilt beperken. Zo houd je jezelf scherp en gemotiveerd.
2. Accepteer dat je je een tijdje slecht kunt voelen en afkickverschijnselen kunt krijgen
Een gewoonte doorbreken kan behoorlijke frustratie opleveren. Zeker als je al langere tijd gewend bent aan een glas alcohol op bepaalde momenten, zul je merken dat je op die momenten last krijgt van de verleiding om toch een glas alcohol te drinken. Herinner je jezelf aan de redenen waarom je wilt stoppen en houd jezelf aan je eigen afspraak!
Het is mogelijk dat je je hierdoor tijdelijk wat somber, naargeestig of zelfs wat depressief gaat voelen. Dit is volkomen normaal en deze gevoelens zullen naar verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Belangrijk is om ‘gewoon’ te accepteren dat dit erbij hoort en dat het een gevolg is van het feit dat je lichaam én geest moeten wennen aan een nieuwe levensstijl. Je zult ook merken dat hoe langer je het volhoudt om niet te drinken, hoe trotser je op jezelf zult zijn.
Het is mogelijk dat je in de eerste periode last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam is gewend om een bepaalde hoeveelheid alcohol binnen te krijgen en zodra je hiermee stopt, kan je lichaam gaan protesteren. Slecht slapen, een geïrriteerd of gespannen gevoel, zweten, misselijkheid en een onrustig gevoel zijn veel voorkomende afkickverschijnselen van alcohol.
De fysieke ontwenningsverschijnselen zijn op hun heftigst tussen de 3e en 7e dag. Daarna zakken ze snel weg. De mentale afkickverschijnselen zullen doorgaans wat langer aanhouden. Ook dit is normaal. Gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe levensstijl.
Belangrijk: ben je een zware drinker en wil je stoppen met alcohol? Plots stoppen met drinken kan in dit geval gevaarlijk zijn! Neem altijd contact op met je huisarts om te bespreken hoe jij het beste kunt minderen of stoppen.
3. Vermijd verleidingen en triggers
Het is verstandig om, zeker in de eerste periode, situaties te vermijden waarin je normaal gesproken alcohol zou drinken. Niet leuk, maar het helpt enorm om jezelf een aantal weken ‘te beschermen’ van verleidingen en triggers. Na verloop van tijd wordt het steeds makkelijker om nee te zeggen en om verleidingen te weerstaan.
Gun jezelf de tijd om je weerbaarheid te laten groeien! Het is een stuk makkelijker om alcohol te laten staan nadat je, bijvoorbeeld, al zes weken niet hebt gedronken dan na een week niet drinken. Je wilt je voortgang natuurlijk niet ‘weggooien’!
4. Zoek afleiding en vorm nieuwe gewoontes
Zeker in het begin kan het zijn dat je veel nadenkt over je alcoholgebruik en je doel om te stoppen met drinken. Probeer je zinnen te verzetten en afleiding te zoeken. Door jezelf bezig te houden en je focus te richten op andere zaken, help je je brein om nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren.
Lichamelijke beweging en meditatie zijn activiteiten die je in de eerste fase enorm kunnen helpen. Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar het maakt ook stofjes in je hersenen aan die je beter en gelukkiger laten voelen. Meditatie helpt je om je zinnen te verzetten en niet teveel te piekeren over je alcoholgebruik.
5. Doe mee aan een online behandeling zoals ‘Alcohol de baas’
Stoppen met alcohol drinken doe je zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Online zijn meerdere hulpprogramma’s te vinden, vaak anoniem en vanuit je eigen omgeving te volgen.
‘Alcohol de baas’ is zo’n online platform. Er is een forum waar je ervaringen en tips van anderen kunt vinden en in gesprek kunt gaan met lotgenoten, je krijgt persoonlijke begeleiding van verslavingszorg professionals en toegang tot verschillende online behandelprogramma’s.
6. Wapen jezelf tegen cravings (drang om te drinken)
Trek, zucht, zin en drang: allemaal synoniemen voor ‘cravings’. Het is heel normaal om, zeker in de eerste fase van een stoppoging, last te krijgen van een bijna niet te weerstane verleiding om toch te drinken. Gelukkig zijn er methoden waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om deze verleidingen te weerstaan én waarmee je je hersenen traint om nieuwe, gezonde manieren van denken te ontwikkelen.
Op onze pagina ‘omgaan met cravings’ vind je tips en technieken waarmee jij eventuele cravings onder controle houdt.
7. Zoek hulp bij ervaringsdeskundigen
Een belangrijk onderdeel van het in de verslavingszorg veelgebruikte 12 stappen model is het vinden van een buddy of sponsor: een ervaringsdeskundige die jou begeleidt en ondersteunt in het afkickproces. Een buddy kan zich door zijn of haar eigen ervaringen met alcohol goed inleven in jouw proces en je helpen met directe en intensieve coaching.
8. Kies voor een opname in een afkickkliniek
Misschien heb je zelf al meerdere keren geprobeerd te minderen of stoppen met alcohol en is het niet gelukt om dit langere tijd vol te houden. Niets om je voor te schamen: een alcoholverslaving kan ontzettend hardnekkig zijn en soms heb je simpelweg meerdere pogingen nodig. Het is in zo’n situatie verstandig om professionele hulp te accepteren.
Je kunt samen met je huisarts of psycholoog besluiten om een periode in een afkickkliniek door te brengen. Veel mensen ervaren een verblijf in een kliniek als life-changing: door professionele begeleiding van ervaren verslavingsdeskundigen en intensieve behandelingen en therapiesessies kan in korte tijd een boel bereikt worden.
In ons overzicht van afkickklinieken vind je snel en makkelijk de meest geschikte kliniek voor jou.